FIFA 14

thumbnail

Een gestreden strijd?

De laatste jaren lijkt de strijd vooraf al beslist; FIFA staat al jaren aan de top en weet elk jaar de lat weer hoger te leggen. Met soms slechts minieme wijzigingen, waaronder het gesleutel aan de A.I., weet de game weer hoge cijfers te scoren. Maar is dat elk jaar weer genoeg? Op de GamesCom konden we al aan de gang met de Xbox One-versie, welke er overigens indrukwekkend goed uit ziet, maar nu kunnen we eindelijk aan de slag met de uiteindelijke versie.

Ook dit jaar zijn er weer diverse aanpassingen aan de gameplay. Op het eerste gezicht merk je dat zeker, al zijn de wijzigingen vrij miniem gebleven. De A.I. is vooral verbeterd. Zo lopen medespelers meer de diepte in en komen zo nu en dan ook backs meer op dan voorheen, iets wat je tegenwoordig steeds meer ziet bij aanvallend ingestelde teams. Hoewel het mooi is dat spelers meer diep lopen, zul je ook merken dat ze steeds meer buitenspel lopen, wat soms wel erg vaak voor kan komen en dan ook zorgt voor irritaties. Timing is hierbij belangrijk, maar ook het inlopen zelf zou nog iets verfijnder kunnen. Verder is het schietsysteem gewijzigd, waardoor je nu iets meer moet timen om een goed schot te genereren, en dat werkt prima. Nu kunnen schoten voor het eerst ook een verrassende uitwerking hebben, wat de voorspelbaarheid iets meer wegneemt. Daar zat ik dan ook op te wachten. Keepers zijn verder iets beter geworden, en het afschermen van de bal is nu beter mogelijk. Opvallend is verder dat het voorzetten vergemakkelijkt is. Voorzetten komen vaker aan en ook het afwerken gaat wat makkelijker, daar waar dit vorig jaar juist iets moeilijker gemaakt werd. Het zijn allemaal kleine aanpassingen.

Legendes, of toch niet…

Qua toevoegingen wat betreft content zijn de Legendes toegevoegd aan de Ultimate Team mode. Hierdoor kun je met spelers uit het verleden voetballen, waaronder Dennis Bergkamp, Ruud Gullit en Pelé. Deze zijn echter enkel aanwezig in de Xbox 360- en Xbox One-versie, waardoor de PS3-spelers eigenlijk nog zonder deze extra toevoeging achterblijven. Nieuw is tevens het transfersysteem. Nadeel daarvan is dat de statistieken van spelers moeilijk terug te vinden zijn omdat je steeds weer door moet klikken, en dat scouten noodzakelijk is. Scouten is veelal nodig bij de onbekendere spelers, of spelers waar je nog over twijfelt. Maar dit is niet echt gewenst wanneer je welbekende spelers wilt aantrekken. Verder is het weer geweldig dat je als speler kunt groeien. Zo koos ik voor Fischer om daar vervolgens een legende van te maken. Leuk is dat je niet alleen als Fischer hoeft te spelen, maar ook simpelweg met het gehele team kunt spelen, om zo Fischer meer in het spel te betrekken. Maar echt nieuwe koek is het allemaal niet…

Audiovisueel is er helaas barweinig veranderd aan FIFA 14. Wat dat betreft staat de game ’n jaar stil. Het commentaar van Evert en Youri is als vanouds matig en weer hetzelfde als verleden jaar. De soundtracks zijn dan wel weer gewijzigd. Grafisch is er ingame ook weinig gewijzigd. Veel gewijzigd is er aan de interface. Men heeft de aloude interface dan ook vervangen door tiles. Het lijkt een beetje op de Windows 8-achtige GUI, maar ziet er dan wat meer ingevuld uit. Hoewel het even wennen is aangezien je in de tiles zelf ook nog kunt navigeren met tabs, werkt het wel prima en ziet het er uitstekend uit. Het is in het begin even zoeken, en misschien wat druk ogend, maar al snel zul je je weg wel vinden.

Online loopt het spel ook prima. Er is weinig lag, de laadtijden zijn weer lekker kort, en offline kun je ook de korte challenges doen, waaronder vrije trappen oefenen, penalty’s leren tegenhouden, of simpelweg passen, voorzetten en afmaken beter leren. FIFA 14 is qua content erg compleet, maar dat was FIFA 13 ook. Nieuwe modi zijn niet gewenst, maar nog meer inhoudelijke mogelijkheden zijn nooit verkeerd. FIFA 14 kent deze wel, maar deze zijn bijna niet noemenswaardig.

Het is een jaartje van bezinning zo lijkt het voor FIFA. Het is dat PES dit jaar ook geen grootse stappen zet anders zou deze stilstand misschien wel consequenties hebben gehad voor EA. FIFA 14 is op elk vlak licht verbeterd, al zal niet iedereen de gameplay finetuning als goed ervaren. Toch is FIFA 14 zeker weer licht verbeterd, maar helaas ontbreekt het een beetje aan vernieuwing. Als ze het commentaar nog eens op de schop nemen, wat eigenlijk al jaren hetzelfde blijft, iets meer verrassing in het spel weten te brengen, en ook technisch op de next-gen consoles grote stappen weten te maken, dan kan het volgend jaar weer een verrassend jaar worden voor de FIFA-spelers. Al met al blijft FIFA 14 gewoon een prima game die aan alle eisen voldoet, maar ook niet meer dan dat op dit moment.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 30-09-2013 | Uitgever: EA Sports | Ontwikkelaar: EA Sports
  Graphics: 8.5 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.5 | Replay: 9.0
  8.0
  + De kleine verbeteringen
  + Nieuwe tiles menustructuur
  + Gameplay is iets minder voorspelbaar geworden
  - Wijzigingen zijn vrij beperkt gehouden
  - Nog altijd hetzelfde commentaar
  - Nieuwe transfersysteem valt tegen

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box