Feature: 2011 wordt een nog beter gamejaar dan 2010

thumbnail

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur, maar voor 2011 van start gaat moeten eerst nog enkele ongelukken gebeuren met vuurwerk, moet het gourmetstel uit de kast gehaald worden, en wordt de nodige drank genuttigd. Tot die tijd dus weinig tijd voor de games, maar waar het nieuwe jaar van start zal gaan, daar kunnen we direct gaan genieten van een reeks ongekende toppers. In deze feature een korte vooruitblik op wat onder andere komen gaat.

Het jaar 2011 wordt misschien wel het jaar van de sequels. De 2 en de 3 zullen dan ook meerdere malen voorbij komen in deze vooruitblik en het lijkt erop dat uitgevers vooral op veilig gaan spelen met diverse toppers die een opvolger krijgen. Een topper, die helaas geen groots verkoopsucces bleek, maar wel een kwaliteitssucces, is natuurlijk Dead Space, en persoonlijk moet ik zeggen dat dit toch wel ‘de game’ van januari zal zijn waar ik het meest naar uit kijk. Deel 1 was soms moeilijk weer op te pakken gezien de ongekende spanning en horrormomenten die je voorgeschoteld krijgt, maar toch blijft het spel ontzettend verslavend. Deel 2 belooft nog enger te worden, en kent een Isaac die wat meer van zich af zal bijten. Een echt karakter dus. En als dat nog niet genoeg is mogen we ook een multiplayer gaan verwachten, waarin je zult vechten tegen al het buitenaardse gespuis welke je ook in de singleplayer ongetwijfeld tegen zult gaan komen.

De PS3-gamers worden in januari ook persoonlijk verwend en wel met LittleBigPlanet 2. In deel 1 ging het nog puur om de platformactie en het maken van levels, maar in dit nieuwe deel gaat het om het maken van je eigen (mini)games. LittleBigPlanet 2 lijkt al vroeg te verschijnen, daar waar het spel pas relatief laat werd aangekondigd, maar is zeker geen half werk. De beta liet al zien dat we wederom te maken hebben met een pareltje van Sony en Media Molecule.

Met een Xbox 360 in handen mag natuurlijk ook niet geklaagd worden, want dit jaar is het weer tijd voor een nieuwe Gears of War game. Gears of War 3 moet deel 2 opvolgen, welke nog altijd veel gespeeld wordt op de console, en welke de lat hoog legt voor het derde deel. Een volledig vernieuwend verhaal, een nog betere multiplayer, en dedicated server support moeten zorgen voor weer een geweldig avontuur. Kinect support is weliswaar afwezig, maar dat zal de (hard)core gamers onder ons weinig interesseren. In april kunnen de eerste gelukkigen van start met de beta van het spel. Dan moet je wel eerst de game Bulletstorm aanschaffen natuurlijk…

Een game die voor het eerst geïntroduceerd zal worden en voorlopig nog geen deel uit maakt van een franchise is natuurlijk Brink. Deze game lijkt wat weg te hebben van Enemy Territory wat betreft speelstijl en dat is niet zo gek aangezien de developer van ET verantwoordelijk is voor deze nieuwe shooter. Brink zal het moeten hebben van de geweldige multiplayer, die op de GamesCom al veel aandacht trok, maar ook de singleplayer zal niet vergeten worden. Van mij kan het planten van de turrents niet vroeg genoeg beginnen.

Een franchise die een volledig nieuwe start gaat maken is die van Tomb Raider. Ons mooie meisje heeft een wat vernieuwend uiterlijk gekregen, en het gaat volgens de ontwikkelaars niet meer om de tietenkast, en het uiterlijk van Lara, maar het draait volledig om de vernieuwende gameplay mogelijkheden en het verhaal. Waarom ze Lara dan toch, nog onweerstaanbaarder hebben gemaakt is mij vrij onduidelijk, maar ik ben benieuwd of het de developer gaat lukken om Tomb Raider weer op de rails te krijgen. De downloadbare versies die dit jaar in ieder geval verschenen lijken een positieve voorbode op wat we mogen verwachten van Crystal Dynamics.

In 2011 worden we weer omver gegooid met shooters, maar een first person shooter die menigeen niet zal vergeten is toch wel Crysis 2. Het eerste deel verscheen nog exclusief voor de PC, waarmee de console bezitters waarschijnlijk voor het eerst zullen kennismaken met de kwaliteit die Crytek weet voor te schotelen, en die is allerminst indrukwekkend. Op de GamesCom zag de shooter er al geweldig mooi uit, en met de ondersteuning van de nieuwste technologieën, waaronder 3D, mag uitgekeken worden naar dit grafische hoogstandje, dat naast schitterende graphics ook nog eens een geweldige gameplay en muiltiplayer zal brengen.

Een andere shooter, de zoveelste die in 2011 zal verschijnen, is RAGE. En deze game imponeerde me misschien nog wel het meest op de afgelopen GamesCom in augustus 2010. Het spel ziet er niet alleen zeer imponerend uit, maar biedt ook de vrijheid die je graag zou willen in een shooter. Met RPG-elementen die je laten watertanden en de gameplay mogelijkheden die je mag verwachten lijkt dit een spel te worden die de wat veeleisendere knallers onder ons wat meer zal kunnen verblijden. Met ID Software aan het roer moet dat ongetwijfeld goed gaan komen.

We pakken er nog een actie game bij, en dan komen we al snel bij Batman: Arkham City. Batman: Arkham City wordt ontwikkeld door Rocksteady Studios en bouwt verder op het intense en sfeervolle fundament van Batman: Arkham Asylum, welke zonder twijfel gezien mag worden als ‘groots’. Gamers gaan naar Arkham City, het nieuwe zwaar beveiligde ‘thuis’ voor alle misdadigers, gangsters en gestoorde meesterbreinen van Gotham City. Binnen de zwaar bewaakte muren van deze uitgestrekte wijk in het hart van Gotham City brengt dit langverwachte vervolg een gloednieuw verhaal. Met een nieuwe cast van klassieke karakters en moordlustige vijanden uit het Batman universum en de nieuwe en verbeterde gameplay mogelijkheden wordt spelers de ultieme Dark Knight ervaring geboden. En daar rekenen we zonder twijfel dan ook op.

En met de games hebben we het nog lang niet gehad, want ook Nintendo zit niet stil wat betreft hardware. In 2011 zal men namelijk de nieuwe 3DS handheld gaan introduceren. Wederom krijgen we weer 2 schermpjes voorgeschoteld, ditmaal echter met volledige 3D-effecten, en dat zonder een bril die daarbij zal horen. De 3DS maakt het niet alleen mogelijk om volledig in 3D te gamen, maar maakt het ook mogelijk 3D foto’s te schieten, en om gewoon in 2D te gamen, zoals we nu kennen met de standaard DS (Lite). In maart mogen we gaan proeven aan deze nieuwe portable console, die weer het nodige geld in het laatje moet zien te brengen voor Nintendo. De line-up van games laat het concern in ieder geval ditmaal niet in de steek, met Resident Evil en onder andere Metal Gear Solid als beloofde pareltjes.

Er moet toch een einde komen aan een vooruitblik die anders te lang zal worden. Want als we het ook nog eens over games gaan hebben als Killzone 3, Resistance 3, Dragon Age 2, Mass Effect 2 (PS3), Guild Wars 2 Metal Gear Solid: Rising, Deus Ex 3, Max Payne 3, Need for Speed, Homefront, en ga zo nog maar even door, dan ben je waarschijnlijk morgen nog aan het lezen. 2011 belooft in ieder geval een schitterend jaar te worden voor de core gamers, en laten we vooral niet onderschatten wat Kinect en Move ons gaan brengen. We zien het allemaal wanneer januari van start zal gaan… • 0 0 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  7 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  8 maanden geleden

  Een andere game waar ik zeker ook op zit te wachten is Portal 2!

  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  8 maanden geleden

  Geef mij dragon age 2, mass effect 3, skyrim, deus ex 3, batman: Arkham city en fifa 12, dan is 2010 al verbeterd imo 😛

  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  8 maanden geleden

  Er veel shooters worden er genoemd ja. En ik mis Zelda in de feature, toch een game waar veel Wii gamers op zitten te wachten.

  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  8 maanden geleden

  Wederom wordt volgend jaar een goed game jaar, maar dat is de laatste 4 jaar elk jaar al het geval 8) Game waar ik het meeste naar uitkijk is Mass Effect3 omdat het gewoon weer het beste verhalende game van het jaar gaat worden die ook nog eens de trilogie gaat afsluiten. Kan echt niet wachten ass te kicken tegen de Reapers 8) En de rest van de games is bijzaak 😉

  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  8 maanden geleden

  LBP 2 lijkt mij weer niks. Deel I heeft me ook nooit getrokken. Je vergeet echter games als DragonAge 2, Mass Effect 3 en bovenal Skyrim van Bethesda. Ik eis voor dat laatste een rectificatie van deze feature. 😀

  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  8 maanden geleden

  Elk jaar zal wel beter worden, ik weet ook bijna zeker dat 2012 bijvoorbeeld beter wordt dan 2011. En zo hoort het ook, ik kijk iig uit naar al die toppers die komen! Brink en Rage lijken me echte toppers, Test Drive Unlimited 2 klinkt ook wel interessant en natuurlijk Postal 3(6):D

  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  8 maanden geleden

  laat ik het met de uitspraak “beter gamejaar” nou totaal niet mee eens zijn want het meeste wat hier staat zijn shooters en laat ik dan geen shooter fan zijn


  Naar boven
  7
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x