EPOS H3PRO Hybrid

thumbnail

Headsets te over

Soms heb je van iets te weinig en soms word je overspoeld met hardware. Zo ook ik. Een paar jaar geleden had ik amper ‘n headset voor handen en inmiddels heb ik de Trust- en Jabra-headsets in overvloeden in de kast liggen. Voor gaming heb ik zo nu en dan ook zeker een headsetje nodig en ons werd aangeboden om de splinternieuwe EPOS H3PRO Hybrid te testen. Het gaat hier om de zilveren/witte versie, waarbij er ook nog een legerkleurige versie in het groen uit zal gaan komen. Wij prefereerden de neutrale versie op de testbank te leggen en deze eens flink aan de tand te voelen tijdens zowel game-sessies, het werk maar ook tijdens het luisteren van wat muziek.

De EPOS H3PRO Hybrid headset is een grijs gekleurde headset, ook wel Ghost White genoemd en is tevens verkrijgbaar in Racing Green groen/goud of zwart. De ears zelf zijn grijs gekleurd en ook de band die op je hoofd leunt is grijs. De rest is mat-wit, al dan niet glanzend wit. De combinatie van glanzend en mat maakt dat de headset bij het uitpakken er wat goedkoopjes uit ziet, maar dat is hij niet. De headset is namelijk oerdegelijk gebouwd en voelt erg stevig aan. De hoofdband zelf is zacht, vooral aan de onderkant. De zijkanten kunnen bij het oor uitgetrokken worden om zo passend gemaakt te worden als hoofddeksel. Het uitschuiven voelt als een kliksysteem, waardoor je niet constant opnieuw hoeft te stellen. Via de rechterkant kun je het volume via een draaimechanisme op het oor verhogen of verlagen, iets dat erg makkelijk werkt. Op het andere oordeksel kun je de microfoon aansluiten, al dan niet eraf halen. Dit werkt via een magneet, en deze is erg sterk en attacht zeer goed. Als je de microfoon er niet op zet, dan zul je niet de connectoren zichtbaar zien, maar kun je een plastic dekseltje dat ook via een magneetje werkt erop aansluiten.  De dimensie van de headset is 183 millimeters breed, 176 millimeters hoog en 90 millimeter diep. Het design is wat flets wit, en was wellicht mooier geweest met wat zwart-contrasten, maar oogt verder rest prima. De stoffige bovenkant ziet er daarnaast uitermate strak afgewerkt uit. De headset lijkt verdacht veel op de oude generatie GSP 370/670, maar is dus een verbeterde veriant met vernieuwde kleuren.

De headset werkt samen met Bluetooth, maar kan op de console, in dit geval een PlayStation 5, samenwerken met een low latency dongle. Deze kun je aan de voorkant van de console aansluiten. Verder kun je ook een console kabel gebruiken welke via de audio jack aangesloten kan worden. Ook krijg je een USA-A naar USB-C kabel meegeleverd waarmee je de headset binnen 2 uurtjes opgeladen kunt krijgen. De standby tijd van de headset is 750 uren wanneer ANC (noise cancelling) is uitgeschakeld. Wanneer ingeschakeld is dit zo’n 19 uren. Spreken kan wat korter, namelijk zo’n 40 uren met ANC uit en nog altijd 19 uren met ANC ingeschakeld. De batterij/accu van de hardware is gemaakt van een lithium polymer 3.7 volt batterij op 530 milliampère. Het device roept daarnaast geregeld bij het opstarten om hoeveel capaciteit er nog aanwezig is. De headset is draadloos en werkt tot op 10 meter van de dongle en via bluetooth ongeveer dezelfde afstand. De transmissie is op 2.4 G en via bluetooth wordt gebruikt gemaakt van een klasse 1 4.2 transmissie. De latency is uitermate laag en is niet merkbaar ten opzichte van je device of console. Allemaal prima specs, maar hoe werkt het nu daadwerkelijk?

Duidelijk, stabiel, degelijk, maar vooral kraakhelder

Allereerst testte ik in combinatie met mijn telefoon. De headset plug-and-play en kun je simpelweg connecten via Bluetooth zonder toegevoegde software. Je kunt de headset inschakelen met de aan/uit-knop. Vervolgens kun je de bluetooth-knop gebruiken waarmee je verbinding kunt leggen. De LED aan de zijkant blinkt 3x rood wanneer de headset uit gaat, en 3x groen wanneer deze aan gaat. Dit maakt dus duidelijk of deze aan of uit staat. Blauw wordt er geknipperd wanneer er gezocht wordt naar een koppelingsapparaat, in dit geval een telefoon of PlayStation 5 bijvoorbeeld. Bij het luisteren naar het geluid valt op dat het geluid uitermate helder klinkt en dat de hoge- en lage tonen uitermate goed overkomen. De bass is bombastisch en ook de noise-cancelling doet uitstekend haar werk. Ter vergelijking met de Jabra Evolve2 65 valt op dat de geluidskwaliteit een stukje beter is en dat de noise-cancelling beter werkt, vooral door de beter afdichting van de oren. Daarnaast zit de headset uitermate comfortabel en heb je zelfs na uren luisteren maar weinig last van vermoeide oren of een pijnlijke huid. Het verschil tussen noise-cancelling aan of uit is echter wel wat kleiner in vergelijking met de Jabra-headset. Opvallend daarnaast is dat de hoofdband wat verder naar achter zit dan de oorschelpen zelf. Dat lijkt in het begin een beetje raar, maar voelt al snel natuurlijk. Ook het geluid van de microfoon is prima. In gesprekken klinkt het aan de andere kant kraakhelder en qua comfort werkt het magnetische kliksysteem uitermate goed. De magneet is krachtig en daarmee valt de mic er dus niet zomaar af.

In de afgelopen jaren heb ik heel wat headsets gehad, de een goedkoop, de ander wat prijziger, waarbij de goedkope soms nog beter geluid produceren dan de duurdere, maar het hogere segment wat leuke gadgets kent zoals wireless, noise-cancelling en 7.1 geluid. Dit is echter een headset van een wat duurder segment, maar maakt het ook daadwerkelijk helemaal waar. Bij het uitpakken oogt het plastic een beetje goedkoop aan, vooral door de combinatie van mat en glanzend, maar uiteindelijk mag je wel spreken van een uitermate robuust ontwerp dat erg degelijk in elkaar steekt. Het geluid is kraakhelder en de noise-cancelling werkt verder ook zeer goed. Daarnaast is de connectiviteit ook zeer stabiel, iets wat je soms wel eens mist bij bijvoorbeeld de Jabra-headsets, die zo nu en dan eens wegvallen of een reconnect nodig hebben. In combinatie met de dongle, maar ook via Bluetooth, heb ik echter geen uitval kunnen constateren. De hoge tonen en de bass komen goed uit de verf en ook voor het luisteren van muziek leent deze headset zich dan ook uitstekend. Tel daarbij een lange accuduur op, en je komt uit bij één van de betere (gaming) headsets van dit moment!


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Hardware | Release: April 2022 | Uitgever: EPOS | Ontwikkelaar: EPOS
  Graphics: | Geluid: 9.0 | Gameplay: | Besturing: | Replay:
  9.0
  + Schitterend, helder geluid
  + Stabiele connectiviteit
  + Afneembare microfoon
  - Plastic oogt 'n klein beetje goedkoop
  - Noise-canceling werkt matig
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  2 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Kont
  Lid
  2316
  2 jaren geleden

  Mooi dingetje 😁

  Anoniem
  Gast
  Anoniem
  2 jaren geleden

  Ik zoek nog een leuke headset. Ik ga deze eens overwegen.


  Naar boven
  2
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx