Enslaved: Odyssey to the West – Pigsy’s Perfect 10

thumbnail

Een krulstaart in de hoofdrol

Na de succesvolle introductie van Enslaved: Odyssey to the West, heeft Namco Bandai besloten om direct ook DLC voor het spel te laten produceren. Nu is het introduceren van downloadbare content lang niet altijd een succes gebleken, zo zien we zelfs bij de meest succesvolle games als Fallout 3. Maar Ninja Theory slaat hiermee een wat andere weg in. Dat zien we met het ‘Pigsy’s Perfect 10’-pakket, welke onlangs verscheen voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

In Enslaved wist je al voor het eerst kennis te maken met Pigsy. Trip en Monkey besloten samen namelijk een bezoek te brengen aan dit goed getrainde varken, al ziet hij er niet zo uit. Ditmaal echter speelt Pigsy de hoofdrol in zijn eigen minigame. Deze DLC brengt een geheel eigen verhaal met zich mee, en dus ook eigen chapters, en dat zijn er best wel wat. Met zo’n 4 uur aan gameplay krijg je ongetwijfeld dus heel wat content in handen voor slechts ’n tiental Euro’tjes.

Maar wat dit spel vooral zo bijzonder maken zijn de sfeer en de nieuwe gameplay mogelijkheden die we kunnen vinden. Pigsy is echt zo’n karakter die bij voorbaat al zijn eigen game had mogen hebben. Het is een karakter die zo uit Borderlands gestapt zou kunnen zijn, met een stem die me doet denken aan Captain Spaulding uit Devil’s Rejects. Het fitte varken heeft niet alleen egoïstische trekjes, maar heeft ook echt een levendig karakter, en dat maakt dit avontuur misschien nog wel levendiger dan Enslaved zelf was. De sfeer die daarnaast opgeroepen wordt en de tussenfilmpjes die zo nu en dan opduiken, maken dit alleen maar completer en levendiger.

Het langdradige is eruit

En ook de gameplay is eigenlijk nog unieker en interessanter dan die van Enslaved zelf. De chapters zijn niet zo langdradig meer, en zijn ook eenvoudiger opgezet, waardoor je niet weer minutenlang in alle ruimtes ligt te kloten voor een uitweg. De checkpoints zijn wederom uitstekend geplaatst, en ook de nieuwe gameplay features zorgen voor meer diepgang in je werkwijze. Je hoeft nu namelijk stukken niet meer op te lossen op de traditionele, complexere manieren, maar kunt ook gewoonweg kiezen voor andere tactische, vernuftige opties. Zo heb je ook in deze game weer een viertal handige goodies die je kunt gebruiken. Door met de pijltjes te kiezen kun je gebruik maken van een afleiding van de tegenstander, iets dat we uiteraard al kennen uit het eerste deel, maar dan op een iets andere manier. Maar je kunt ook tegenstanders omtoveren tot tijdelijke allies, bommen plaatsen, en tegenstanders tijdelijk uitschakelen met een EMP-pulse. Het zijn misschien geen bijster nieuwe features, maar ze zijn in deze game op een wat simplistischere manier nuttig gemaakt door de inrichting van de omgevingen. Daarnaast heb je ook je eigen sniper bij de hand, die je uitgezoomd ook wel kunt gebruiken als shotgun. Daardoor zal het in deze DLC al gauw agressiever aan toe gaan dan in Enslaved het geval is.

Captain Spaulding

Het verhaal in Pigsy’s Perfect 10 lijkt te snel voorbij maar dan realiseer je jezelf pas dat je zo’n 4 uurtjes bezig bent geweest met iets dat slechts 10 Euro’s gekost heeft. Deze DLC is daarmee niet alleen het geld wat betreft inhoud waard, maar biedt ook nog eens een compleet nieuwe ervaring en sfeer met zich mee, en dat kan ik alleen maar beamen met positiviteit. Maar daar hebben we het nog niet mee gehad, want ook de tussenfilmpjes zijn van een hoge kwaliteit. Het artwork-achtig ogende beeldmateriaal dat tussendoor, zowel ingame, als tussen de chapters door, tevoorschijn komt, ziet er geweldig uit, en zijn zelfs meer dan het kijken waard. Maar waar ik misschien nog wel de meeste bewondering voor heb is de voice-acting. Deze is namelijk briljant, en daarbij refereerde ik ook al naar Captain Spaulding uit House of 1000 Corpses en Devil’s Rejects. Kijk de tweede genoemde film en je begrijpt wat ik bedoel. House of mag je van mij overslaan. Niet alleen de stem is bijpassend en sfeervol, maar klinkt daarnaast ook nog eens kraakhelder. Daarmee heeft men niet alleen gekeken naar wat men met de gameplay kon doen, maar ook gelet op de grafische, en geluidskwaliteit van de game, die dermate ver omhoog is geschroefd. Als klap op de vuurpijl is deze DLC ook nog eens speelbaar in 3D, waarmee de bezitters van een 3D-TV naar hartenlust worden verwend.

Telkens wanneer ik de DLC speelde en weer een tussenfilmpje gestart werd dacht ik dat we bij het einde waren, en dat de game alweer voorbij zou zijn. Pigsy’s Perfect 10 is echter een langer avontuur dan je denkt, maar is ook sneller voorbij dan je hoopt. Dit valt simpelweg te wijten aan de funfactor die men erin heeft weten te brengen, welke zelfs lichtelijk ontbreekt in Enslaved. Wat deze DLC heeft, zou zelfs ook in Enslaved zeer gewenst zijn, en dat maakt dat Ninja Theory weer een flinke stap vooruit heeft gezet. Ik zeg: Maak een volledige retail-sequel hierop, en het zal als een bom inslaan!


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Platform/Actie | Release: 25-12-2010 | Uitgever: Namco Bandai | Ontwikkelaar: Ninja Theory
  Graphics: 8.7 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.0 | Replay: 7.0
  8.3
  + Zeer uitdagend en vermakelijk
  + Voice-acting
  + Sfeer en het aparte karakter
  - Nu nog een retail game hiervan...
  -
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box