Empire: Total War – Downloadable Content Pack

thumbnail

Niet al te lang geleden kwam het briljante Empire: Total War uit. De game overtrof zijn voorganger op erg veel vlakken en is door fans van de serie gezien als een van de beste games uit de serie. Toen werd aangekondigd dat al een jaar na de release van Empire: Total War een opvolger kwam, Napoleon: Total War genaamd, waren veel fans geschokt. Niet zozeer omdat ze bang waren dat de game slecht zou worden, maar omdat hun geliefde Empire geen ondersteuning meer zal kennen.

Alles in een

Creative Assembly beloofde echter beterschapen dat is er ook gekomen in de vorm van de nodige downloadable content. Al die kleine downloads zijn nu weer gebundeld in een downloadable content pack, die ook als doosje in de winkel komt te liggen. De inhoud bevat alle tot nu toe uitgekomen downloadable content, namelijk Elite Units of the East, Elite Units of the West, Elite Units of America, Special Forces Units & Bonus Content en The Warpath Campaign.

Over de eerst genoemde vier pakketten kan ik op zich vrij kort zijn. Ze bestaan allemaal uit een aantal nieuwe units die je kunt unlocken in de singleplayer en mee kunt spelen in de multiplayer. In basis lijkt dit misschien niet zo’n groot verschil te maken, maar het betreft hier wel bijna allemaal Elite Units, waar je zo een complete tactiek om heen kunt bouwen. Daarnaast is er ook nog een handje vol schepen voor de naval battles, die ongeveer de zelfde functie kennen. De nieuwe units zijn ongeveer gelijk verdeeld over de verschillende landen waar je mee kunt spelen. Chauvinisten als we zijn, zijn vooral de blauwe garde voor de Hollanders interessant. Deze in blauw geklede mannen zijn de beschermers van het koningshuis, en vormen dus de laatste verdedigingslinie als er stront aan de knikker is. Het feit dat je deze tot in den treuren getrainde mannen nu in veldslagen in mag zetten, zorgt voor de nodige extra mankracht die handig van pas kan komen in moeilijke gevechten.

The Warpath Campaign

De meest interessante DLC in het pakket is toch echter wel The Warpath Campaign. Deze nieuwe (mini)campagne laat je met vijf verschillende indianenstammen spelen ten tijde van de invasie van Amerika. Deze vijf stammen bestaan uit de Iroquois, Huron, Plains, Pueblo en Cherokee indianen. Het mooie aan deze campagne is dat het compleet anders is dan de campagnes die we uit de Total War serie kennen. Dit komt doordat jij als kleine indianenstam het moet opnemen tegen deze Europese grootmachten, die op bijna alle vlakken superieur aan je zijn.

Deze verandering zorgt ervoor dat je alles compleet anders aan moet pakken, wil je ook maar een klein kansje op de overwinning hebben. Spelen met de indianen tegen de Europeanen is alsof je met een gehandicapten team tegen Barcelona speelt. Werkelijk alle kansen zijn in jouw tegendeel: je wapens zijn minder ver ontwikkeld, je manschappen werken niet in formatie, je techtree is kleiner. Dit zorgt ervoor dat je een alles of niets speelstijl zult aannemen, en als je al wint, zullen de verliezen groot zijn. Wil je winnen terwijl je de verliezen zo klein mogelijk houdt, dan mag je je opmaken voor een moeilijke strijd.

Minder ontwikkeld

Jammer genoeg zijn deze indianen niet alleen in hun gevechten wat minder ontwikkeld. Ditzelfde geld ook voor delen van hun gameplay. Het belangrijkste punt wat ik hiertegen heb is hun techtree, die beduidend kleiner is dan die van de Europese naties. Nu kun je begrijpen dat de stammen wat achter lopen op de Europeanen, maar dat hoort geen inbreuk te doen op de kwantiteit van mogelijkheden. Ook lijken alle indianen naar een gemeenschappelijke school te zijn gegaan. Dit niet omdat ze op elkaar lijken in grafisch opzicht, want dat is wel iets waar Empire nog steeds uitstekend zijn mannetje staat, maar op het gebied van variatie onder units onderling. Iedere indianenstam lijkt dezelfde beginnende manschappen te krijgen, en hoewel dat misschien redelijk correct is in een geschiedkundig opzicht, slaat Creative Assembly hier de plank nogal mee mis wat betreft gameplay. Je kunt in de game de geschiedenis al zat wijzigen, wat maakt die ene unit verschil nou uit? Vrees nou echter niet dat spelen met de indianenstammen saai en eentonig zal zijn, want het wordt zeker wel leuk als je eenmaal de elite units van iedere stam hebt bereikt. Dit zorgt zeker voor de nodige variatie en maakt iedere stam zelf ook interessanter om mee te spelen, ook voor de campaign.

Wat de campaign betreft: die speelt zich af op de Amerikaanse map. Deze is flink uitgebreid ten opzichte van die in de originele Empire: Total War en huisvest nu zat ruimte voor een kleine campagne. De campagne speelt zich af in de tijd dat de europezen naar het beloofde land trekken. Dit brengt de nodige conflicten met zich mee, zowel met Europeanen als tussen Europeanen en andere indianenstammen. Deze bewoners komen dan ook in opstand, en hoe dat gebeurt is dus aan jouw. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om samen te spannen met de andere indianenstammen om de Europeanen te bestrijden, maar minstens zo leuk is om eerst die indianen van de aardbodem weg te vegen en daarna over gaan op de Europezen. Deze laatste tactiek zal voor een eerste playtrough waarschijnlijk ook wat handiger zijn, aangezien de indianenstammen niet zoveel directe tegenstand geven als je Europese rivalen.

Leuk voor de fans

Al om al is de Empire: Total War DLC pack een leuke toevoeging aan een game die al zoveel inhoud heeft. De extra manschappen zijn leuk, maar waar het in zijn geheel voornamelijk om draait is toch de Warpath Campaign. Hoewel deze nogal kort is, vormt hij wel een welkome afwisseling ten opzichte van de standaard speelstijl in de normale Campaign en houd je zeker op het puntje van je stoel. Een aanrader voor fans van de serie dus, en als je niets om die extra units geeft kun je natuurlijk ook nog altijd de Warpath Campaign alleen binnenhalen, die ook als losse DLC beschikbaar is.


 • Auteur: Joost Verplak | Genre: RTS | Release: 26-03-2010 | Uitgever: SEGA | Ontwikkelaar: The Creative Assembly
  Graphics: 7.5 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 7.5 | Besturing: 7.0 | Replay: 6.5
  7.1
  + Andere speelstijl dan normaal
  + Veel nieuwe units
  + Spelen met de indianen
  - Erg kort
  - Soms erg moeilijk
  - Weinig afwisseling in units

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box