DiRT Showdown

thumbnail

Another DiRT

Nog niet eens zo lang geleden verscheen DiRT 3 nog voor diverse platformen. Niet veel later verschijnt alweer een opvolger. Nee, het betreft geen simpele uitbreiding waar Codemasters simpelweg mee wil cashen. Het gaat om een compleet nieuw deel welke tevens een wat andere richting in gaat. Het gaat niet meer volledig om het driften en racen op zich, maar ook beuken hoort er ditmaal bij. Het is zelfs een hoofdzaak geworden. DiRT Showdown verbreedt naar de wijde omtrek.

Wat je direct kunt zien aan deze game is dat men het de gebruiker zo makkelijk mogelijk wil maken. Geen gezeur all over the place. Een duidelijke en beknopte menu-structuur waar iedere oetlul doorheen kan navigeren zorgt ervoor dat dit echt een game is die je snel even oppakt en waarin je je zult vastbijten. Je begint het spel in een simpele race op een vrij makkelijke stuifbaan waarin je zo goed mogelijk dient te eindigen. Maar daarna begint je echte carrière. Derby’s zijn in deze game van groot belang. Je kunt op terreinen gegooid worden waarbij een soort van last-man-standing wordt gespeeld waarin je elkaar moet zien kapot te beuken. Maar er zijn ook simpelweg arena’s waarin je punten dient te scoren door tegenstanders zo hard mogelijk kapot te beuken. Dan zijn er nog de platformen waarop je dient te blijven. Doe je dat niet omdat je er van af wordt gebeukt, dan kost je dit extra tijd en krijgt de tegenstander extra punten. Dit klinkt vrij simplistisch en dat is het eigenlijk ook wel. Genoemde game modi vereisen geen verdere uitleg en dat geldt ook in de race modi. Zo kun je onder andere racen op speciale tracks, kun je in een soort van eight-track racen (maar let wel op voor opponenten die je op de kruispunten in de weg kunnen zitten) en zijn er de trick-races, waarin je zo snel mogelijk een reeks aan trucks moet uitvoeren. Dit kunnen drifts zijn, het ombeuken van objecten en rondjes draaien om een paal. De races en ook de derby’s zijn veelal kort van stof. Rondjes rijden duurt niet lang en ook de trick-uitdagingen worden lekker kort gehouden. DiRT Showdown is meer casual geworden dan DiRT 3, waardoor vooral beginners meer plezier uit de game kunnen halen.

Het gaat om het racen

In de story modus, welke eigenlijk niet echt een verhaal bezit, kun je simpelweg allerlei races en gevechten met tegenstanders aangaan. Veel is er verder niet mogelijk naast het twaalftal levels per moeilijkheidsgraad welke je kunt behalen. Nadat je het toplevel hebt vrijgespeeld kun je doorstromen van de Pro-modus naar hogere niveau’s tot aan Legend, waar je weer nieuwe uitdagingen kunt vinden. Bolides worden gedurende het spel vrijgespeeld en kun je ook upgraden, namelijk op 3 verschillende punten, waaronder kracht en wendbaarheid. Verder kun je kiezen welke stijl/paintjob je graag toe wilt passen op je auto. Verder kun je ook online aan de gang en zijn er uitdagingen van vrienden die je kunt aangaan, mits je vrienden hebt die het spel ook spelen. Online kun je vrijwel dezelfde modi als offline spelen. Het gaat hierbij om simpelweg racen, maar ook het beuken voor punten op platformen is natuurlijk mogelijk. Met maximaal 8 spelers, zoals ook in de singleplayer, kun je levelen en betere bolides vrijspelen, zodat je hoort bij de besten! Tot slot is er nog de Showdown modus, waarin je allerlei kleine uitdagingen kunt doen waarmee je weer nieuwe levels kunt vrijspelen, een wat mij betreft niet al te interessante game modus.

Waar DiRT zich veelal in onderscheidt is de manier van rijden. De controls in deze game zijn niet complex en ook de gameplay is iets simpeler gemaakt dan in diens voorganger het geval was. Het glijden over zand, sneeuw en harde ondergrond voelt erg lekker aan en ook de handling is erg natuurlijk. Daarmee is het spel erg makkelijk onder de knie te krijgen. Toch voelt het racen zelf niet TE casual aan, waardoor het ook weer geen arcade-achtige stijl wordt.

De standaard aspecten eruit gehaald

Zoals verwacht oogt DiRT Showdown ook geweldig. Net als diens voorganger maakt het spel gebruik van een geweldige engine, al heeft men de standaard eigenschappen van bijvoorbeeld F1 en de vorige DiRT game laten varen. Statistieken gedurende het laden zijn er niet meer bij, net als andere simplistische puntjes, waardoor het lijkt alsof men af is gestapt van het vrij standaard wordende concept. Qua audio valt het spel meer op. De soundtracks zijn werkelijk waar geweldig en passen precies bij de ruwe sfeer van het spel. Ingame klinkt het allemaal verder meer dan prima, al mist het echte gebrul van de bolides wel enigszins. Het spel doet in dat opzicht weinig bijzonders. Een iets heftigere impact was ook welkom geweest.

Eigenlijk valt er maar weinig slechts te bespeuren aan DiRT Showtime. De game zit gewoon prima in elkaar en ziet er kwalitatief ook nog eens prima uit. De nieuwe richting die Codemasters is uit gegaan is een goede geweest en zal vooral het casual publiek erg aanspreken. De besturing werkt prima in combinatie met de gameplay en zal snel gewenning oproepen, zelfs bij beginners. Minpunt is misschien dan wel weer dat het spel niet meer echt voor de mensen met de echte skills is bedoeld. Toch is DiRT voor iedere racefan een game die ongetwijfeld vele uren in de console zal blijven draaien. Dat komt mede door de ruigere gameplay die meer de Carmageddon-kant op is gegaan. Een gewaagde stap, maar wat mij betreft een zeer geslaagde stap. Het maakt de franchise dan ook een stukje breder dan die al was, en wie weet kan dat ook in de toekomst wel eens positief uit gaan pakken.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 26-05-2012 | Uitgever: Codemasters | Ontwikkelaar: Codemasters
  Graphics: 8.5 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 9.0 | Replay: 8.3
  8.4
  + Nieuwe Derby gameplay is vet!
  + Gevarieerde Tour mode
  + Kwaliteit van de eerdere DiRT games
  - Iets meer casual geworden
  -
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box