DiRT 3

thumbnail

De tijden van CMR 2

Het is lang geleden dat ik persoonlijk aan de gang ben gegaan met een racing game van Codemasters, alhoewel, F1 2011 ligt nog maar net achter me. Als mensen Codemasters horen associëren ze die uitgever/ontwikkelaar echter vaker met de Colin McRae franchise. En dat is op zich ook niet gek, aangezien sinds de jaren 90 al games voor deze reeks ontwikkeld worden, de een nog beter dan de ander, met Colin McRae Rally 2 nog altijd als persoonlijk hoogtepunt. Enige tijd terug moesten we helaas echter afscheid nemen van rally race legende McRae, na een tragisch ongeluk, en dat heeft Codemasters doen besluiten het nieuwe deel niet meer naar hem te vernoemen, aangezien dat natuurlijk emotionele gevoelens op kan roepen bij de fans, al zou het wel van nostalgisch belang kunnen zijn. Afijn, DiRT 3 heet het nieuwste deel van Codemasters. Laten we eens bekijken of ook deze game weer een hoge score weet binnen te harken.

Al jaren lang weten we dat Codemasters gebruik maakt van een eigen engine, welke enkele belangrijke features en kenmerken heeft. Niet alleen weet de EGO 2.0 engine grafisch schitterend gedetailleerde beelden op het scherm te toveren, de engine maakt het ook mogelijk om tijdens het racen terug te spoelen wanneer je een fout hebt gemaakt. Hoewel ik dat totaal niet relevant en passend vond in een game als F1, deze sport draait juist om die ene fout die je niet moet maken, past het beter in een game als deze. In het rally racen worden namelijk standaard heel wat fouten gemaakt, zo zal onder andere Kimi Raikkonen ervaren hebben toen hij overstapte van de F1 naar het rally rijden. In DiRT 3 kunnen we dus weer heel wat gaan rally racen, al draait het hier natuurlijk niet helemaal om. In deze game rijd je namelijk ook met verschillende bolides over sneeuw, zanderige modderpoelen en bestrate wegen. Hoewel dat enigszins ook in het rally voorkomt, zul je gedurende je progressie wel snappen wat ik bedoel. En die progressie kun je maken in de alom bekende Tour modus, waarin je van je carrière iets probeert te maken door te levelen. De carrière is verdeeld over verschillende seizoenen, welke weer onderverdeeld zijn in subtoernooien. Hoewel de Tour mode niet uitblinkt wat betreft mogelijkheden, het gaat namelijk puur om het racen, is deze groot genoeg. Je kunt weliswaar je wagen voor het racen afstellen, de moeilijkheidsgraad bepalen en voor in het menu je bolide naar wens kiezen, maar veel meer komt daar niet bij kijken.

De game bevat zowel in de singleplayer als in de multiplayer, die dus online (via een redeem code) als in split-screen gespeeld kan worden diverse race modi. Het gaat om de normale rally races in de bossen, sneeuw en open vlaktes, rally cross, gymkhana, landrush, trailblazer en head 2 head modi. In de laatste zul je meer de Need for Speed kant opgestuurd worden, daar waar je kunt driften, kortstondig vliegen en nog vele andere trucs kunt uithalen. Met dit alles heeft DiRT 3 meer content dan ooit, met in totaal 3 game modi waarin je de genoemde disciplines uit kunt voeren, te weten de singleplayer, tour en multiplayer mode. Opvallend is hoe goed vooral de split-screen modus functioneert. Geen enkele hapering valt te constateren en dat terwijl de game er grafisch ten opzichte van de singleplayer niet eens zoveel op achteruit gaat. Wat dat betreft laat de EGO-engine weer zien wat voor kracht deze eigenlijk herbergt.

Perfecte balans voor de beginner, een nog betere balans voor de gevorderde rijder

DiRT 3 is verder zeer toegankelijk, met de casual moeilijkheidsgraad waar elke beginner ongetwijfeld mee aan de gang kan gaan. Niet alleen word je in deze modus ontzettend geholpen, toch weet de ontwikkelaar het gevoel op te roepen dat jij zo fantastisch aan het rijden bent, dat terwijl je eigenlijk bijna niets fout kunt doen als je ook maar een klein beetje ervaring hebt met racing games. De intermediate moeilijkheidsgraad biedt echter nog meer uitdaging en is tevens na eventjes oefenen en het goede racegevoel krijgen goed te doen. De balans is wat dat betreft zo goed in elkaar gezet, en niet te ver uit elkaar gezet waardoor een overstap naar een hogere moeilijkheidsgraad geen beangstigend gevoel oplevert. Zou je echter een fatale fout maken, dan maak je deze snel ongedaan met de terugspoel feature, die je genoeg kunt gebruiken om jezelf te corrigeren.

Waar de EGO 2.0 engine ook al jaren in uitblinkt is de grafische prestatie die deze engine levert. Zowel offline, online als in de split-screen modus tovert deze dan ook ditmaal geweldige graphics op het scherm. Hoewel soms de randen van de zanderige wegen toch iets te scherp afgekarteld worden, zien het opspattende water, de rondvliegende modder en de omgevingen er gewoonweg geweldig uit, zowel in dag als in nachtraces. DiRT 3 is daarmee op dit moment een geweldig mooie game, die elke editie weer een stap vooruit gaat. Het geluidsaspect is verder iets minder indrukwekkend, al kun je spreken van een ruime voldoende. Het brommen van bolides, waaronder rallywagens, had wat dieper gemogen en wat meer bijgestaan mogen worden door de bass, maar die intensiteit ontbreekt een klein beetje. Echter mag ik niet te veel klagen over deze kleine details, die eigenlijk niet eens zo opvallend zijn. De soundtracks in de main menu’s compenseren daarnaast veel. Deze zijn zeer sfeervol en hebben een lekkere beat.

Wat elk aspect betreft is DiRT 3 weer een uitblinker in het racing genre. Elke fanatieke fan van het rally rijden zal met deze game ongetwijfeld een voldaan gevoel van realisme krijgen. Het scheuren door de bochten, de realistische graphics en het geweldige gevoel van controle maken deze game een fantastische ervaring. Maar ook de niet-rally racers kunnen in andere klassen aan de slag met dit spel. In de loop der jaren heeft Codemasters de EGO-engine weer flink verbeterd en dat valt ook in deze nieuwe game te zien. Grafisch oogt het spel zeer sfeervol en hebben we gewoon te maken met de beste racer die op dit moment te krijgen is op de markt. Houd je van rally, of houd je simpelweg van lekker racen, driften, maar wil je ook offline met een vriend of vriendin aan de gang kunnen? Dan haal je vrijwel complete perfectie in huis met DiRT 3.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 21-05-2011 | Uitgever: Codemasters | Ontwikkelaar: Codemasters
  Graphics: 9.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 9.5 | Besturing: 9.5 | Replay: 9.0
  9.2
  + Het racegevoel is weer subliem
  + Totale controle over het racen
  + Grafisch weer geweldig
  - Brommen van de bolides mocht iets intenser
  - Ook Codemasters begint met online pass
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box