Column: Waarom gamen we eigenlijk?

thumbnail

Martin Luther King had ooit een droom. Een droom waarin iedereen gelijk was, ongeacht zijn huidskleur of zijn voorkeuren en gewoontes. Ik heb zelf ook wel eens een droom. Op zomaar een vroege ochtend, om ongeveer 7:30 zat ik na het ontbijt even een sigaret te roken. Niks om je nu nog druk over te maken. Ik begon in mijn slaperige toestand in eens een beetje te dagdromen over die mensen die helemaal anti games zijn. En Jack Thompson kon daar natuurlijk niet in ontbreken. Ik droomde dat hij eindelijk eens een computerspel ging spelen zonder ervan te kotsen. Ik droomde dat hij in een paar dagen zowel speelde op de Nintendo Wii, als de Playstation 2 & 3 en de Xbox 360. Ik droomde dat hij fanatiek bezig was met Manhunt 1 & 2. Ik droomde dat hij heerlijk zombies aan het afslachten was op de Xbox 360. En ik droomde dat hij niets anders deed dan reviews schrijven voor Gamespot of een andere grote website. Jullie zullen me nu wel krankzinnig vinden, maar aan de andere kant kunnen mensen de meest vreemde dromen beleven. Soms zit je ook wel eens op je werk te dromen omdat er geen orders binnenkomen, maar dat heeft er even niks mee te maken. Waar ik nu heen wil is het volgende: Waarom gamen we eigenlijk? Waarom spelen wij games met zoveel bloed, ellende en andere onzinnige entertainment? Ik persoonlijk denk daar wel een antwoord op te hebben.

Dit is waarom we gamen en plezier beleven

We gamen omdat we het in eerste instantie leuk vinden, en ten tweede omdat we na een lange school- of werkdag even willen bijkomen in Cyrodiil of de Koreanen te slim af willen zijn in World of Warcraft. We genieten ervan, omdat er anders weinig of niet meer te genieten valt. Kijk om je heen, op het nieuws of speel zelfs online, en je hoort de meest erge verhalen soms. Bij een enkel potje Shadowrun hoorde ik zelfs nog een zielig verhaal van een Brit, dat terzijde, maar het was best wel heftig. De wereld is al zo ziek van alle wat er in zijn kleine buikje gebeurt, waarom mogen wij dan niet voor onszelf een stukje verlichtende entertainment bekijken of spelen? Natuurlijk mag dat wel, alleen hebben sommige mensen daar op zijn zachts gezegd geen boodschap aan. Gamen is immers een vorm van entertainment, maar ten tweede ook om je te individualiseren van de rest van de wereld. Je bent bekend over de hele wereld, dat wil toch iedereen? Bepaalde intellectuelen krijgen een vertekend beeld van ons als het gaat om het spelen van games. Je denkt dat altijd aan smerige, vieze en ranzige mensen die geen sociaal of maatschappelijk leven hebben. Met name WoW is hierdoor veel in het nieuws geweest, en de game werd dan ook door de makers van Southpark eens goed onder handen genomen. Om my God! Deze zogenaamde intellectuelen hebben in mijn ogen geen mensenkennis, omdat ze de hele dag met hun kop aan het studeren zijn en geen tijd hebben voor anderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hele jonge kinderen met hoogbegaafdheid. Deze kinderen hebben ook geen leven meer, maar daar kunnen ze bij voorbaat niks aan doen. Intellectuelen beschuldigen ons dat wij geen leven hebben, omdat we huiswerk, werk en privé helemaal zouden opgeven om te kunnen gamen. Het zijn maar een paar mensen in de wereld, van de miljarden, die misschien geen leven hebben. Het is ook niet zo dat alle gamers dat hebben, want daarin vergist de gemiddelde intellectueel zich lelijk. De gamers die echt geen leven meer hebben, die moeten in mijn ogen ook echt in therapie. Maar goed, het zijn er maar een paar, wij zijn toch allemaal niet zo erg?

Eindelijk eens geen gamer

Dr. Phil en Jack Thompson lanceerde een treitercampagne na de slachtpartij of Virginia Tech. Ze zeiden dat de Koreaan, de dader, een gamer was. Dit bleek enkele dagen later al ontkracht te zijn. De jongen had nauwelijks voldoende geld om zijn eten te kunnen kopen. In ieder geval is Dr. Phil ook een hypocriet eerste klas. Wel een slachtpartij doorverwijzen naar de gameindustrie, maar ondertussen wel in je uitzending een vrachtlading Wii consoles gratis weggeven aan je publiek. Dit klopt dus van geen kant en is bovendien erg tegenstrijdig. We vragen onszelf dan ook steeds meer af waarom gamers en de industrie steeds weer beschuldigd worden van moordpartijen en andere slachtingen. Het zijn maar een paar individuen, mensen die van tevoren al ziek in hun hoofd waren. Je gaat Mark Dutroux toch ook niet beschuldigen dat hij die kinderen zoveel leed aandeed omdat hij misschien games zou hebben gespeeld? Of Volkert van der G omdat hij Pim Fortuyn vermoord heeft? Natuurlijk niet, en daarom ben ik van mening dat we allemaal met een gezond verstand moeten nadenken voor we iets zeggen of in handeling nemen. Wanneer mensen nadenken komen we een heel eind, anders dreigen mensen door hun eigen hypocriete gedrag ten onder te gaan. Er zijn ergere dingen, zoals Pakistan dat al dagen word getroffen door zware aanslagen die al een paar honderd levens hebben genomen. Ik denk dan heel nuchter, maar ik vind dat politici en andere hoge piefen ook wel eens hun verstand mogen gebruiken eer ze met hun doorgedraaide intellectuele onzin een fantastische wereld en industrie gaan beschuldigen van niks. Ach, er waaien immers zoveel dingen over, dit zal ook wel weer vergaan met het zand van de tijd.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x