Civilization VI

thumbnail

De Civilization serie is de vader van het 4X genre. 4X staat voor Explore, Expand, Exploit, Exterminate waarin je vaak een beschaving of factie opbouwt van een stad of dorp tot een superpower. Paraxis bracht deze week het 6de deel uit van deze zeer geliefde serie. Is Civilization VI het hoogte punt in de serie of is het verval inmiddels ingezet?

”Echte” steden

City management is altijd een hoeksteen van de Civilization-serie geweest. Het is waar je mee begint in het spel. De kracht en persoonlijkheid van je beschaving is gebaseerd op hoe je je steden hebt gebouwd en gepositioneerd. Dit is waar we de grootste “innovatie” terug zien. In Civ VI zijn steden “unstacked”, 4X spelers zullen dit herkennen uit EndlessLegends. Dit systeem houdt in dat je niet langer al je gebouwen enkel in de stad bouwt maar dat je rondom je stad ook gespecialiseerde districten zult moeten bouwen. Zo kun je een campus aanleggen waarin je bibliotheken en universiteiten bouwt, of een commercieel district met markten en handelsposten. De positionering van deze districten is essentieel, een commercieel district krijgt bonussen van naburige rivieren of zeeën en een campus van bergen. Zodra je je Settler erop uitstuurt zul je al een plan moeten hebben wat voor een stad je gaat opbouwen. Dit maakt het systeem veel dieper en geeft je de mogelijkheid om steden te specialiseren of allround te maken. Het geeft daarnaast ook echt het gevoel dat je stad organisch groeit en een eigen persoonlijkheid ontwikkeld. Voor nieuwe Civ spelers zal het niet gemakkelijk zijn dit meteen te bevatten, maar veteranen zullen van deze extra diepgang blijven genieten.

Vooruitgang

De tweede hoeksteen in het opbouwen van je beschaving is de technologische en sociale vooruitgang, ook hier zien we een nieuw systeem. In voorgaande Civ spellen was research statisch: je onderzocht iets, kreeg de bonussen of nieuwe units en ging door naar het volgende onderzoek. In het nieuwe systeem zitten zogenaamde“Eureka moments”. Research waar je een stap van bent verwijderd kan verkort worden indien je bepaalde acties doet. Bijvoorbeeld als je een vijandige eenheid verslaat met een Slingerer, krijg je een bonus in je research naar Archers. Dit maakt research een veel interessantere onderneming. Je zult steeds checken wat je kunt doen om de research die je wilt hebben te boosten. Het is een simpel systeem maar voegt veel nodige diepgang toe. Sociale vooruitgang is ook veranderd. Op het eerste gezicht lijkt het precies hetzelfde als research. Maar een van de interessante dingen die je krijgt bij sociale vooruitgang zijn de policy kaarten. Dit zijn kaarten die jouw beschaving bonussen geven, bijvoorbeeld extra schade tegen barbaren of extra inkomsten uit handel. Maar je bent beperkt in het gebruik van deze kaarten door je gouvernement type. Ben je bijvoorbeeld een dictator dan zul je veel militaire kaarten kunnen gebruiken, maar minder economische of culturele kaarten. Als je een republiek hebt, dan ligt de nadruk veel meer op economische kaarten. Dit geeft je de kans om je Civ zelf te ontwikkelen en te onderscheiden, zelfs als je met dezelfde Civ meerdere keren speelt.

Voortborduren

Eén van de problemen van Civ V was dat er onderdelen uit voorgaande games waren verdwenen. Spionage en religies werden pas weer toegevoegd in twee uitbreidingen. Er was een oprechte zorg dat dit weer zou gebeuren bij Civ VI. Gelukkig kunnen wij zeggen dat dit niet het geval is. Niet alleen zitten veel van de elementen van de uitbreidingen van Civ V ook in Civ VI, er is verder op voortgeborduurd. Religie is nu aanzienlijk flexibeler en spionage heeft niet alleen een militaire functie, maar ook nut in diplomatie. Dit maakt ons extra enthousiast over wat we kunnen verwachten van nieuwe uitbreidingen in de komende jaren, omdat er nu ruimte is voor écht nieuwe elementen.

De nieuwe stijl

De Civilization-reeks staat niet bekend om haar geweldige graphics, maar Civ VI is zonder twijfel grafisch de beste Civ tot noch toe. De graphics zijn scherp en de wereld ademt leven. Er zijn constant kleine details op steden, langs kusten en op bergen waar je naar kunt kijken. De animaties van de verschillende units zijn interessant en uniek per eenheid. Zo is het mooi te zien hoe de Spearmen tegenstanders spiezen aan hun speer, om deze vervolgens over het hoofd te tillen en in de grond te slaan. Dit is allemaal in lijn met de nieuwe art style. Sinds CivilizationRevolution heeft de serie een meer simplistische art style gekregen. Veel heldere kleuren en cartoonachtige charactermodels. Het geeft het hele gebeuren een enigszins kinderlijke indruk. De sound design ondersteund deze stijl. Sean Bean geeft goede voice-overs en rest van de voice-acting is ook goed, maar het blijft in dezelfde soort simplistische, haast goedkope, stijl, iets wat je zou verwachten van een mobile game. Hier zal niet iedereen blij mee zijn, Civ VI is mechanisch een diep spel en deze art style past gevoelsmatig niet. Dat kan voor sommige spelers afstotend zijn.

Hoezo?

Met alle nieuwe elementen die worden geïntroduceerd, heeft Civ VI nog steeds de bekende manco’s van de serie niet opgelost. Naast een aantal UI issues en unit cycling, is de AI nog steeds heel slecht. AI in games zal nooit een menselijke speler kunnen vervangen, maar de afgelopen jaren is er wel vooruitgang geboekt door andere ontwikkelaars van de 4X en Grand Strategy genres. Paraxis heeft hier duidelijk nog sprongen te maken. Dit ondanks dat Paraxis een “Agenda” systeem heeft ontwikkeld, waardoor de AI betere en transparante besluiten zou nemen. Helaas is dat niet het geval. Zo verklaarde Peter de Grote van Rusland ons tot twee keer toe de oorlog, ook al hadden wij al enige tijd een vriendschappelijke relaties, er waren overigens geen steden in de buurt en we hadden geen handelsverbindingen. Na een zwakke aanval deed hij een vredesvoorstel waar we 7 gold per ronde aan verdiende voor 10 jaar. Dit soort besluiten door de AI zullen je verbijsteren en je zult je afvragen “Hoezo kan dit”? Als gevolg worden diplomatie en spionage zwakkere onderdelen van het spel, omdat de AI zulke contra-intuïtieve besluiten kan en zal nemen. Dat is heel jammer omdat beide spelonderdelen heel goed in elkaar zitten en daarmee zeker potentie hebben. Je zult daar dus alleen maar écht van kunnen genieten in multiplayer. Na minstens 6 delen en een handvol uitbreidingen lag wat dit betreft de hoop op een beter systeem hoger.

Desalniettemin is Civilization VI zonder twijfel de beste Civ game uit de serie. De nieuwe toevoegingen maken de game dieper dan ooit tevoren en zullen je geboeid houden. We zouden nog uren kunnen doorgaan over de verschillende nieuwe sytemen en veranderingen die het spel rijk zijn. Je blijft het gevoel hebben dat je nog even een beurt wilt spelen om dat ene gebouw af te bouwen of die ene oorlog te winnen. Iedere keer als je een spel start voelt het alsof je een nieuwe wereld instapt met nieuwe mogelijkheden. Het is daarom des te meer zonde van de kleine schoonheidsfoutjes en de ondermaatse AI.


  • Auteur: Turi Fiorito | Genre: Strategie | Release: 28-10-2016 | Uitgever: 2K Games | Ontwikkelaar: Firaxis Games
    Graphics: 8.0 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.0 | Replay: 9.5
    8.5
    + Geweldige nieuwe mechanics voor steden en research
    + Oude elementen bewaard en verbeterd
    + Dat verslavende Civilization gevoel
    - Slechte AI
    - Art design is niet voor iedereen
    - UI problemen

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx