Brave: The Videogame

thumbnail

De hitte trotseren voor Brave

Filmgames worden vaak bekritiseerd door hun matige kwaliteit. Ook Brave is zo’n filmgame. De film is inmiddels in de bioscopen aanbeland maar is waarschijnlijk voor de meeste mensen geen bekend terrein. Of de film dan ook voor de volwassenen is bedoeld of echt kids-material is, lijkt ’n beetje de vraag. In principe is de film voor iedereen bedoeld die van geanimeerde films houdt. Om dit spel te spelen moet de hitte van buitenaf getrotseerd worden. In zwetende kleren, met klamme handjes bekeken wij of dit spel de moeite waard is.

Merida is de dochter van Koning Fergus en Koningin Elinor en bovendien ook een begenadigd boogschutter, een belangrijk punt voor de gameplay dus. De prinses staat er ook om bekend niet bepaald te leven zoals de tradities en regels dat voorschrijven. Zij staat centraal in deze actie-avonturengame waar je met het hoofdpersonage de nodige vijanden moet zien te verslaan. Het ultieme doel is de vloek te verbreken die het land in zijn greep houdt.

Veel filmgames kiezen ervoor om volledig als platform avonturier door het leven te gaan. Dat geldt ook voor Brave. Het spel valt een beetje te vergelijken met het onlangs gelanceerde Alice. Veel basiscomponenten zijn dan ook regelrecht overgenomen. Met de basis bedoel ik dan ook onder andere het springen, lopen en klauteren. Veel echt moeilijke componenten zijn aan die basis niet toegevoegd, naast het feit dat je gebruik kunt maken van een pijl-en-boog. Met amuletten kun je vervolgens kracht bijzetten aan je pijlen. Zo zijn er onder andere vuur en ijskrachten waarmee je goed uit de voeten zult kunnen. Het schieten werkt simpel en het aantal pijlen is onbeperkt, wat dat betreft dus geen probleem. Het richten gaat middels het gebruik van de analoge stick, al is het soms wel wat lastig om te richten wanneer je EN loopt met de linkerstick EN de rechterstick moet gebruiken om te richten. Echt heel soepel verloopt dat niet, al werkt de gameplay verder meer dan prima. Je speelt het spel vanuit een hoogteperspectief.

Alice v0.8

Echt zeer innovatieve aspecten bevat deze game niet. Het is eigenlijk niet veel meer dan je bijvoorbeeld met Alice al hebt gezien: Wapens kunnen upgrades ontvangen, je vindt allerlei bronnen van geld waarmee je deze kunt aanschaffen en de beesten die je tegen komt worden steeds een stukje moeilijker te verslaan. Voor elk beest is een verschillend amulet benodigd welke effectiever zal zijn. Naast het verslaan van vijanden zul je echter ook nog de platformelementen moeten gebruiken. Leuk aan het spel zijn de mini-puzzels, waarin je door middel van kleine hulpjes puzzelend door kleine mind-breakers moet komen. Echt moeilijk zijn ze veelal niet, maar dat hoeft ook niet. Ze zijn en blijven op zich variatie naar de game brengen en daardoor ook een mooie afwisseling. Dat is ook wel nodig want echt gevarieerd is de gameplay verder niet. Toch is Brave al met al zeker geen tegenvaller. Zelfs na enkele uren na elkaar spelen blijkt maar weer hoe mooi je simpele platformelementen kunt combineren met vechten en mini-RPG-elementen. De omgevingen helpen daar ook in mee. Deze zien er stuk voor stuk gevarieerd uit. Dan ben je in een door bomen verrijkt bos aan het lopen en weer een level later loop je op ijsplaten te springen. Daarbij komen de nog kleinere mini-puzzels, waarbij je platformen in de goede volgorde moet indrukken, wat ook weer zorgt voor net dat beetje extra dat het spel nodig heeft. Brave is daardoor zeker geen tegenvaller en kan zelfs goed mee met games als Alice, wat toch gezien moest worden als een echte hardcore platformer. Voor een toch vrij onzichtbare titel als deze is dat best een compliment waard.

In de screens was al duidelijk dat de game er niet uit zag. Echter valt het spel uiteindelijk best wel mee. Net als een huis moet je het niet mooier maken dan het is, en dat is duidelijk gedaan. Brave ziet er namelijk uiteindelijk best wel aardig uit. Natuurlijk is het geen pareltje, verre van dat, en ziet het er zelfs niet goed uit, maar het kan er allemaal zeker mee door. Vooral door de gevarieerde omgevingen, welke steeds weer anders ogen, heeft men een prima resultaat afgeleverd. Ook de tussenfilmpjes, die weliswaar weinig beweging tonen maar er wel strak uitzien, geven het spel een meerwaarde. Qua audio doet het spel voorzichtig. Weinig opvallends valt hier dan ook over te melden. Geen indrukwekkende soundtrack, geen denderende geluidseffecten, gewoon lekker eenvoudig…

Het zal de diehard gamers wel duidelijk zijn dat dit geen game is voor de core gamers, zij het dat de game soms best wel eens pittig kan zijn. Liefhebbers van de film en liefhebbers van een platformer met simpele puzzelaspecten en zeer, zeer eenvoudige RPG-elementen zullen echter ongetwijfeld veel plezier beleven aan deze game. Helaas is Brave geen game die wekenlang gamen vereist om uit te spelen. Je zult dan ook niet langer met deze singleplayer-only game bezig zijn dan menig andere game. Dat is op zich dan wel weer jammer en ook het ontbreken van een multiplayer is een gebrek waarmee het spel vrijwel volledig moet leunen op de singleplayer campaign, tenzij je deze lokaal co-op wilt spelen uiteraard. Al met al is deze alleraardigst in elkaar gezet, niet bijzonder, maar ook verre van onbehoorlijk; Een leuk tijdverdrijf als je een zakcentje over hebt en van het genre houdt.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Actie/Platform | Release: 27-07-2012 | Uitgever: Disney Interactive Studios | Ontwikkelaar: Behaviour Interactive
  Graphics: 6.0 | Geluid: 6.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 7.0 | Replay: 5.0
  6.5
  + Gameplay werkt op zich prima, leuke puzzels
  + Variatie in het level design
  + Verschillende amuletkrachten
  - Alleen een nuttige campaign is toch vrij karig
  - Zeer standaard platformer
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box