Sinds het grote succes van It Takes Two zijn coöperatieve spellen enorm populair. Deze spellen zijn niet in je eentje te spelen maar je hebt hier echt de hulp nodig van één of meerdere vrienden. Dat is natuurlijk niet zo gek, want gamen met vrienden is natuurlijk een van de leukste dingen die er is. De één na de andere co-op game wordt uitgebracht en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Japanse ontwikkelaar Tokoronyori doet ook een duit in het zakje en komt met BOKURA. Waar ze zich in onderscheiden? De ervaring is voor elke speler uniek. Hoe dat werkt lees je in de review.
Vroeger was alles beter
BOKURA begint met een scène waarbij een volwassen man in de trein zit en terugdenkt aan zijn jeugd, waar hij nog de vreugde had die hij tegenwoordig niet meer heeft. Zoals zoveel volwassenen is zijn baan niet geweldig, en wordt hij geleefd. Hij denkt terug aan een speciale reis die hij met een vriend van toen maakte, en dat is precies het moment waar de game van start gaat. De twee jongens zitten op een bank in het park en overwegen ver van huis te lopen omdat de thuissituatie verre van ideaal is en het leven weinig spannend is. Zodra ze de keuze hebben gemaakt om inderdaad van huis weg te lopen begint het avontuur. Een dood hert wat ze al snel tegenkomen laat ze flauwvallen en als ze wakker worden zijn ze in een alternatieve wereld. Zoals gezegd speel je BOKURA altijd met een vriend en de rollen zijn dus ook in tweeën verdeeld. De ene jongen ziet een nieuwe wereld vol leuke dieren en een sprookjesachtige omgeving, terwijl de andere machines en robots ziet.
Hier onderscheidt de game zich met andere spellen in zijn soort. Allebei de spelers zitten in een andere wereld en moeten door goede communicatie en samenwerking de weg terug naar huis vinden. Het verhaal wordt gaandeweg verteld door interacties tussen de jongens en korte dialogen. Het verhaal geeft je ook keuzes maar hebben verder weinig impact op het verhaal helaas.
Grafisch gezien is BOKURA ook iets unieks. De pixel achtige graphics zien we natuurlijk wel vaker in games tegenwoordig, maar doordat er twee totaal verschillende werelden zijn is de stijl compleet anders van elkaar. De wereld met alle dieren zit vol met levendige kleuren, terwijl de andere wereld extreem hard en donker kan zijn met robots en andere duistere dingen. Zaken zoals gebroken nekken met de daarbij behorende geluiden zijn toch wel enigszins verrassend te noemen. Dit gebeurt ook in de wereld met de dieren. BOKURA zal richting het einde van het spel steeds donkerder worden voor de personages, zowel in kleur als de verhaalwendingen. Door goed te communiceren met elkaar zodat de ander begrijpt hoe de wereld eruitziet van de medespeler is een belangrijk onderdeel van het spel, en voegt wat unieks toe.
Buiten de graphics is ook de soundtrack het vernoemen waard. De game zit vol met emotionele muziek, maar is subtiel genoeg om op de achtergrond te blijven. Dat is belangrijk, vooral wanneer er later meer emotionele scènes voorbijkomen. Aangezien de ontwikkelaar Japans is, zijn ook de gezongen stukken Japans. Je zal er waarschijnlijk niks van verstaan maar het draagt wel bij aan de sfeer van de game.
Crossplay puzzelen
BOKURA is een puzzel-avonturen spel waarbij communicatie dus essentieel is tussen de twee spelers. Jammer genoeg heeft het spel hier chat of voicechat functie, waardoor je in dezelfde kamer moet zitten of een ander programma erbij moet halen. Gelukkig werkt de cross-play wel perfect. Wij hadden twee codes gekregen, voor de PC en voor de Switch. Als het speel eenmaal geïnstalleerd is op beide apparaten kan de ene speler een game aanmaken, en met een code kan de andere meedoen.
De puzzels zijn over het algemeen leuk in elkaar gezet. Op het begin zal je vooral wat makkelijke puzzels hebben om de mechanieken een beetje door te krijgen. Maar naarmate je verder komt beginnen de puzzels moeilijker te worden. De jongens kunnen springen maar zijn wel erg snel dood. Het is dus belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Op het begin zal je wat knoppen moeten indrukken en door middel van een wipwap ergens op kunnen klimmen. Later zal je echt door goede communicatie de puzzels moeten oplossen. Bij de ene speler op het scherm is er bijvoorbeeld een gat te zien terwijl de andere juist een platform heeft om op te staan. Dit zijn de momenten waar het noodzakelijk is om goed uit te leggen wat je op je scherm ziet.
BOKURA is geen lang spel, maar wel eentje die lastig is weg te leggen. Met een uurtje of 4 ben je wel door het spel heen en zie je de eindcredits over het scherm rollen. De unieke graphics en het de verslavende co-op gameplay zorgen ervoor dat BOKURA zich genoeg onderscheidt van de rest. Zeker de emotionele momenten zullen je nog even bijblijven. Voor nog geen 6 euro is dit bijzondere spel al aan te schaffen en geeft je genoeg vermaak voor een avondje op de bank. We kunnen BOKURA alleen maar aanraden!