Betreed het betoverde labyrint in Etrian Odyssey voor de DS

thumbnail

Deze zomer kunnen spelers een magische reis beleven die ze nog lang zal heugen. Ontdek de geheimen en verloren schatten in het diepste van het mysterieuze Yggdrasil Labyrinth in Etrian Odyssey, een betoverende nieuwe fantasy-RPG voor de Nintendo DS. Spelers kunnen uitzien naar klassieke kerkerafdalingen, een nieuwe methode om de kerkers zelf in kaart te brengen, interessante vijanden en een inspirerend universum. De magische maar gevaarlijke wereld van Etrian Odyssey zal elke speler tot de verbeelding spreken. Etrian Odyssey wordt in Europa gelanceerd op 6 juni 2008.

Etrian Odyssey voert spelers naar Etria, een dorpje aan de rand van het beruchte Yggdrasil Labyrinth. Helden uit alle hoeken van de wereld verlangen ernaar door te dringen tot de duisterste diepten van de betoverde grottenstelsels in dit doolhof. Hier wachten hen onnoembare schatten, bloeddorstige monsters en eeuwige roem. Tot op heden echter, heeft nog nooit iemand de onderste etage bereikt en het avontuur kunnen navertellen. Nu is de tijd gekomen om hierin verandering te brengen en de diepste geheimen van het labyrint te naar de oppervlakte te brengen. Heb jij de moed om je gezelschap van avonturiers voor te gaan op een schijnbaar onmogelijke weg, en al doende een legendarische status te verwerven?

Het overwinnen van de talrijke en agressieve vijanden in de gangenstelsels wordt geen eenvoudige taak, dus is het van groot belang om een betrouwbare en veelzijdige groep avonturiers te verzamelen. Aan het begin van het spel kan de speler een gilde creëren dat dient als uitvalbasis voor alle groepsleden. Dit gilde kan onderdak bieden aan maximaal dertig zelfgemaakte personages, maar er kunnen telkens niet meer dan vijf personages tegelijk afdalen in het labyrint. Zo wordt de speler bij elke missie uitgedaagd een zo krachtig en evenwichtig mogelijke groep samen te stellen. Er zijn vaak verschillende vaardigheden nodig om een bepaald doel te bereiken en dan kan een gebalanceerd of juist te eenzijdig gezelschap het verschil betekenen tussen succes en de ondergang.

Een goede gilde omvat een uitgebreid assortiment personages met elk hun eigen expertise, bijvoorbeeld op het gebied van magie, krijgskunst, verdediging of aanval. Het aanbod in Etrian Odyssey is gelukkig zeer divers. Er zijn negen klasses om mee te beginnen en elk personage kan zijn eigenschappen verder specialiseren door ervaringspunten te besteden. Zo kunnen spelers bijvoorbeeld werken aan hun eigen versie van de Landsknecht – een klassieke krijger, de Alchemist – een duistere tovenaar, of de Survivalist – een boogschutter. Door de best mogelijke combinatie van personages te kiezen voor elke situatie kan je als speler eeuwige eer en glorie verdienen.

Het in kaart brengen van de gekozen route is van groot belang voor elke avontuur om de kerker te verkennen. Het innovatieve touchscreen van de Nintendo DS maakt dit proces intuïtief, vermakelijk en ook een tikje nostalgisch, gezien de overeenkomsten met het handmatig kaarten tekenen in de ouderwetse ‘pen en papier’-spellen. Met de stylus van de Nintendo DS kunnen spelers op een plattegrond muren en opvallende objecten noteren, zodat het labyrint stukje bij beetje op de kaart komt te staan. Elke verandering op de plattegrond wordt opgeslagen, dus ook als je expeditie een voortijdig einde vindt, is je verkennende werk in het labyrint niet voor niets geweest.

Er wordt veel gevochten in Etrian Odyssey, en dus moeten spelers zich verschillende wapens, technieken en voorwerpen eigen maken om de monsters op hun weg te overwinnen. Vechten gaat om beurten op een speciale plattegrond waarop vijanden in klassieke 2D-beelden worden weergegeven. In de loop van het spel komt de speler oog in oog te staan met extreem sterke monsters die bekend staan als F.O.E.’s. Dit zijn de enige vijanden die al op de plattegrond worden getoond. Spelers worden door de bewoners van de spelwereld gewaarschuwd om contact met deze monsters zo veel mogelijk te vermijden. De beloningen voor het verslaan van dergelijke tegenstanders zijn echter vaak te groot om te negeren, wat leidt tot langdurige en intense gevechten.

De personages zullen zich gedurende het hele spel blijven ontwikkelen, waardoor nieuwe talenten en krachtige vaardigheden zich aandienen. Zoals bij elke RPG moeten spelers ook in Etrian Odyssey ervaring opdoen om deze ontwikkelingen te bevorderen.

Vaardigheid wordt meestal verkregen door het voltooien van missies en verslaan van vijanden. De verdiende vaardigheidspunten kunnen worden besteed aan het verbeteren van bestaande of leren van nieuwe vaardigheden. Naarmate een personage een hoger niveau heeft bereikt, neemt zijn uithoudingsvermogen en aanvalskracht toe, waarbij hij vaak ook nieuwe dodelijke technieken op zijn vijanden los kan laten. Spelers zullen snel leren dat slim gebruik van de diverse talenten enorm voordeel biedt tijdens de spannende gevechten.

Zelfs de sterkste helden moeten hun avonturen wel eens onderbreken, bijvoorbeeld om uitrustingen te kopen of te verkopen, wonden te verzorgen of nieuwe missies te vinden. Het dorpje Etria voorziet in al deze behoeftes en is hierdoor de ideale uitvalsbasis voor de beginnende avonturier. Met een herberg, apotheek, warenhuis, kroeg, gildenhuis en gemeentehuis, liggen in Etria alle voorzieningen binnen bereik.

Het is nu aan de speler om dit avontuur te beginnen. Etria heeft een held nodig, dus waar wacht je nog op? Hul jezelf in een pantser, houd je toverboek bij de hand en slijp je zwaard, want Etrian Odyssey daagt je uit het labyrint te betreden!

 • 0 0 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box