Ontwikkelaar Bamtang Games staat vooral bekend om de Nickelodeon Kart Racers games. Nu mogen ze aan de slag met een andere Nickelodeon serie, Avatar. En dan niet de blauwe mensachtige uit de films van James Cameron, maar van de tekenfilm: Avatar The Last Airbender. Met Quest for Balance gaat Bamtang Games voor een platformer met puzzels en combat, weer eens wat anders dan een racing game. En aangezien Avatar een zeer populaire franchise is hopen we dat de game net zo goed gaat zijn. Jammer genoeg blijkt dat al snel ijdele hoop.
Matige verhaalvertelling
Hoofdpersonage Aang is meester over de elementen water, aarde, wind en vuur. En dat is bijzonder wat normaal gesproken is iemand meester over één van de elementen. Natuurlijk zorgt dit ervoor dat Aang in allerlei situaties terecht komt waarbij hij gebruik moet maken van zijn krachten. Het verhaal volgt de serie maar wordt op wel heel snelle en makkelijke manier verteld. Grotendeels zit het hele verhaal erin maar belangrijke gebeurtenissen worden soms simpelweg beschreven in een tekstvak, zoals het moment waarop Aang voor het eerst de Geestenwereld betreedt, een cruciaal punt in het plot, dat halverwege het avontuur wordt afgehandeld met slechts een enkele alinea tekst. Cutscenes zijn er bijna niet en beperken zich vooral tot het begin van een nieuw hoofdstuk, waarbij de animatie niet in de buurt komen van de gelijknamige serie. Bij de meeste tussenfilmpjes worden er met gebrekkige animaties en matige voice-overs het verhaal verder verteld.
Samen met zijn vrienden Sokka en Katara, en later nog veel meer andere zullen ze vijanden moeten verslaan en puzzels oplossen. Elk van hen heeft unieke vaardigheden, zowel in als buiten de combat, en ze moeten vaak worden gewisseld om gebruik te maken van hun elementaire krachten. Dit is vooral belangrijk bij het oplossen van puzzels, waarbij ongeveer de helft van de speeltijd wordt besteed aan het verschuiven van dozen op drukplaten en het creëren van veilige paden om fakkels doorheen te leiden. Vooral op het begin zijn de puzzels dermate simpel dat deze al snel beginnen te vervelen. Naarmate het verhaal vordert worden de puzzels gelukkig wel wat uitdagender, maar er is duidelijk rekening gehouden met een jonge doelgroep.
De gevechten kunnen het beste worden omschreven als traag, chaotisch en onoverzichtelijk. Het idee is om op vijanden te locken, snel tussen doelwitten te schakelen en vijandelijke aanvallen te ontwijken of te blokkeren. Maar het gaat allemaal in een tempo van niks. Door de verschillende elementen kan het al snel zijn dat het onoverzichtelijk wordt waardoor het vooral later lastig is om goed te kunnen zien wat er gebeurt. De aanvallen zelf zijn vrij beperkt waardoor de variatie helaas niet echt aanwezig is. Elk personage heeft speciale krachten, Sokka kan vijanden verdoven en Katara het team healen. Katara kan ook vijanden in ijs opsluiten. Het wisselen van personages midden in het gevecht, wat essentieel is omdat het hele team game over is, heeft een lichte vertraging, wat kan leiden tot een dood van de personage. Erg irritant, vooral omdat je er zelf dan weinig aan kan doen.
Bij gevechten horen natuurlijk ook eindbazen, maar deze zijn helaas ook niet uitdagend. Het kost je soms een extra poging om de tactiek door te hebben maar daarna is er weinig uitdaging meer. Eindbaas Zuko, die meerdere keren verschijnt en elke keer met meer lijfwachten begint ook al snel de keel uit te hangen. Erg jammer en een gemiste kans om wat broodnodige variatie in het spel te brengen.
Ouderwetse gameplay
Om toch wat variatie toe te voegen bevat Avatar een soort van race levels, waarbij Aang op Appa rijdt en obstakels moet ontwijken door van rijstrook te wisselen. Of waarbij je met een vis boten moet ontwijken. Er zijn in totaal 3 stroken waar je tussen kans wisselen, maar dit voelt als een spel van 15 jaar geleden. Het is weinig uitdagend om iedere keer in de juiste strook te belanden. Er zit wel een kleine vertraging in het wisselen van strook, waardoor je soms een keer te ver gaat en dus af bent. De botsingsdetectie hierin is ook niet wat het moet zijn. Vaak ga je dus af doordat het spel niet goed werkt, en niet omdat je zelf een fout maakt. Het is goed dat Bamtang Games wat anders wilde toevoegen, maar de keuze voor zo’n oud en saai gameplay element was helaas niet de juiste keuze. En het werkt ook nog niet naar behoren.Grafisch gezien is het spel geen hoogvlieger, maar de stijl past wel perfect in de stijl van de serie. Buitenlocaties zien er over het algemeen sfeervol uit en het reflecterende water geeft het spel wat visuele hoogtepunten. De animaties van de personages lijken soms onafgewerkt te zijn, waarbij NPC’s af en toe random bewegingen maken.
Ondanks de vele verschillende locaties in het verhaal, volgt Quest for Balance al snel een voorspelbaar patroon. Elk hoofdstuk begint met Aang en zijn team die aankomen op een nieuwe locatie, waar ze een hoofdmissie ontvangen, samen met een aantal kortere optionele zijmissies. Je kunt ook items kopen en verkopen, waaronder items om je aanval en verdediging te boosten. De zijmissies draaien voornamelijk om het vinden van verloren voorwerpen, vernietigen van objecten en gevechten tegen bandieten.Tijdens het spelen ontvang je Tokens als beloning, waarmee je blijvende verbeteringen kunt aanbrengen in schade, verdediging en de cooldowns van je aanvallen. De scrolls ontgrendelen nieuwe vaardigheden die nodig zijn om verder te komen in het spel. Deze worden verdiend door de zogenaamde Bending Challenges te doen. Dit zijn voornamelijk puzzels die je moet oplossen.
Avatar The Last Airbender: Quest for Balance is duidelijk gemaakt voor een jongere doelgroep. De gameplay, de puzzels en de races tijdens het verhaal voelen ouderwets aan, zonder al te veel uitdaging. Al snel merk je dat de gameplay bestaat uit één loop dat zich een uur of 15 herhaalt. Het verhaal volgt de originele serie en voegt nog wat extra verhaalelementen toe, maar dit wordt vaak door middel van middelmatige filmpjes en gewone tekstvakken aan de speler getoond. De licentie van Avatar heeft een hoop potentie en daar had de ontwikkelaar veel meer uit kunnen halen. Met Quest for Balance krijg je een zeer middelmatige game voorgeschoteld waarmee je alleen de grootste en jongste fans van Avatar blij mee kan maken. Voor de rest is het misschien beter om deze over te slaan en te hopen op een Avatar spel wat wél de volledige potentie van de serie benut.
Jammer,Avatar verdiend een betere game dan deze.Ga hem wel een keer spelen zodra deze flink is afgeprijsd,Maar dan alleen omdat ik een fan ben.