Een latertje
Het lijkt bijna koffie na de maaltijd voor een gamer zijnde, als je hebt moeten wachten op Assassin’s Creed Brotherhood voor de PC. De console gamers zullen zich inmiddels bezighouden met de nieuwe DLC die van de week verscheen, De verdwijning van Da Vinci, terwijl de PC-bezitters pas eindelijk kunnen gaan starten met de algehele campaign van Brotherhood. Echter, een goede game is het wachten waard, tenzij Ubisoft er natuurlijk een zooitje van heeft gemaakt op de PC…
Maar met een extra half jaar van ontwikkelingen, heb je natuurlijk genoeg tijd om een goede port op de planken te brengen. Assassin’s Creed Brotherhood komt weliswaar dus heel wat maanden later dan de Xbox 360- en PlayStation 3-versie, maar is verder verbeterd, verder uitgebreid en meer gefine-tuned dan de console versies. Uiteraard is de campagne identiek aan die van de console versies. Ezio Auditore da Firenze speelt de hoofdrol, en met hem kun je zo’n 15 tot 20 uren in de singleplayer aan de gang. Je zult daarbij weer de nodige historische karakters tegen gaan komen, waaronder Leonardo da Vinci, Catherina Sforza en Cesare Borgia. Tevens zul je in Rome de nodige omgevingen voorgeschoteld krijgen, de een nog mooier dan de ander. Het spel vindt plaats aan het einde van deel 2, welke in 1499 plaatsvond. Monteriggioni wordt belegerd door de zoon van de paus, ook wel de al genoemde Cesare. Hierbij komt Ezio’s oom, Mario, om het leven. Ook het bezit van Ezio, waaronder zijn huis, wordt tot puin gedegradeerd, en dat kan natuurlijk niet ongestraft blijven. In 1503 besluit Ezio zijn oom te wreken en gaat hij de strijd aan met de Paus om Rome op die manier te kunnen redden van de corrupte gang van zaken in de hoofdstad.
Natuurlijk vormt het freerunnen weer een belangrijk aspect in deze nieuwe Assassin’s Creed game, en daarmee komen we misschien ook wel direct bij het grootste kritiekpunt van deze game. Het freerunnen gaat namelijk lastiger in deze game op de PC dan op de console. Daar waar je op de console vaak automatisch in de goede richting geduwd wordt, daar krijg je op de PC wat meer de vrije hand, al zal dat vaak ook lijden tot missprongen, verkeerde interpretaties van het systeem en een vallende Ezio. Het freerunnen is dan ook niet geheel soepel uitgewerkt, waardoor ontsnappingen en achtervolgingen wat moeizaam kunnen verlopen. Het targetten van tegenstanders, en het vechten werken daarentegen wel weer goed,net als het voortbewegen binnen drukbevolkte gebieden en het paardrijden. Gezien het feit dat het freerunnen toch een vrij belangrijk aspect van de gameplay is, moet toch gezegd worden dat hier rekening mee gehouden dient te worden, zij het dat het geen uitermate frustrerend kritiekpunt zal zijn, waarbij tevens gewenning van toepassing zal zijn.
Alles erop en eraan
Assassin’s Creed Brotherhood voor de PC bevat direct alle downloadbare content, waaronder dus ook de onlangs verschenen Da Vinci DLC, welke je op de console nog moet aanschaffen voor 10 Euro’s. De Animus Project Update 1.0 en 2.0 en 2 solo missies genaamd ‘The Aqueducts’ en ‘Trajan Market’ zijn verder ook aanwezig. Daarmee ontvang je naast de standaard retail game dus ook 2 tot 3 uur extra aan singleplayer gameplay, 3 multiplayer maps, 4 game modi en 4 personages. Hoewel de multiplayer verre van probleemloos werkte in Windows Vista, mag je weer concluderen dat deze net als op de console geweldig in elkaar steekt. Het killen van assassins en het beschermen van je persoonlijke VIP brengen toch een bepaalde verslavingsfactor met zich mee en blijft voor lange tijd leuk. Vooral met de uitbreidingen die in dit pakket al aanwezig zijn zul je de nodige weken veel speelplezier beleven.
Dan is het natuurlijk nog de vraag of deze game wel of niet op je PC kan draaien. En daar komt de geruststelling om de hoek kijken, want Assassin’s Creed Brotherhood is geen geheugenvreter, of videokaartverslinder. De game draait vloeiend in een full HD resolutie van 1920×1080 met alle details ingeschakeld, al dan niet op de hogere niveau’s, op een mid-range PC met een Quad-Core 6600 (weliswaar lopend op 2.6 Ghz) in combinatie met 4 gigabyte aan RAM en een GeForce 250GTS van Nvidia. Geen overbodige luxe dus, waarmee je al gemakkelijk uit de voeten kunt. Het spel ziet er grafisch overigens ook zeker niet verkeerd uit, al zijn de cinematics toch wat minder mooi geanimeerd dan de ingame tussenfilmpjes, die geregeld voorbij schieten. Ook schaduwen en depth view (welke on-the-lfy worden gerenderd) willen niet altijd doen waarvoor ze bestemd zijn en zien er niet subliem uit, al zal dat weinig ergernissen bij de meeste mensen opleveren, gezien de overige prachtige elementen die we in het spel kunnen vinden, waaronder de omgevingen, ondergronden, waaronder de echte Romeinse wegen, en de karakters om je heen.
Assassin’s Creed Brotherhood is minstens gelijkwaardig aan de console-versie. De game bevat alle downloadbare content waardoor je deze niet nog eens apart hoeft aan te schaffen, maar vormt wel een beetje mosterd na de maaltijd. Wetende dat de console-versie al een half jaar uit is, voelt het toch een beetje achterstallig dat nu pas de PC-versie gelanceerd wordt. Het spel bevat niet echt grootse verbeteringen ten opzichte van de console editie, en lijkt soms zelfs niet helemaal afgewerkt, en dan heb ik het vooral over het freerunnen, dat niet helemaal 100% lekker en soepel werkt, en de tussencinematics die er erg matig uitzien. Al met al is Assassin’s Creed Broterhood elk dubbeltje dat je ervoor neerlegt meer dan waard. Heb je als PC-gamer dan ook deze titel nog niet onder handen genomen op een ander platform, of hier al een half jaar op gewacht, dan zul je niet teleurgesteld worden.