Assassin’s Creed 2

thumbnail

Het najaar, de tijd van slecht weer, Sinterklaas en de Kerstman. In gamesland echter, staat het najaar vooral bekend als de tijd die je portemonnee leeg gaat roven, aangezien zo’n beetje elke uitgever besluit zijn toppers rond die tijd uit te brengen, en wij, de gamers, dus met een chronisch geldtekort zitten. Dit najaar komt zo ook Assassin’s Creed 2 uit, de opvolger van de (beruchte?) topper Assassin’s Creed.

Maar goed, Assassin’s Creed 2 dus. De game bouwt voort op de basis die deeltje een heeft gelegd, en doet daar weer een schepje bovenop. Voor diegene die het basisidee van Assassin’s Creed niet kennen: Je speelt een huurmoordenaar die door een (grotendeels) open wereld heen struint met als taak vijandelijke doelwitten een kopje kleiner te maken (zo niet andere lichaamsdelen). Dit klinkt nogal standaard, ware het niet voor het feit dat Assassin’s Creed een geheim wapen achter de rug had: je kunt letterlijk gaan en staan waar je wilt. Als je dus zin had om aan het balkon van je overbuurvrouw te gaan hangen, kon je dat gerust doen. Dit alles werkte ook uitstekend en dat was Assassin’s Creed’s sterkste punt.

Achilleshiel

Assassin’s Creed had echter ook zijn Achilleshiel, namelijk het feit dat het nogal veel van hetzelfde was, en daar werd het dan ook flink op afgerekend. De mannen bij Ubisoft beloofden echter betering, en ze lijken hun belofte ook te houden. Zo heb je in een trailer kunnen zien dat onze hoofdpersoon, Ezio, zichzelf aan een soort grote vlieger kan knopen, en zo dus rond kan vliegen. Dit is echter niet het enige nieuwtje. Ezio heeft bijvoorbeeld ook een inventory en er zijn dus ook de nodige shops te vinden. Zo kun je nu vergiftigde mesjes kopen en die vervolgens onopvallend in iemand z’n nek prikken en verder wandelen om te zien hoe de arme sloeber licht te kronkelen op de grond.

Nu verkopen de winkels niet alleen giftige mesjes, maar ook tal van andere wapens. Je zult dus ook wat moeten doen voor je poen, want je krijgt het natuurlijk niet zomaar. Ezio heeft de mogelijkheid om tegen een voorbijganger aan te rennen en zo zijn geld mee te pikken, maar hij kan ook het geld (en de wapens) van een dood persoon meenemen of gewoon zijn geld krijgen van succesvol uitgevoerde missies.

Die missies krijg je nu binnen via de postduif, en zijn ook lang niet allemaal meer van het niveau dat ze in deel 1 waren. De speler zal wat meer bij de hand worden genomen in missies die wat meer afwisseling zullen bieden. Verwacht dus niet meer een locatie op je map waar je iemand moet vermoorden, maar een meer checkpoint gedreven opzet van de missies.

Venetië

De hoofdpersoon is, zoals al eerder genoemd, Ezio. Ezio was vroeger een Italiaans adelman, maar nadat zijn familie uitgemoord was, besloot hij het beroep van huurmoordenaar te gaan beoefenen. Het verhaal speelt zich ook weer in het geheugen van Desmond Miles af (je weet wel, met die enge doktor en zijn DNA geheugen apparaat), en Altaïr is dus een oud voorvader van Ezio. Altaïr en Ezio betekenen overigens beide zoiets als Havik, in zowel het Hebreeuws als Italiaans, wat ook weer terug komt in de vorm van Ezio’s vlieger en het hawks vision (het klimmen op torens en een rondje kijken).

Omdat je nu dus een Italiaan speelt, was het ook wel te verwachten dat je niet meer in Israël rondloopt. De nieuwe locatie van je moorden is dan ook Venetië, en o wat ziet die stad er mooi uit. Venetië is een stuk groter dan de steden die je uit deel 1 gewend bent, en alles is ook een stuk groter, en dat betreft vooral de gebouwen. Om je in deze nieuwe omgeving soepel voort te kunnen bewegen, heeft Ezio een aantal nieuwe moves in zijn arsenaal. Zo kan hij bewakers naar beneden trekken terwijl hij aan een randje hangt, kan hij met een soepele zwaai om hoeken van 90 graden draaien en kan hij, wanneer hij zich boven een bewaker bevind, naar beneden springen en hem neersteken.

Counteren

Natuurlijk zijn er van die momenten waar je geen bewaker in de nek kunt springen, en zul je dus met je zwaard aan de slag moeten. Net als in het vorige deel draait de combat in Assassin’s Creed 2 weer voornamelijk om counteren. Zo zijn er de bekende zwaardaanvallen, maar wanneer je niets in handen hebt, kun je er ook voor kiezen om het wapen van een vijandige guard af te pakken en hem een koekje van eigen deeg te geven. Ook is er nu een handpistool waarmee je mensen van een afstandje neer kunt schieten. Je moet natuurlijk wel opletten waar je de trekker overhaalt, want als je dat doet in een drukke menigte, zal dat voor nogal een opstootje zorgen.

Wat ook weer terug is, is het verstoppertje spelen. Hiermee bedoel ik natuurlijk dat je jezelf verstopt van de bewakers als ze achter je aanzitten, en je na een tijdje weer verder kunt. Je kunt nu weer in de menigte verdwijnen, in een hooiberg ploffen en in een hutje zitten, maar je kunt nu bijvoorbeeld ook tussen twee maten op een bankje gaan zitten en doen alsof je dronken bent. De AI van de guards is ook zodanig verbeterd dat ze ook nog naar je doorzoeken als je een hoekje omrent (iets wat nogal onnatuurlijk overkwam in deel 1). Als je bijvoorbeeld in een hooiwagen springt, en de guards denken dat je daar zit, zullen ze met hun wapens in het hooi gaan prikken. Je kunt gelukkig de arme man de hooiwagen in sleuren en hem zo een kopje kleiner maken.

Al om al lijkt Assassin’s Creed 2 een waardige opvolger van zijn oudere broertje te worden. De graphics zijn prachtig en de gameplay lijkt een stuk afwisselender te worden. De setting is ook wederom een schot in de roos en belooft een mooi avontuur in het oude Italië!


Auteur: Zakaria Bukraa | Genre: Stealth/Action | Release: 07-03-2010 | Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Ubisoft Montreal
Graphics: 9.5 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.0
9.0
+ Grafisch prachtig
+ Afwisselende missies
+ Betere A.I. en toegankelijker
- A.I. nog altijd niet perfect
- Free-running en controls botsen soms
- Ingame is het vaak te stilletjes

guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven