EA SPORTS WRC – Hands-on

thumbnail

WRC krijgt concurrentie

Sinds EA de studio van Codemasters over heeft genomen weet het van geen ophouden en is het racegenre flink nieuw leven in geblazen. Met de F1-games wil men nu ook weer ‘n beetje terug naar het rally-rijden, zoals we dat kennen uit de Colin McRae-tijden. We kennen natuurlijk WRC al van Nacon, maar ook EA lijkt zich in deze sport te willen mengen. Wij speelden alvast de preview-code voor de PC, waarmee we een eerste indruk konden krijgen.

De games van de concurrent zijn ontzettend realistisch en dan vooral op het gebied van gameplay. Het zijn echte simulatie-games waarbij elke fout keihard afgestraft wordt. EA gooit het over een iets andere boeg en biedt wat meer arcade-gameplay. Met een training vooraf die je kunt spelen, merk je al direct dat fouten redelijk goed gecorrigeerd kunnen worden. Races zijn daarnaast relatief een stuk korter en het glijden over zand en sneeuw voelt alsnog zeer lekker, maar voelt meer arcade dan echt realistisch.

We gingen aan de slag met de career-mode maar het was al snel duidelijk dat deze nog verre van goed werkt. Er mistte game files, wat ongetwijfeld te wijten zal zijn aan het feit dat dit nog een relatief vroege preview-code betreft. We konden echter wel een en ander spelen met de mogelijkheden in deze career. Wat opvalt is dat het erg draait om financiën. Je kunt een crew van 8 inhuren welke allemaal hun kosten met zich meebrengen. Daarnaast kun je ook bolides aanschaffen van verschillende merken welke weer bepalen aan welke kalender-items je wel of niet mee kunt doen. De career mode lijkt wat diepgaander dan die van z’n concurrent maar lijkt ook wat speelser te zijn, waardoor je wat meer mogelijkheden lijkt te hebben. Tijdens het opbouwen van een toernooi kun je een crew samenstellen en moet je budgetten zien te bepalen. Dit alles bepaalt je humeur en sfeer binnen het team.

Naast die game mode bevat het spel ook een Championship mode, een Moments, Clubs, Quick Play en Time Trial mode. In de Rally School kun je de basics onder de knie krijgen. Door de geregelde crashes later in de game, in de verschillende modi is het lastig om nog een goed oordeel te vellen over de verschillende modi. Je kunt in de FIA Junior League, WRC2 league en WRC aan de gang en je kunt jezelf laten groeien naar het hoogste niveau. Moments en Clubs zijn online speelbaar, waarbij vooralsnog de online functionaliteiten zeer beperkt werken. In de Championship mode kun je een volledig seizoen beleven met een auto en team naar keuze. Van Ford tot Toyota en Hyundai. Diverse merken zijn aanwezig uiteraard en ook coureurs uit verschillende landen maken hun opwachting.

Grafisch laat het spel vooral in-game veel indruk achter. Alles oogt net wat minder statisch en textures zien er beter uit dan in diens concurrent. Ook de interface en menu’s zijn beter uitgewerkt en ogen wat meer EA-achtig. Wel zijn er nog wat puntjes die voor verbetering vatbaar zijn. Zo zie je nog best wel wat wazige effecten zoals de bolide in het hoofdmenu, waarbij de banden van zeer slechte resolutie zijn. Daarnaast kakt de framerate ontzettend in bij het starten van een race en zijn de laadtijden nog vrij pittig te noemen. Verder heeft het spel nog best wel wat last van screen-tearing op de achtergronden, welke wat irritant kunnen zijn tijdens het racen. Wel oogt het spel verder prima en is vooral in-game de track veelal zeer strak uitgewerkt. Van de straten in Monte-Carlo, tot de besneeuwde circuits in Zweden, het oogt allemaal erg vet. In totaal kon ik 17 circuits spotten in de game, op zich voldoende en ze zijn zowel kort van duur maar kunnen ook lang zijn, tot bijvoorbeeld 18 kilometers lang. Qua audio wordt je in de menu’s constant begeleid middels audio-monologen wat op zich leuk is vormgegeven.

Nog erg ruwe randjes

Het is nog een zware bevalling als je de game build speelt die wij mochten spelen. Je krijgt constant in je beeld een tekst die aangeeft dat het nog gaat om een preview-build. Deze springt constant door het scherm, ook in-game, wat de ervaring dus afbreuk aan doet. Verder crashte de game geregeld na enkele uren spelen door missende game-files, dat terwijl de download maarliefst 70 gigabyte groot was. Echter konden we een dermate goede indruk krijgen van het spel voor een impressie uiteindelijk, gelukkig maar. Screen-tearing en daarnaast andere visuele issues laten daarnaast zien dat er nog wat werk verzet moet worden voor de release binnenkort. WRC van EA Sports lijkt veelbelovend, maar kampt dus nog met de nodige issues die hopelijk snel opgelost worden. Het begin is in ieder geval interessant te noemen, maar we zullen pas echt in de review moeten ervaren hoe het spel zich ervan af brengt.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 03-11-2023 | Uitgever: EA Sports | Ontwikkelaar: Codemasters
  Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx