Anno History Collection

thumbnail

Geschiedenis herhaalt zichzelf

Het is een trend die maar blijft voortduren met wisselend succes, het uitbrengen van remasters. Het RTS genre is allang niet meer zo populair als vroeger maar lijkt nu toch weer wat aan populariteit te winnen door de verschillende remasters. Blizzard deed het al succesvol met Starcraft maar verpestte het compleet met Warcraft 3, het origineel was misschien wel de beste RTS ooit gemaakt. Vorige maand kwam de remaster uit van Command & Conquer en die is enorm positief ontvangen. Nu is het de beurt aan een andere langlopende serie, Anno. Het grote verschil met de remaster van C&C en de Anno History Collection is echter dat er bij Anno weinig veranderd is. Geen nieuwe models of verbeterde userinterface maar ondersteuning voor een 4K resolutie en de mogelijkheid om de oude Anno games makkelijk op moderne pc’s te spelen. Wel zijn alle uitbreidingen van de serie toegevoegd maar zitten we wel te wachten op de oude games met weinig verbeteringen? En dat ook nog voor een prijs van €40.

Met de Anno History Collection herbeleven spelers de volgende klassiekers en uitbreidingen:

 • Anno 1602 en de uitbreiding New Islands, New Adventure.
 • Anno 1503 en de uitbreiding Treasures, Monsters & Pirates.
 • Anno 1701 en de uitbreiding The Sunken Dragon.
 • Anno 1404 en de uitbreiding Venice.

Anno 2020 niet zo sterk meer

En dat Anno 1602 en 1503 oude games zijn is er ook aan af te zien. Wanneer je Anno 1800 aan het spelen bent, de laatste telg uit de serie die in 2019 is uitgekomen, raak je onder de indruk van de grafische pracht en praal en de makkelijk te gebruiken menu’s. Met 1602 en 1503 is dat wel even anders. De games zijn grafisch niet goed oud geworden en de menu’s zijn ook zo ouderwets als maar kan. Dit zorgt er bij mij voor, geen hardcore Anno fan, dat het niet te spelen is. Hardcore Anno fans kunnen hier misschien nog wel van genieten maar ik merkte al snel dat ik er weinig plezier aan beleefde en snel door wilde naar Anno 1701.

Daar kom ik dan ook gelijk bij mijn grootste minpunt van deze Collection. Zo op papier lijkt het een prachtige deal. Vier uitgebreide spellen met alle content die er ooit voor is gemaakt voor een prijs van €40. Maar omdat de eerste twee delen zo verouderd zijn vallen die, in ieder geval voor mij, eigenlijk al meteen weg waardoor er nog maar twee delen overblijven die interessant zijn. En als je dan ook kijkt dat er erg weinig aan gedaan is behalve het compatibel maken voor moderne pc’s en de ondersteuning voor een hogere resolutie het hele geheel toch wel erg karig overkomt. Gelukkig is er ook de optie om de vier delen los te kopen van elkaar zodat je niet meteen €40 kwijt bent, maar ik beoordeel het gehele pakket en dat geeft mij het gevoel dat deze Collection alleen bedoeld is om de echte hardcore fan aan te spreken en gebruik te maken van nostalgische gevoelens. Want de gameplay is bij elk deel nagenoeg hetzelfde, waarom zou je de eerste Anno willen spelen met verouderde graphics en onlogische UI als dat bij latere games veel beter is?

Enfin, terug naar een positievere toon en dat is makkelijker wanneer ik Anno 1701 opstart. De drie Anno’s (1701, 1404 en 1800) zijn ontwikkeld door Blue Byte / Ubisoft Mainz en dat merk je goed als je teruggaat van de Anno van vorig jaar naar deze oudere games. Ze zitten hetzelfde in elkaar als je kijkt naar de User Interface en de logica van de menu opbouw wat het ook een stuk fijner maakt om de oudere delen op te starten en aan de slag te gaan. Het principe van Anno is uiteraard bij elk deel hetzelfde. Start een dorp op een eiland en bouw dit uit tot een gigantische welvarende stad die handel drijft met omliggende culturen. Het grootste verschil qua gameplay tussen de diverse delen is de tijdsperiode waarin het zich afspeelt en de daarbij behoren esthetische verschillen. Wat wel absoluut hetzelfde blijft is de verslavingsfactor. Het is een mooi gezicht om je stad zich te zien evolueren en zorgt ook dat de uren voorbij vliegen. “Tóch nog even een boerderij bouwen, o ik kan mijn huizen upgraden, snel even doen. Ooh er zijn nieuwe gebouwen beschikbaar nu, snel even kijken wat ik daarvoor nodig heb om de productielijn op te starten.” Het negatieve gevoel van Anno 1602 en 1503 maakte al snel plaats voor uren aan speelplezier waardoor je je toch afvraagt waarom ze het niet hebben aangepakt zoals bij Command & Conquer het geval was. Moderniseren van de menu’s, grafisch een flinke update zodat het in 2020 nog goed mee kan en voor plezier zorgt in plaats van irritatie.

Nu was de grote vraag aan het begin van deze review of het publiek wel zit te wachten op deze complete collectie. Zoals ik al zei zijn de “geremasterde” delen ook apart van elkaar te kopen maar ik beoordeel het pakket van €40 en dat lijkt mij toch een beetje teveel van het goede. Er zullen absoluut mensen zijn die nog plezier kunnen halen uit de oude delen 1602 en 1503 maar grotendeels zullen mensen deze overslaan en zich wagen aan de wat modernere versies. Ik heb me uiteindelijk enorm vermaakt met 1701 en 1404 maar feit blijft dat ik de helft van het pakket met moeite heb kunnen spelen. En dan kan ik de €40 toch niet goed praten. Als ze het pakket voor de helft van de prijs hadden aangeboden was dit een uitstekend alternatief geweest voor de mensen die niet veel geld willen uitgeven aan Anno 1800 en de lading aan betaalde DLC die daar steeds voor uit komt. Maar voor de prijs van de History Collection schaf ik liever content aan voor Anno 1800.


 • Auteur: Daan Nijboer | Genre: RTS | Release: 25-06-2020 | Uitgever: Ubisoft | Ontwikkelaar: Blue Byte
  Graphics: 6.0 | Geluid: 6.0 | Gameplay: 6.5 | Besturing: 6.0 | Replay: 7.0
  6.3
  + Blijft verslavend
  + Veel content
  +
  - 1602 en 1503 wel erg ouderwets
  - Te duur
  - Amper verbeteringen t.o.v. origineel

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  3 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Yellow13NL
  Lid
  284
  10 maanden geleden

  Prima dat er een review nu is, maar waarom een screenshot van een anno game gebruiken in de toekomst als de games over eeuwen geleden gaan in het pakket? Waardeer de moeite wel, dat wel. 😉

  Kont
  Lid
  771
  10 maanden geleden
  Reageer op  Yellow13NL

  Jeroen he…😁


  Naar boven
  3
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Je kunt als bezoeker anoniem, maar ook als lid reageren op artikelen. Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box