A Way Out

thumbnail

Alleen bestaat niet

Aparte games zien we de laatste tijd niet heel vaak meer, maar zo nu en dan komt er weer eens wat unieks uit op de console. A Way Out is zo’n game, waarbij verrassend genoeg EA eens wat nieuws probeert. Het spel moet een co-op ervaring zien te leveren als nooit tevoren vertoond. Of dat is gelukt maakten we mee.

A Way Out is een co-op avontuur zoals gezegd. Het verhaal is hierin van groot belang en staat centraal. Dit draait om Leo en Vincent. Leo is een nuchtere man met baard die qua vertoon sympathie opwekt en zich als onschuldige ziet. Hij gaat richting de gevangenis waar Vincent zit, een Italiaans figuur met overdreven grote bakkebaarden en een te lange haakneus. Samen hebben ze weinig gemeen, behalve dat ze een vrouw achterlaten en op zoek zijn naar dezelfde vijand. Nadat ze in de gevangenis elkaar ontmoeten tijdens een gevecht, besluiten ze elkaar te helpen en te ontsnappen om voor altijd van de vrijheid te kunnen genieten. Maar daarbij is samenwerking van groot belang.

De karakters zijn belangrijk in het spel en de character-building is dan ook vrij uitgebreid uitgewerkt. Om niet te spoilen; Je belandt op een gegeven moment in een ziekbed waarna je probeert de zuster te misleiden. Vervolgens moet Vincent weg zien te sluipen om zo zichzelf van wat materiaal te voorzien. Alle missies vereisen echte samenwerking, en zo nu en dan komt één van beide in de problemen. De aanpak van problemen is meestal lineair, maar kan soms ook een agressieve aanpak of stealth aanpak verlangen van de speler. Je moet zelfs ook morele keuzes samen maken; Besluit je om iemand vast te binden? Of besluit je om ze weg te jagen? Het is aan jou, maar soms is het resultaat iets verschillend. Echter verandert het verloop van het verhaal niet echt anders. In het eerste chapter moet je uit de gevangenis zien te ontsnappen, waarna je in de grote boze buitenwereld terecht gaat komen. Daarna is het tijd voor wraak. Wat deze game zo bijzonder maakt, is dat de samenwerkingstactieken echt geweldig leuk zijn uitgewerkt. De controls in de game zijn erg basic, waardoor het spel ook goed te spelen is voor nieuwkomers. Met momenten moet je samen dingen timen, bijvoorbeeld bij het tegen de rug samen omhoog klimmen, maar andere momenten zit je samen in een truck, waarbij de een rijdt en de ander erop los schiet. Maar in bijvoorbeeld een bootje moet je ook samen in de goede richting sturen om jezelf niet de vernieling in te helpen. Qua innovatie is A Way Out dan ook een geweldige, nieuwe ervaring. Het verhaal is en blijft interessant, en ook de manier van spelen werkt gewoon erg goed. Je merkt soms zelfs amper dat je een split-screen ervaring aan het meemaken bent.

Eenmalige ervaring

Deze ervaring is helaas wel maar eenmalig. Je kunt de game zowel offline op de bank met z’n tweeën spelen als online, maar helaas is het niet mogelijk om lobby’s te openen. De game is verdeeld in een handvol chapters, waarbij je met een andere persoon kunt kiezen uit de verschillende, uitgespeelde chapters. Het spel is daarmee dus een echte co-op only game zonder singleplayer. Maar op zich is dat geen minpunt, aangezien je echt merkt dat een gezamenlijke ervaring het spel een stuk intenser en tactischer maakt. Qua gameplay is de game net zo makkelijker als qua controls, maar je zult wel hier en daar wel moeten doordenken over de oplossing. Bij een verhalende game spelen de graphics vaak ook een grote rol. De game is daarin wisselvallig. Het ene moment denk je dat de gezichtsuitdrukkingen er geweldig uitzien en zie je elk sprietje haar in de baardgroei van de characters uitsteken, en een moment later zien haren er weer ontzettend ongedetailleerd uit. Ook qua physics werkt het allemaal niet even consistent. Zo kan je lichaam door dat van je partner heen steken en zien renanimaties er ook wat flauwtjes en houterig uit. Het spel is daarmee dus absoluut geen hoogstaande triple AAA-game, maar is absoluut wel acceptabel genoeg om alsnog een intense belevenis te bezorgen. Qua audio is het soms lichtelijk irritant dat wanneer je beide interactief omgaat met andere personages, dat de gesprekken door elkaar heen lopen. Dat zorgt ervoor dat het iets lastiger te volgen is. Dat heeft men echter goed gemaakt door subs toe te voegen aan de conversaties.

A Way Out is geen game die je tientallen uren zal meeslepen in een intens verhaal, maar het verhaal en de gekoppelde co-op puzzels die daaraan gekoppeld zijn, zijn wel uitermate goed uit de verf gekomen. Het is jammer dat je niet via lobby’s kunt spelen met onbekenden, maar echt een party of vriend nodig hebt, of zelfs beter, een maat op de bank. Dat laatste was bij mij het geval en leverde een unieke samenwerking op tijdens het spelen. Je gaat automatisch elkaar sturen om tot een oplossing te komen, en dat is denk ik precies wat de ontwikkelaar als doel gesteld heeft met deze game. Het verhaal is daarnaast erg interessant, maar helaas niet uitermate realistisch. Toch is A Way Out een game die je gespeeld moet hebben, vooral gezien de aantrekkelijke prijs, die niet de volle mep is. Ik zou dan ook zeggen, zoek iemand die zin heeft om 2 avondjes met jou dit avontuur te beleven, en je zult ongetwijfeld een mooie ervaring rijker zijn.


  • Jeroen Janssen / Actie / 27-03-2018 / EA / Hazelight Studios
    Graphics: 7.0 Audio: 7.5 Gameplay: 8.0 Controls: 8.0 Replay: 5.0
    7.8
    + Unieke co-op ervaring
    + Interessante storytelling
    +
    - Geen online lobby
    - Grafisch wisselvallig
    - Redelijk lineair

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx