Nieuw nummertje
Vaak net na de GamesCom komt BigBen Interactive al snel met weer een nieuwe WRC. De jaarlijks terugkerende franchise heeft inmiddels al nummertje 7 aan zich gekoppeld en dat brengt dus elk jaar weer de nodige druk om zoveel mogelijk verbeteringen toe te passen. Tijdens de GamesCom presentatie werden de vernieuwingen redelijk belicht, maar of dat genoeg is wat ons betreft?
WRC 7 is de koning van het rally rijden, zo mag je het toch wel noemen. Het is de serieuze simulatie game waarbij arcade eigenlijk vrijwel weggevaagd wordt. In WRC 7 is echt geconcentreerd rijden een MUST, en dat is voor de echte fans waarschijnlijk ook wat deze franchise bijzonder maakt. Dit concentratieniveau wordt nog eens opgevoerd met deze game gezien de nieuwe tracks die zijn toegevoegd en vooral een stuk langer zijn gemaakt. Je kunt dus per track wel ’n kwartier of langer bezig zijn om deze af te ronden! In meer dan 60 verschillende stages in 13 rally’s, inclusief 13 nieuwe Epic Stages die dus meer dan kwartier zullen duren kun je dus helemaal los gaan op het zand/gravel, op de weg of in de sneeuw. De ondergronden in deze game zijn zeker van belang, want glijden op gravel voelt gewoon een stuk anders aan dan op de weg. Dit gevoel van grip, of juist niet, haalt de balans juist meer uit de auto, waardoor je een en ander kunt gaan afstellen naar jouw gevoel. WRC 7 is namelijk zo gevoelig, dat het kinderspel is om een bocht uit te schieten en volledig te missen. Hierdoor moet je respawnen, of wordt je automatisch gerespawned, wat weer een tijdstraf van een kleine tien seconden oplevert. Hoewel het spel een soort van ‘easy’ casual mode kent, is zelfs deze nog best uitdagend. Je zult al snel in de bovenste posities jezelf manoeuvreren, maar je krijgt nooit zoveel sturingshulp en breaking assist als bij veel andere games. Daarbij komt ook dat je echt moet opletten wat er komen gaat. Je maatje naast jou zal je namelijk constant instrueren wat voor bocht gaat komen en met welke draaigraad van toepassing zal zijn. Daarnaast kun je niet even de bochten afsnijden, aangezien elk betonnen paaltje, of dik steentje fataal kan zijn. Qua realisme komt WRC 7 dus erg in de buurt van echt rally rijden; Fully focussed, al glijden door de bocht, en anticiperen op de aankomende bochtenpartijen.
Let’s get ready…
De game installeert bij het starten van de game allereerst de quick mode, naast de testmode waarin je skills op de proef worden gesteld, waarin je dus direct kunt rijden op diverse tracks. Daarna worden alle 55 crews en wagens, zoals Hyundai, Citroën en Toyota geïnstalleerd met de overige game modes. Dit zijn de Championship career mode en de Custom Championship mode, en daarbij raken we gelijk een gevoelige snaar. De career mode is vrij karig. Hoewel deze nooit echt uitgebreid is geworden, bleek mijn eerste seizoen al vrij snel voorbij te zijn. Je rijdt in enkele landen zoals Spanje, Duitsland, Polen en Finland, maar van echt optionele mogelijkheden komt het nooit. Je kunt zo nu en dan je bolide fixen, waaronder de carrosserie en de motor, en je kunt zien wat de moraal is van je team, maar alles is eigenlijk op basis van je prestaties meetbaar. Hoe beter je het doet, hoe hoger je moraal, hoe sneller je team je bolide kan repareren. De verschillende teams hebben daarnaast verschillende voorkeuren; Zo zal het ene team van Ford zeggen dat prestaties het hoofddoel zijn, ook al rijd je de gehele wagen de puin in, en een ander team zal zeggen dat je voorzichtig moet zijn en vooral niet te veel schade moet rijden. Het zijn van die belabberde targets van teams, daar waar presteren me voor ieder team toch het belangrijkste lijkt… Al zal finishen voor McLaren in de F1 misschien ook een hoofddoel zijn tegenwoordig. Verder kun je je auto nog configureren bijvoorbeeld, een kalendertje bekijken, maar daarmee heb je het ook wel redelijk gehad. De mini-targets in de game (waaronder het finishen in de top 11 bv., of het niet overslaan van races) zijn daarbij niet echt extra uitdagend te noemen. Gedurende de seizoenen werk je jezelf naar de WRC 2, en vervolgens de hoofdklasse, waarbij je elk jaar nieuwe contracten kunt binnenhengelen. Op zich prima, maar het had wat uitgebreider mogen zijn, met iets meer elementen van verbetering en upgrading bijvoorbeeld.
Daarbij komt nog de custom championship mode, waarbij je tracks en dergelijke meer naar je hand kunt zetten, en met daarbij de quick race optie voelt de game een beetje karig aan. Echter kan de game dan wel weer in split-screen of hot-seat gespeeld worden. In hot-seat kun je met 8 spelers aan de gang, waarmee je dus lekker de controller kunt wisselen wanneer je met wat vrienden de game speelt. Ervarenheid is hierbij wel redelijk een must, aangezien dit geen game is ala DiRT die je zo even oppakt. Verder kun je natuurlijk ook online rijden en online tijden vergelijken met anderen, om zo na te gaan of je hoort tot de betere coureurs, of juist de onervaren spelers. Wel kent het spel wekelijkse uitdagingen die je kunt spelen die gelijk lopen met de eSports-uitdagingen, en die jij dus ook kunt spelen. Op zich erg uitdagend dus om jezelf te meten met de besten.
We haalden het al een beetje aan op de GamesCom, maar er zijn wel sprongen gemaakt op het gebied van graphics. Het spel ziet er dit jaar namelijk beter uit dan ooit, maar er blijven uitzonderingen. Zowel in de ochtend als in de avond, bij het ondergaan van de zon, ziet het spel er prachtig uit, met uitermate vette lichteffecten. In de nacht is het zelfs moeilijk om goed te kunnen zien waar de track zich bevindt, waardoor je extra moet vertrouwen op je collega naast je. Daarnaast zien ook de bolides er prima uit, net als de details waaronder het stuiven van het zand en de ondergrond zelf. Wel minder zien de bosjes en bomen er uit naast de track. Vooral kleine bosjes beplantingen zien er uit als platte afbeeldingen die in de achtergrond zijn geplakt en zijn weinig driedimensionaal. Daarnaast is het spel ook lang niet altijd even scherp op het gebied van publiek en andere objecten zoals trapjes bij muren. Toch geeft het spel een prima indruk, vooral op audio-gebied, waarbij het spel gewoon prima uit de boxen galmt. Het gebrom van de versnellingen is goed, al had het echte 3D-surround effect best wel wat meer aanwezig mogen zijn. De menu-interface is daarnaast geweldig overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Alles staat op een logische plek, en ziet er ook nog eens strak en goed, modern vormgegeven uit. Ook de controls zijn lekker makkelijk, zowel met stuur als zonder stuur. Zonder stuur heb je dan ook vooral de gas en rem nodig, maar je kunt ook de respawn- en handrem zo nu en dan gebruiken waar nodig, en schakelen, al is dit laatste niet verplicht. Daardoor wordt de volledige focus gelegd op de gameplay, en niet op complexe knoppencombo’s.
Echte fans zullen dit jaar extra genieten van de uitgebreidere tracks die nu beschikbaar zijn. De vormgeving laat hier en daar wat te wensen over net als de hoeveelheid game modi, maar dat zal de echte fans niet deren. Complete backend beheersing zal de meesten misschien niet zoveel boeien als de gameplay, en dat laatste is gewoon prima. De gevoeligheid, de concentratie die je nodig hebt om je bolide op de track te houden en het niveau van realisme op het gebied van physics, ondergrond en tractie, zijn ongekend. Met daarbij alle licenties van de echte WRC, zal dit een genot zijn voor echte simulatie-liefhebber.