Wat is nu HD-dvd, Blu Ray en HD-tv?

thumbnail

Die termen hoor je de laatste tijd steeds vaker voorbij komen, en menigeen weet wel ongeveer wat het inhoud, maar niet precies.

Ik het eens uitgezocht:

High-Definition DVD.
Een alternatieve standaard voor Blu-ray is ontwikkeld door Toshiba en NEC en deze is door het DVD Forum goedgekeurd als een standaard en mag dus de naam DVD in de naam gebruiken. De originele naam was AOD (Advanced Optical Disc), maar deze is inmiddels gewijzigd in HD DVD. Net als de Blu-ray techniek wordt er bij HD DVD gebruik gemaakt van een blauwe laser met een golflengte van 405nm. De schijfjes die gebruikt worden om op te nemen zijn fysiek gelijk aan DVD-schijven aangezien zij net als DVD een top laag van 0,6 mm gebruiken. Hierdoor kunnen de HD DVD schijven gemaakt worden met de huidige apparatuur. Voor HD-DVD zijn 3 verschillende versies in ontwikkeling: HD DVD-ROM, voorbespeelde schijfjes met een capaciteit van 15GB per kant. Deze kunnen gebruikt worden voor het uitbrengen van films. HD DVD-RW, met 20GB op te nemen ruimte per kant en herschrijfbaar. HD DVD-R , eenmalig te beschrijven met een capaciteit van 15GB per kant

De Blu-ray
Is een technologie platform dat beeld en geluid kan opslaan in een hoge kwaliteit, terwijl de opgeslagen data makkelijk te gebruiken is. Deze techniek is ook erkent als standaard. Dit zal belangrijk worden in het toekomstige breedband tijdperk waar data distributie stijgend zal verschillen. De tien betrokken bedrijven zullen respectievelijk producten ontwerpen die vol gebruik gaan maken van de grote capaciteit en hoge transfer snelheid van de Blu-ray disks. Deze liggen hoger als die van HD-dvd.De Blu-ray-discs van Philips zullen beschikbaar komen in verschillende versies, de enkellaagse discs zullen 25GB aan data kunnen bevatten en de dubbellaagse discs het dubbele, namelijk 50GB. Volgens Sony, de bedenker van het Blu-ray-dvd formaat, komen er in 2007 Blu Ray discs op de markt met vier tot 8 lagen waardoor er een ongelofelijke capaciteit van 200GB aan data op een schijfje gebrand zal kunnen worden.
Er zullen drie soorten Blu-ray-discs beschikbaar komen, de BD-ROM is een read-only schijf voor de distributie van software en films, de BD-R kan eenmaal beschreven worden met data en de BD-RE kan meerdere malen beschreven worden.

HDTV – High Definition Television
High Definition Television (HDTV) is een uitbreiding van digitale televisie, en wordt gezien als de nieuwe televisie-norm. In het verleden waren er slechts twee keuzemogelijkheden: analoog en digitaal. Zoals julle misschien wel weten, is analoog gevoelig voor storing en spookbeelden, en kan digitale televisie, hoewel deze problemen zijn verholpen, technisch worden gecomprimeerd, waardoor niet altijd de optimale beeldkwaliteit wordt bereikt. Echter, digitale televisie maakt interactieve televisie mogelijk en verhoogt het aantal beschikbare zenders. Digitaal wordt nu HD-TV. HD-TV biedt ongeëvenaarde beeldkwaliteit, de meest realistische ooit. Veel betere beeldkwaliteit
Ongelooflijk volle kleuren
Fantastisch scherp beeld
Adembenemende details
Uitzendingen in breedbeeldformaat
5.1 Dolby® Digital-geluid (regiogebonden)

Hoe werkt High Definition televisie?
HDTV-beelden bevatten meer gegevens dan bij de conventionele standaardresolutie. Deze extra gegevens leiden tot een rijker beeld met meer detail en helderheid, met als extra voordeel dat de geluidskwaliteit beter is. Er is een serie uitzendstandaarden, de meest gangbare daarvan zijn 720p en 1080i. Conventionele televisie is opgemaakt uit 480 regels, in tegenstelling tot de 720 of 1080 van High Definition. De toename in het aantal regels verschaft een veel scherper beeld, met een hogere resolutie. Video met 1080 regels vereist wel meer bandbreedte voor de zender, en het is duurder om te maken dan met 720 regels. Met een interlaced beeld (1080i) wordt het beeld in twee fasen opgemaakt, eerst de oneven regels en dan de even regels. Bij een progressief beeld (720p) wordt het beeld lijn voor lijn getekend. Hierdoor ontstaat een vloeiender en stabieler beeld. Dit zorgt ervoor dat het verschil tussen 1080i en 720p niet groot is, ondanks de hogere resolutie van 1080i. Bij 1080P worden er dus 1080 lijnen getrokken, dat zijn er dus 360 meer als bij 720P en zorg voor een nog vloeiender en stabieler beeld. Het verschil tussen 720P en 1080P is wel zichtbaar. Echter, progressief beeld gebruikt dubbel zoveel bandbreedte als interlaced beeld. HDTV gebruikt digitale videocodering, MPEG-2 genaamd, die tevens wordt toegepast op DVD en digitale televisie. De technologie is echter verder ontwikkeld. Dit heeft geleid tot nieuwe indelingen zoals MPEG-4 en Windows Media® 9, waarmee codering en bandbreedtegebruik efficiënter verloopt. Hierdoor komen meer TV-zenders beschikbaar, passen er meer films op een schijf en zijn de beelden van hogere kwaliteit.

Hoe kan ik High Definition ontvangen?
U kunt High Definition op meerdere manieren ontvangen, maar sommige van deze manieren zijn in Europa niet beschikbaar.
Op 1 januari 2004 werd een nieuwe HDTV-service genaamd Euro 1080 geïntroduceerd op het Astra-satellietnetwerk. Deze service bestaat uit twee zenders, Main en Event, die momenteel concerten en kinderprogramma’s uitzenden. Euro 1080 heeft bepaalde voetbalwedstrijden van de Europese voetbalkampioenschappen in 2004 uitgezonden. Hiervoor is wel een speciale HDTV-decoder en satellietschotel nodig. DVD is buitengewoon populair geworden, en de kwaliteit van DVD is veel beter dan die van conventionele videocassette. Het overtreft zelfs de kwaliteit van digitale televisie. Maar ook de kwaliteit van DVD kan worden overtroffen.
Sony heeft een verzameling Superbit DVD’s, alle van Columbia TriStar en gecodeerd met de dubbele bitsnelheid, wat leidt tot meer detail en hogere resolutie. Bovendien zijn diverse films op DVD uitgebracht in Windows Media® 9-indeling (HD-WMV), een hele verbetering ten opzichte van de bestaande DVD-indelingen
In de toekomst wordt HDTV mogelijk tevens onderdeel van het digitale televisienetwerk, maar de zenders moeten nog beslissen over de precieze planning en inhoud

Hopelijk hebben julie hier wat aan. Ik weet in ieder geval nu wat Hd-dvd, Blu Ray en HDtv nu inhoud.

 • 0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box