Dit jaar heb ik de game Uncharted: Drake’s Fortune al verscheidene keren aan weten te raken. Allereerst kon ik de game uitvoerig spelen op Sony’s PlayStation Home event in Amsterdam en later was de titel natuurlijk ook aanwezig op de populaire Gameplay te Utrecht. Inmiddels is de game uitgekomen in Europa en mogen we eindelijk de volledige versie aan de tand voelen.
Treasure hunting
We weten natuurlijk wel waar dit spel om draait; Kortgezegd gaat het om de man Nathan Drake. Hij weet een graftombe te vinden van niemand minder dan de heer Sir Francis Drake. De doodkist van zijn betovergrootvader bevat informatie die zou leiden naar een verborgen stad genaamd El Dorado. Nathan besluit op zoek te gaan naar de stad en moet hiervoor heel wat verschillende jungles doorkruisen. Natuurlijk komt de goede man ook nog de nodige krijgers tegen die hem het leven zuur proberen te maken. Tot overmaat van ramp heeft hij ook nog een vriendinnetje met camera naast zich die hij moet zien te beschermen. Het vinden van de schat wordt hierdoor een kwestie van overleven, puzzelen en heldhaftig de moeilijkste tereinen zien door te komen, met een mooi struikelblok aan je been.
In het begin van de game start je vooral met het beheersen van de controls. Klimmen in deze game is van groot belang. Je klimkunsten zijn dan ook van uiterst groot belang in het spel en je zult hiervan geregeld gebruik moeten maken. Na ongeveer 20% van de game begint echter steeds meer het schietwerk aan bod te komen. Het puzzelen wordt hierdoor steeds een klein beetje minder waardoor je wat meer actie vergelijkbaar met Indiana Jones tegen zult gaan komen. Het spel wisselt zich echter goed af en de schitterende storyline wordt verteld als een echte film en komt ongetwijfeld ook zo over. Aangezien alles tijdens de filmpjes ingeladen wordt bevat de game geen laadtijden en loopt alles direct achter elkaar door, waardoor de wisseling van filmpjes en ingame actie zeer aantrekkend overkomt.
Het klim en vliegwerk functioneert simpelweg erg goed, maar dat kon ik eerder ook al concluderen bij andere speelsessies. Echter is het lang niet altijd realistisch wat er gebeurt en zijn veel sprongen technisch gewoonweg niet mogelijk in de realiteit. Uiteraard kun je rekening houden met wat opgeblazen actie in een game als dit, al zie ik zelfs Indiana Jones niet van de ene riggel naar een riggel 5 meter verderop springen met de vingers in het natte gras gekerft zonder ook maar enige afzet vandien. In ieder geval moet je hier niet al te veel waarde aan hechten aangezien het de gameplay wel vermakelijk maakt. De physics zijn misschien wel een wat minder punt van dit spel. De interactie met de omgeving is wel aardig groot maar vaak is juist enkel hetgeen interactief dat gebruikt moet worden om verder te kunnen komen in het spel. Daarnaast zijn de fysieke bewegingen van Nathan ook lang niet altijd realistisch te noemen. Soms komt het zelfs ’n klein beetje houterig en statisch over. De gameplay werkt in ieder geval wel goed en daar gaat het vooral om. Bij stukken waar je totaal geen benul hebt van wat de bedoeling exact is word je verder ook goed geholpen. Zo kun je door het gebruik van de L2-schouderknop een hint opvragen, daar waar dat mogelijk is. Hierdoor scroll je naar de plek waar een object gebruikt moet worden, waarna je weer simpel verder kunt gaan klauteren en stuntelen in de bosachtige omgevingen.
Het spel speelt dus erg lekker en het constant moeten puzzelen, klimmen en springen maakt het spel tot een grote uitdaging. In de game zijn natuurlijk ook kleinere schatten te vinden. Je kunt deze terug zien in het menu bij bonussen. Verder word je beloont met trofeeën als je bepaalde doelen weet te voltooien. Ook deze kun je in het bonusmenu bekijken. Bepaalde beloningen kunnen tot slot natuurlijk ook nog vrijgespeeld worden. Door op de start-toets te drukken om te pauzeren en te kiezen voor bonussen en belongingen kun je de beloningen die je wilt vrijspelen selecteren.
Natuurlijk wordt in een game als deze ook gebruik gemaakt van de SixAxis-tiltmogelijkheid. Echter hoeven we hier niet al te veel van te verwachten aangezien het enkel gaat om de balanceermogelijkheid, waarbij tegenbalans moet zien te ontwikkelen door het draaien van de controller. Verder wordt de tilt-mogelijkheid ook gebruikt bij het springen naar een muur achter je. Hierbij draai je de controller naar je toe. Dit werkt allemaal zeer globaal en hierbij komt dan ook weinig precisie kijken.
Close combat
Het vechten in Uncharted is ook een belangrijk aspect waaraan hard gewerkt is. Je hebt natuurlijk wapens als granaten, pistols, AK-47’s en Shotguns, maar je kunt ook vuistgevechten aangaan. Close-combat gevechten worden leuk aangekleed door de combo’s die je kunt maken. Het gebruik van het vierkantje afwisselend met het driehoekje zorgt bijvoorbeeld voor krachtigere aanvallen. Echter zijn de combo’s vrij beperkt gebleven, waardoor het een niet al te ingewikkelde game wordt. Meestal zul je simpelweg gebruik maken van de wapens die je op het moment van spelen hebt. Je kunt slechts één forsere gun meeslepen en dat zorgt soms voor keuzemogelijkheden. Echter vind ik persoonlijk het pistool het meest accurate wapen in de game, en daardoor ook het effectiefst. De granaten zijn vooral handig bij wat meer tegenstand. De oppontenten duiken net als jij vaak achter muurtjes en komen dan vrij statisch en periodiek weer erachteruit om zich zo bloot te stellen voor de speler, maar om ook schoten te lossen. De tegenstanders zijn niet al te snugger, handelen soms erg onlogisch, maar zien bijvoorbeeld wel als jij geen bullets meer in bezit hebt en sluipen dan geregeld eens naar je toe. Het schuilen is echter een belangrijke mogelijkheid in de game en hiervan zul je dan ook zeer geregeld gebruik moeten maken.
Dat Uncharted er goed uit ziet mogen wel duidelijk zijn. Dit komt vooral door het hoge contrast in de game en de relatief felle kleuren in de jungles. Alles is lekker fel groen en ook de characters stralen bijna licht uit van het hoge contrast dat ze met zich meebrengen en dat maakt het spel erg opvallend en verre van kleurloos. De scherpte van bewegend water, de karakters en de omgevingen zijn daarnaast natuurlijk adembenemend te noemen maar het mooiste zijn nog wel de filmpjes, die uitstekend het verhaal vormgeven en steeds overschakelen naar ingame momenten. Het loopt constant vloeiend door en het ziet er bijna ongekend realistisch uit. Het spel wordt hierdoor een stuk aantrekkelijker, realistischer en als speler leef je een stuk meer mee met de karakters en hun belevingen. Toch zien watervallen er niet al te goed uit, zijn plukken gras in de grond niet al te goed in beeld gebracht en zijn de kalere stukken grond een beetje minder mooi vormgegeven.
Verdomme, shit!
Natuurlijk zullen de meeste spelers de game in het Engels gaan spelen maar gezegd mag worden dat ook de Nederlandse teksten zeer goed ingesproken zijn. Het is misschien verre van synchroom en soms zijn de schreeuweffecten wat overdreven irritant maar de dialogen zijn met overtuiging ingesproken. Toch doe je er beter aan om de Engelse taal te kiezen als basis aangezien deze wat intenser is vormgegeven en wat synchromer loopt bij de bewegingen van de karakters. De geluidseffecten ingame zijn verder erg goed en realistisch en ook de achtergrondmuziek, die me wat deed denken aan de junglemuziek van Platoon, drukt een goede sfeer.
Kort maar erg krachtig
Uncharted is misschien wat kort en niet uitdagend genoeg om het allemaal nog eens over te spelen maar de extra mogelijkheden om content te unlocken maken het spel toch een zeer groot singleplayer avontuur voor de liefhebbers van actie. Het verhaal steekt goed in elkaar en wordt tevens uitstekend ondersteund door de vele tussenfilmpjes, die niet afgeleid worden door irritante laadtijden en dergelijke, en de sfeer is zeer bijpassend en geeft een filmachtige draai aan de game. De uitstekende gameplay met de daarbij uitstekende graphics met het hoge contrast maken dit spel ongetwijfeld tot de mooiste game voor de PS3 tot dusver. Hecht je echter weinig waarde aan een singleplayer game die je waarschijnlijk slechts één keer wilt uitspelen en waarmee je meer dan 10 uur bezig wilt zijn, dan is dit niet de ideale titel voor jouw en zul je waarschijnlijk na ’n dikke 8 uur ongeveer weer het spel in de kast herbergen. De kwaliteit van Uncharted is echter dermate hoog dat de uren die je eraan zult besteden ongetwijfeld de moeite waard zijn, maar de overweging om 70 Euro te betalen voor een relatief korte game moet je toch zelf maken.