Tour de France 2020

thumbnail

Door de Corona Crisis kan er voorlopig geen Tour de France gereden worden, maar gelukkig hebben we nog de officiële game. Ontwikkelaar Cyanide maakt al een aantal jaren de game over de grootste en bekendste wielerronde ter wereld. De sport die duizenden mensen normaliter langs de weg doet staan om vervolgens een karrenvracht aan renners voorbij te zien razen. Onder luid gejuich, soms boe geroep en andere keren weer meelopend met de renners die trachten een idioot stijle col te overwinnen. Het zijn flinke ontberingen onder soms de meest warme en soms onder de meest koude- of natte omstandigheden. In de loop der jaren is er in de Tour veel gebeurd. Er zijn zware ongelukken geweest, waar wij Nederlanders ook over mee kunnen praten, en er zijn zelfs mensen overleden. Dit gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten als het je overkomt, maar datzelfde gaat ook op voor je collega’s en omstanders. Helaas kunnen deze zware ontberingen en de pijn totaal niet teruggevonden worden in de game.

Technisch matig

Laat ik dan maar eens duidelijk maken hoe bar weinig er veranderd is aan deze licentie. Technisch doet die namelijk amper tot niets beter dan zijn voorganger 2019 en dat zie je vooral terug in de stijve en houterige manier van rijden. Ik begon de game uiteindelijk met simpel oefenen, zoals ik vorig jaar ook gedaan heb. Je moet dat doen om het spelletje en je uithoudingsvermogen goed onder controle te krijgen. En helaas krijg je dan al snel te maken met een paar meters die niet goed in de gaten te houden zijn op een groot scherm. Ik heb het over de meters die je uithoudingsvermogen bepalen en hoeveel je dus kan sprinten voor je stuk loopt op een helling of een kaas rechte weg. En dan zijn er nog de onredelijke tijden die je moet zien te halen tijdens de training. Je komt altijd op het laatste moment binnen en daardoor staat er een te grote druk op mensen die de game voor het eerst proberen. Daar helpt helaas de houterige besturing ook niet bij, die technisch zwaar onder de maat voelt. En dat is lang niet het enige, maar er is gelukkig nog wel iets positiefs te melden.

Zo zijn er aardig wat bekende klassiekers in de game te vinden. Uiteraard zit de Tour de France er zelf in, maar naast dat ook; Parijs – Roubaix, Luik – Bastenaken – Luik en verscheidene andere officiële koersen en criteria. Dit maakt het wel interessanter om eens naar de game te kijken, maar ik kan helaas niet ontkennen of ontkrachten dat hier ook weer tegenvallers bijkomen. Zo voelt het totaal pakket van de game aan als een onafgemaakte DLC. De menu’s bijvoorbeeld zijn gelukkig wel strak en simpel en je wordt verwelkomt door een simpel en kort, maar gelikt spotje van de game. Datzelfde kan helaas niet gezegd worden van het grafische deel van de game. Als je aan het rijden bent valt gewoon erg op hoe gedateerd de graphics zijn. Het heeft veel weg van een vroege Xbox 360 game, i.p.v. een late Xbox One game. Dat wil zeggen dat het er volgens de standaard veel beter uit had moeten zien op alle consoles. Ongetwijfeld zal dit liggen aan een redelijk beperkt budget; alleen dan is de regel toch simpel: Begin niet aan zo’n project en zeker niet met zo’n grote licentie.

Budget is dan ook het probleem van de presentatie. Het valt gewoon sterk op hoe simpel staat aangegeven wat je in de game kunt vinden, terwijl dat weer ten nadele is van het aantal beschikbare opties om de game te wijzigen en naar gelieve te tweaken. Waar zijn dan de opties bijvoorbeeld waarop ik kan instellen hoe ik de game wil spelen? De game pocht redelijk realistisch te zijn, maar snijdt zich met ontbrekende zaken sterk in de vingers. Hoewel de menu’s strak en doeltreffend zijn, valt daardoor direct op hoeveel er niet in de game zit. Zoals ik al aangaf kun je bijna niets wijzigen en ontbreken er veel opties die andere grote licentie games wel hebben. Hierin behaalt FIFA dan weer de nodige pluspunten, om maar één te noemen. En dan kom je als redacteur wel woorden te kort, omdat er simpelweg te weinig is om over te praten. Niet moeilijk doen, als het makkelijk kan? Zowel op grafisch gebied, als het technische deel valt de game erg tegen. Ik doel dan ook o.a. sterk op de veel te verouderde besturing en de manier waarop je jezelf via te kleine meters in de gaten moet houden. Helaas komen daar de zwaar achterhaalde graphics nog bij.

Audio is hoogtepunt

De soundtrack daarentegen is het mooiste wat de game te bieden heeft. De nummers die zijn gekozen geven net als bij games als Forza Horizon of FIFA het gevoel een echte sportgame te spelen. Dit staat natuurlijk los van de vele minpunten van de game, maar het is wel iets wat even vermeld mag worden. Het in game geluid is ook realistisch, iets wat wel enig zins doet vermoeden dat je een echte Tour de France game aan het spelen bent. Ja; het geluid ben ik het meeste over te spreken en dat is dan ook meteen de reden dat je het waarschijnlijk nog wel een kans gaat geven. Het zorgt namelijk voor best wat sfeer, ook als je als wielrenner net voorbij een handjevol toeschouwers fietst merk je dat het geluid goed in elkaar steekt. Natuurlijk weegt dit niet helemaal op tegen de nadelen, maar het doet wel veel goed voor een deel van de game. Ook bij de snelheid van het fietsen merk je tussen de cols en sprints door dat het geluid verreweg het beste onderdeel van de game is, al staat het standaard geluid wat te zacht ingesteld. Het is geen geluid zoals in een Forza Horizon game, maar het doet wat het moet doen, alleen niet meer dan dat.

Al met al was Tour de France 2020 geen plezante ervaring, ondanks een aantal pluspunten. Grafisch is de game zwaar ondermaats en ook op technisch vlak valt er veel te verbeteren. Het ontbreken van opties om de game of gameplay te wijzigen is iets wat anno 2020 niet meer zou mogen, maar toch gebeurt het. Hoewel de menu’s simpel en lekker strak zijn, valt daardoor ook meteen op hoeveel de game mist. Dat er de nodige klassieke criteria en dergelijke inzitten, doet nog niet het gevoel van teveel missers weggaan. Hierdoor blijft de game niet lang genoeg spannend en leuk. En de game gaat door het beperkte budget met zo’n grote licentie gewoon niet diep genoeg. Het voelt overall als een grote DLC en de standaardprijs van 49,99 euro is dan ook veel te hoog. Daar zou op zijn minst 20 euro vanaf moeten. Het is erg fijn om naar het geluid te luisteren en de soundtrack doet wat het moet doen, maar als er niets veranderd in de 2021 versie van de serie, dan kun je beter wachten tot 2025 ongeveer, mocht ontwikkelaar Cyanide dat halen met hun huidige licentie rechten. Of je dit spel een kans moet geven? Dat laat ik bij jullie, maar het advies is wel te wachten tot de game sterk afgeprijsd is of tot je hem kan lenen van een fanatieke Tour liefhebber. Onder de huidige prijs zou ik beslist de game niet willen kopen, daarvoor is die veel te duur. Afwachten tot 2021.


 • Auteur: Yellow13NL | Genre: Sport | Release: 04-06-2020 | Uitgever: Nacon | Ontwikkelaar: Cyanide S.A.
  Graphics: 4.4 | Geluid: 7.6 | Gameplay: 5.6 | Besturing: 5.0 | Replay: 5.4
  5.6
  + Fijn geluid
  + Licenties grote klassiekers
  +
  - Grafisch zwaar achterhaald
  - Technisch ondermaats
  - Belabberde besturing

  5 2 stemmen
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  3 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Z@3 Redrum
  Lid
  3074
  3 jaren geleden

  Tour de France, ik ben de laatste jaren het steeds meer aan het volgen, maar de game nooit gespeeld nog.

  Kont
  Lid
  2277
  3 jaren geleden
  Reageer op  Z@3 Redrum

  Heb er echt helemaal niks mee. Snap niet hoe mensen dit een hele dag kunnen kijken haha

  Vido
  Lid
  46
  3 jaren geleden

  Ziet er saai uit!!!


  Naar boven
  3
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx