Tiger Woods PGA Tour 10

thumbnail

Electronic Arts lijkt dit jaar af te trappen met Tiger Woods en Fight Night Round als het gaat om de altijd terugkerende sportfranchises. De reeksen doen het altijd goed gevolgd door de kwalitatief ook steeds verbeterende franchises als FIFA, NHL en Madden NFL. De introductie van Tiger Woods PGA Tour 10 introduceert dan ook het naderende begin van een nieuw kwartaal waarin sport waarschijnlijk de boventoon voert. Een goede start is het halve werk, en met Fight Night Round 4 liet EA al zien te weten hoe kwaliteit in het vaandel gehouden moet worden, dus veel werd dan ook verwacht van Tiger Woods dit jaar.

Ook dit jaar ‘n birdie?

Het mogen wel duidelijk zijn dat de non-liefhebbers van golf waarschijnlijk al afgehaakt zijn na de eerste alinea van deze tekst, want dit spel ‘is’ daadwerkelijk voor de fans van de sport, maar ook voor de mensen die graag in aanraking komen met de sport, zoals ik 4 jaar geleden. De regels zijn simpel, het doel is voor iedere onbenul duidelijk, nu nog alles om zien te zetten in een realistisch plaatje van de werkelijkheid. Gezien de franchise, welke ik helaas in 2007 voor de verandering ‘n keer oversloeg, is Tiger Woods vrijwel altijd gevuld met dezelfde ingrediënten. Elk jaar gooit EA Sports echter weer wat aspecten op z’n kop, of voegen ze enkel wat verbeteringen toe, of breiden ze game modi uit. Ook met Tiger Woods PGA Tour 10 is dat weer het geval. Het spel lijkt namelijk op ‘n haar na op diens voorganger uit 2008, maar na ‘n tijdje spelen kom je er toch achter dat het een en ander vernieuwd is

Ik heb het hierbij niet echt om de gameplay, maar vooral om enkele features en de controls. Zo is onder andere het putten onder handen genomen. Het gaat hierbij om de nieuwe precision putting feature, waarbij een soort van powerbar gekoppeld is aan je analoge stick, waarmee je dus kunt slaan, of in dit geval putten. Deze feature werkt vrijwel hetzelfde als de klassieke putting manier welke we kennen uit het verleden en welke ook gewoon in deze game gebruikt kan worden als alternatief, maar vereist wel wat meer inschattingsvermogen. Sla je berg op? Dan dien je wat uit te wijken van de aanbevolen powerbar aanbeveling. Regent het? Dan geldt weer hetzelfde, en zo dien je dus wat meer af te gaan op je instinct, wat kan zorgen voor meer moeilijkheden, maar ongetwijfeld een nog realistischere game ervaring oplevert. Verder is alles vrijwel hetzelfde gebleven, met hier en daar ‘n kleine tweak. Het progressie skill systeem is exact gekopieerd uit het vorige deel en deze kun je ook trainen en dus verbeteren met je eigen coach. Ook het putting preview systeem is er natuurlijk weer, welke ongetwijfeld van pas zal komen voor de nieuwelingen. En dan heb je ook nog de motion play feature, waarbij je met de motion controls van de PlayStation 3 de bal in de lucht ietsje kunt aansturen en richting mee kunt geven. Voor deze toch wat onnauwkeurige actie zijn de motion controls goed bruikbaar.

Net als de gameplay zijn de game modi vrijwel hetzelfde gebleven, al valt hierover weinig kritiek te leveren. De Career mode, de Play mode, de multiplayer en de minigames, die je met een maat kunt spelen, waren al vrij compleet en zijn in dit deel wederom erg compleet afgeleverd. In totaal kun je maarliefst 8 erg leuke minigames spelen, waaronder Capture the Flag, Long Drive Contest en T.I.G.E.R. Tja, en dan heb ik het nog niet over de traditionele game modi, waar er ook 11 van zijn, waaronder de Stroke Play mode, Best Ball en Battle Golf. Tiger Woods was en is nog steeds een zeer complete game voor elke golf-liefhebber waarover geen kwaad woord gesproken mag worden.

Veel van hetzelfde

Grafisch is Tiger Woods PGA Tour 10 vrijwel identiek gebleven aan diens voorganger. Het Live Weather systeem voegt wel wat realistische weerseffecten aan het spel toe en vooral de interfaces hebben een frisse opknapbeurt ondergaan, maar verder valt er weinig nieuws onder de zon te vinden. De filmpjes waarin je coach je ondersteunt zien er uitermate strak en goed uit, maar voegen verder niet dermate veel toe aan de grafische kwaliteit van het spel. Ingame is er namelijk erg weinig veranderd. Ook qua geluid is er niet veel verbeterd of verslechtert. Het commentaar is veelal droog en simplistisch gebaseerd op slagen die je maakt, maar richt zich soms ook op hetgeen dat op andere banen gebeurt, zij het dat men nooit tot details treedt. Het duo dat spreekt voegt dus weinig toe aangezien je het meest zelf ook wel kan concluderen, maar hoort er gewoon bij.

De vernieuwde practice round, de tournament challenge, de live tournaments mode, het weersysteem en de putting feature zijn eigenlijk het enige dat verandert is in vergelijking met de vorige Tiger Woods game, die al bijna perfectie bereikte. De nieuwe features en (verbeterde) game modi maken het spel dit jaar dus weer ‘n beetje completer, al kan het spel vrijwel niet vernieuwend worden aangezien te weinig hiervoor veranderd is. Tiger Woods PGA 10 is dus eigenlijk Tiger Woods 09.5, maar doet gewoon wat het moet doen door kwalitatief veel goeds te bieden en niet te veel af te wijken van het aloude concept, dat steeds weer verder uitgemolken en verbeterd wordt.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Sport | Release: 26-07-2009 | Uitgever: EA Sports | Ontwikkelaar: EA Sports
  Graphics: 8.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 8.3 | Besturing: 8.5 | Replay: 8.5
  8.2
  + Nog uitgebreider dan vorig jaar
  + Nieuwe putting feature
  + GUI is wederom uitstekend
  - Eigenlijk een verbeterde 09-versie...
  - ... Daarom had iets meer vernieuwing gemogen
  -

  0 0 stemmen
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x
  jeroen
  Wist je dat je ons ook kunt volgen op Facebook en YouTube? Dit soort berichten minder ontvangen? Word lid van onze website.
  Holler Box
  jeroen
  Wist je dat? Als lid van Evilgamerz kun je automatisch prijzen en rewards winnen! Meld je dus snel aan!
  Holler Box