The Witcher

thumbnail

Het RPG genre heeft de laatste tijd veel ontwikkelingen doorgemaakt. Dit heeft mede te maken door het feit dat de populariteit van deze games is toegenomen, maar ook de mogelijkheden enorm zijn gestegen. Zo is het nu mogelijk om geweldige werelden te creëren met tal van ‘levende’ inwoners en de speler een gevoel van totale vrijheid te geven. De beste voorbeelden zijn natuurlijk The Elder Scrolls en de Knights of the old Republic franchises, maar gelukkig komen er ook steeds nieuwe games uit zoals Mass Effect en Fallout 3. De tot nu toe nog onbekende ontwikkelaar CD Projekt uit Polen heeft zich nu ook aan het RPG genre gewaagd en hieruit is de game met de titel ‘The Witcher’ uit voortgekomen. Een game waarin, zoals het zelf al aangeeft, goed en kwaad niet bestaat, alleen beslissingen en gevolgen.

Een Witcher, Geralt van Rivia genaamd

Dat er inderdaad gevolgen zijn op je beslissingen wordt meteen duidelijk aan het begin van de game. Je wordt namelijk door een groep mensen bewusteloos en voor dood achtergelaten ergens in een groot woud gevonden. Je wordt wakker en weet totaal niet wie iedereen is en nog belangrijker wie je zelf bent. Deze mensen beweren jouw vrienden te zijn en vertellen dat je naam Geralt of Rivia is en één van de laatst overgebleven Witchers. Een volk dat voor geld of spullen magische monsters of ander gespuis afmaakt. Wanneer je beetje bij beetje meer te weten komt op je thuisbasis, wordt het kasteel door magiërs aangevallen. En hier begint het maken van keuzes al, bescherm jij het item waar ze op uit zijn of versla jij een gevaarlijk monster om zo je vrienden te redden. En zo begint het zeker 80-uur durende avontuur. Ik heb helaas de game nog niet uitgespeeld, maar wat ik tot nu toe gezien heb van het verhaal, hebben ze daar in Polen een erg fris verhaal verzonnen met veel originele ideeën, wat zeker welkom is tegenwoordig in een fantasie RPG. Hoewel deze game volledig draait om het maken van keuzes is de game helaas zo goed als lineair. Je begint ergens, krijgt een queeste en moet die doen en voltooien om verder te komen. Dus geen totale vrijheid zoals we al in Oblivion gezien hadden, maar eerder de richting gaat naar KOTOR. Je zult namelijk sommige keuzes maken die niet meteen merkbaar zijn, zo kan het goed zijn dat een keuze aan het begin van het spel pas gevolg heeft na uren spelen. En dit maakt de game juist zo erg goed. Je zult erg goed moeten nadenken over de keuzes die je maakt en de mogelijke gevolgen. Doe je dat niet, kan het nog wel eens moeilijk worden in de toekomst.

Erg veel keuzes en mogelijkheden

In the Witcher valt ook meteen op hoe rijk aan details deze game is qua mogelijkheden. Zo begint het ten eerste al aan de mogelijkheden voor de camera en de mogelijkheden om de game te besturen. Je hebt namelijk de keus om de game van schuin bovenaf te besturen met je muis, maar ook in third-person zodat je over de schouder van Geralt heen kijkt. Daarnaast is het niet alleen mogelijk om met je zwaard te slaan, maar ook om te kiezen in welke vechtstijl je dat doet. Je hebt drie vechtstijlen die bestaan uit, om het simpel te houden, snel, sterk of groepaanval. En als je nagaat dat je vele verschillende wapens hebt, dan is dit zeker erg uitgebreid te noemen. Maar naast de gewone slagwapens bezit Geralt ook over Magische aanvallen. Deze aanvallen of spreuken zijn op te delen in een aantal groepen en deze zijn dan ook weer eens volledig up te levelen en uit te breiden. Een erg uitgebreide game als het aankomt op je vaardigheden. Naast het compleet uitbreiden van je personage qua wapens en magische spreuken bezit deze game ook een erg uitgebreid systeem om alles wat je maar beter kunt maken, beter kunt maken. Je krijgt door het voltooien van queestes verschillende punten en deze kun je dan inzetten om bepaalde punten, zoals stamina, intelligence of strength en nog veel meer te verbeteren. Als je nagaat dat er per onderdeel zeker 30 punten zijn die je kunt kiezen dan kan je garanderen dat iedereen die deze game speelt een compleet ander personage na een paar uur spelen heeft. Naast dit systeem bezit the Witcher ook een uitgebreid systeem wat betreft alchemie. Hoe erg je alchemie nodig hebt, ligt aan de moeilijkheidsgraad waarop je het speelt, maar het is erg leuk bedacht om je eigen drankjes te brouwen. Deze kunnen zeker als je het wat moeilijker speelt erg handig zijn of zelfs noodzakelijk. Je zoekt de benodigde ingrediënten (als je een recept weet) en brouwt zo een drankje in elkaar. Het is ook mogelijk om zelf drankjes te verzinnen en de resultaten kunnen soms erg verrassend zijn. Een erg leuke toevoeging naar mijn mening.

Toch wel een erg goede game

CD Projekt heeft ervoor gekozen om de Aurora Engine van Bioware voor zeker 90% te verbouwen en te gebruiken. Dit zorgt wel voor betere graphics, maar ziet er alsnog een beetje achterhaald uit. Het beginfilmpje ziet er wel heel erg gelikt uit maar de ingame filmpjes zien er niet echt geweldig uit. Wel zijn de werelden erg groot en lopen er flink wat mensen rond. Ook de voice-overs zijn erg slecht, want je kunt alleen zien dat de mensen praten doordat de monden heel miniem bewegen. Dit had vele malen beter gekund. Ook moet ik erbij zeggen dat er ontiegelijk veel laadtijden zijn. Soms stap je een huisje in dan krijg je een laadbalk te zien. In dit huisje pak je één muntstuk en ga je der weer uit en dan, ja hoor, krijg je weer een laadbalk te zien. Dit neemt de snelheid van de game compleet weg en soms begon ik me er echt aan te ergeren. Wat zeker niet goed is als je dit nog 80 uur moet doormaken. Wel zijn de animaties van het zwaard vechten allemaal ‘gecaptured’ waardoor die er erg goed en realistisch er uit zien. Op het gebied van geluiden en muziek zit deze game wel goed in elkaar. De muziek is erg goed en er zijn flink wat verschillende stemmen en geluiden te horen. The Witcher is op het gebied van kwantiteit een erg goede game. Deze game biedt namelijk zeker 80 uur aan gameplay en dat zien we niet zo vaak. Wel is het jammer dat de vrijheid alleen in de keuzes zitten en niet in het rondlopen van de wereld. Ook zijn de graphics niet erg geweldig en zijn de laadbalken erg irritant. Maar daarnaast hebben we te maken met een erg uitgebreide game met veel diversiteit aan aanvallen en mogelijkheden. Waarmee dit een erg goede game is, die je zeker kunt aanschaffen.


  • Auteur: Christiaan Ribbens | Genre: RPG | Release: 10-11-2007 | Uitgever: Atari | Ontwikkelaar: CD Projekt
    Graphics: 7.0 | Geluid: 7.5 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 9.0
    7.9

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx