The Past Within

thumbnail

Ontwikkelaar Rusty Lake, gevestigd in Amsterdam, heeft zich de afgelopen jaren vooral gefocust op point-and-click adventure spellen, denk hierbij aan Rusty Lake Hotel, Rusty Lake: Roots en Rusty Lake Paradise. Hierbij diende je verschillende puzzels op te lossen, een beetje zoals een escape-room. Bij hun nieuwste game The Past Within merk je duidelijk dat het concept van escape-rooms weer terugkomt. De bedoeling is om samen te werken met een vriend of vriendin om het spel tot een goed einde te brengen. En grappig genoeg hoef je daar geen eens per se een internetverbinding voor te hebben.

Toekomst en Verleden

Als je bekend bent met de Rusty Lake-serie, weet je dat ze bekend staan om hun uitgebreide verhaal dat een centraal thema bevat, met terugkerende personages en puzzels die zich allemaal afspelen in een opvallende omgeving. Dit is niet anders bij The Past Within, fans zullen zich direct op hun plek voelen. Zodra je een vriend of vriendin hebt die de game ook bezit dan kan je de game gewoon opstarten. Het is niet de bedoeling om bij elkaar op het scherm te kijken maar met elkaar kunnen praten is wel essentieel om de puzzels op te kunnen lossen. Maar hoe werkt dit nou precies?

The Past Within is verdeeld in twee delen, waarbij elke speler de rol van het Verleden of de Toekomst op zich neemt. Dit leidt tot twee verschillende schermen en speelstijlen. In het Verleden zie je heel duidelijk oude piano’s of andere antieke apparaten. In de Toekomst daarentegen krijg je een compacte puzzelbox die je kunt draaien en onderzoeken. Het spel draait even later de rollen om, waardoor beide spelers kunnen ruiken aan de twee verschillende speelstijlen. Dit zorgt voor wat variatie in het toch al korte spel. Met een uur of twee ben je er wel doorheen namelijk.

Het verhaal van The Past Within draait om Albert Vanderboom, die dood is maar een manier heeft bedacht om het Verleden en de Toekomst met elkaar te verbinden. Jij speelt als de dochter van Albert en, niet geheel onverwacht, gaat het één en ander mis met het plan van je vader. Aan jou de taak om de problemen op te lossen. The Past Within doet zijn uiterste best om boeiend te blijven maar helaas is dit niet altijd het geval. Het is geen spectaculair spel waarbij het verhaal op een The Last of Us achtige manier wordt verteld. Waar de game het vooral van moet hebben is coöperatieve gameplay. Communicatie tussen spelers is essentieel om samen te werken en te begrijpen wat je ziet. Zonder een vorm van communicatie is het onmogelijk om het spel uit te spelen. Of je nou via een microfoon met elkaar praat of in dezelfde ruimte zit, dat maakt niet uit. Je zal constant met elkaar moeten overleggen om verder te komen in het verhaal, precies wat je bent gewend van een escape-room. Ook al is het verhaal niet hoogstaand, deze samenwerking zorgt er wel voor dat je genoeg spelplezier hebt.

Bij escape-rooms draait het om puzzels en deze zijn uiteraard ook zeer aanwezig in The Past Within. De puzzels zitten leuk in elkaar en zijn op moment uitdagend. Deze vereisen dat je informatie uitwisselt en symbolen, letters en cijfers doorgeeft tussen het Verleden en de Toekomst. En ook al zijn sommige puzzels erg makkelijk, het is toch leuk om ze samen met een vriend op te lossen.

Goedkoop “uitje”

Hoewel sommige spelers misschien eenzaamheid en enge sfeer missen die zo kenmerkend zijn voor eerdere Rusty Lake-spellen, biedt The Past Within toch een unieke en gezellige manier om een avond door te brengen. De ontwikkelaar heeft geprobeerd om het spel herspeelbaar te maken, want aan het begin van het spel kies je namelijk voor een vlinder of een bij. Deze keuze zorgt ervoor dat de antwoorden wat verschillen van de ander. Verwacht echter niet een compleet ander spel. In totaal ben je ongeveer een uur bezig met de eerste sessie en wil je nog een sessie spelen dan ben je aanzienlijk sneller klaar, ook al kies je dan voor de andere antwoorden. Gelukkig kost het spel maar 6 euro, en is zelfs op dit moment in de aanbieding voor nog geen 4 euro. Een klein bedrag voor een uurtje of twee plezier met een vriend of vriendin.

The Past Within is een leuke coöp game wat echt wel leuk in elkaar zit, en dat komt dan vooral door de unieke gameplay. Grafisch gezien is het niet hoogstaand maar het verschil tussen 2D en 3D van het Verleden en de Toekomst doet wel gewoon zijn werk. Vooral fans van de vorige games van Rusty Lake zullen de stijl direct herkennen. Hoewel niet alle puzzels even geniaal zijn is het toch leuk om deze samen op te lossen. Heb je nog een uur of twee vrije tijd over en wil je samen met een vriend of vriendin je eigen escape-room doen op de bank? Haal dan voor een paar euro The Past Within in huis en begin snel met puzzelen!


 • Auteur: Daan Nijboer | Genre: Coop | Release: 06-07-2023 | Uitgever: Rusty Lake | Ontwikkelaar: Rusty Lake
  Graphics: 6.5 | Geluid: 6.5 | Gameplay: 6.0 | Besturing: 6.5 | Replay: 6.0
  6.0
  + Unieke gameplay
  + Niet duur
  + Aardige puzzels
  - Snel uitgespeeld
  - Niet echt veel replaywaarde
  -

  2 1 stem
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx