Na het enorme succes van de boeken en de films konden games over The Lord of the Rings natuurlijk niet uitblijven. In december 2004 kwam EA Games met de RTS Battle for Middle Earth die de RTS wereld wist te veroveren. EA kennende moest dit succes een vervolg krijgen, en, dat weten we sinds een tijdje, dat vervolg komt er ook. Battle for Middle Earth is inmiddels in ontwikkeling en al zo ver gevorderd dat ik bij een rondgang op het internet wat beeldmateriaal met het bijbehorende commentaar van één van de ontwikkelaars tegenkwam. Aan de hand van deze 3 filmpjes zal ik proberen een beeld te schetsen van wat je bij de release kunt verwachten.
Schip ahoy!!
Het eerste stukje film toont meteen een opvallend iets, namelijk de toevoeging van (oorlogs)schepen. Afgezien van wat beelden in de derde en laatste film hebben we hier weinig van gezien. Eens kijken of die schepen er eeb beetje goed uitzien, en nog veel belangrijker: wat ze met de gameplay doen. . Dit doen we aan de hand van het volgende filmpje: klik
De beelden tonen 2 kapersschepen uit Umbar, die onder commando staan van Mordor. Maar je kunt wel schepen hebben, maar zonder vuurkracht geen oorlog…. De aanwezige schepen kun je volladen met allerlei troepen, in dit geval boogschutters met brandende pijlen.
Met dank aan verscheidene aanpassingen aan de engine weerkaatsen de schepen prachtig in het water en doet de zon ook nog een duit in het zakje. Maar oorlogsschepen blijven oorlogsschepen, dus je moet er toch iets mee kapotmaken, Dat zijn in het geval van het filmpje een aantal schepen geladen met elfenboogschutters. Maar ja, die kunnen niet op tegen de zwarte vloot uit Umbar, dus ze gaan in Titanic-stijl richting zeebodem, iets wat prachtig in beeld wordt gebracht. Tot zover de schepen dus, iets wat naar mijn mening een hele leuke toevoeging kan gaan worden. Maar je moet die schepen toch ergens bouwen en bevoorraden. Zonder basis dus geen schepen….
Huisje, boompje, beestje…
Het bouwen van een basis dus…. 1 van de grootste klachten die men bij EA kreeg was dat dit in het eerste del gebonden was aan een limiet van plaats en hoeveelheid. Dus dat onderdeel werd geschrapt en vervangen door de mogelijkheid om te bouwen waar je wilt. Maar het is oorlog, dus je zult je gebouwde dingen toch een beetje moeten verdedigen. Dit kan natuurlijk met ladingen troepen, maar veel leuker is het om er eenvoudigweg een muur voor te zetten, zoals getoond wordt in het volgende filmpje: klik
Dit stukje beeldmateriaal toont het leger van het Westen, iets wat verklaard wordt als een combinatie van Gondor en Rohan. Het bouwen van een muur om je gebouwen heen begint bij je fort, een zwaar, verstevigd gebouw met allerlei mogelijkheiden om de verdediging te upgraden. Als je eenmaal een beginstuk hebt gebouwd kun je vanaf daar slepen met je muis naar het gewenste eindpunt. Maar wat als de vijand je basis belegert en je wilt een plotselinge uitval doen?? Dan kan het zo zijn dat al je troepen binnen de muren uit hun neus staan te peuteren. Dan zou je ze in theorie een flinke schop onder hun achterste kunnen geven, zodat ze over de muur heen vliegen, maar om een hoge rekening van de schoenmaker te voorkomen is het iets handiger om gewoon wat poorten in je net aangelegde muur te maken en ze daar doorheen te sturen. Dit kan op bijna elk punt in de muur, net zoals je torens en katapulten aan kunt leggen.
Om nog even terug te gaan naar het eerder genoemde fort: hier zijn diverse upgrades op toe te passen, waaronder dus katapulten, torens en kokende olie. Wat we bij het upgraden in het filmpje zien is dat de bijbehorende knoppen nog niet gemaakt zijn, iets wat de voortgang een beetje weergeeft. Elk van de 6 legers in het spel krijgt de mogelijkheid om een uniek monument te bouwen in zijn fort, wat op zijn beurt dan weer extra slagkracht of speciale dingen oplevert. Het getoonde fort krijgt als upgrade de Witte Toren van Gondor, iets wat het zicht op het slagveld verbeterd. Niet alle zijdes zullen muren kunnen bouwen, maar hier zullen weer andere dingen voor in de plaats komen. Genoeg gelul over het bouwen van je basis, we gaan over tot de aanval!!!!
Pats, boem, rinkeldekinkel!!!
Het laatste deel van het volgende filmpje: (klik) toont de aanwezige dwergen, aardmannen en een echte strijd in multiplayer. De dwergen komen eindelijk eens uit hun onderaardse grotten vandaan en zetten wat gebouwen boven de grond neer. Groot, bombastisch en vierkant zijn enkele kenmerken van hun bouwstijl. Een leuk extraatje is dat, indien er meerdere van zijn gebouwd de dwergen door mijnen van het ene punt naar het andere kunnen reizen. De dwergen kunnen een enorme katapult op hun fort zetten, waarmee ze elk punt op de kaart van wat extra gaten kunnen voorzien. We schakelen even over van de bebaarde dwergen naar de in en in slechte aardmannen. Zij kunnen geen muren bouwen, maar verdedigen hun basis met enorme spinnen. We gaan dus even in de aanval met wat aardmannen. In het eerste deel kon je al meerdere bataljons met elkaar mixen om een sterkere combinatie te creëren, maar dit was aan flink wat beperkingen onderhevig. In dit tweede deel kun je meerdere bataljons troepen in een volledige oorlogsformatie opstellen en aan laten vallen. In het genoemde voorbeeld in het filmpje worden een paar groepen boogschutters gedekt door gewone soldaten aan de voorkant en cavalerie aan de flanken. Een strakke toevoeging als je het mij vraagt, want de beperkte mogelijkheden die er waren gaven niet voldoende mogelijkheden. Maar de toevoeging van de nieuwe legers kunnen het spel een enorme impuls geven die het zeker goed zal gaan doen.
Tot slot nog even de links naar de 3 behandelde filmpjes op een rij: