Shrek: The Third

thumbnail

Lachen, gieren en brullen met Shrek & Donkey

Toen de groene Ogre Shrek in de bioscopen kwam, was het meteen een geslaagd succes. De films brachten honderden miljoenen dollars op, en Shrek II schijnt zelfs over de magische grens van één miljard dollar te zijn gegaan. Voor een animatiefilm is dit wel te vergelijken met Titanic, die 1,8 miljard dollar opbracht in bioscopen alleen al. Natuurlijk konden jaren later, met een tweede en derde deel, de videospellen ook niet ontbreken. Natuurlijk kun je zoiets verwachten, ook omdat ontwikkelaars en uitgevers altijd proberen om een zo realistisch mogelijke ervaring van de film weer te geven in een game. Ontwikkelaar Shaba Games is daarom aan de slag gegaan met Shrek – The Third, de officiele game van de film. Vanzelfsprekend is Shrek – The Third een spel wat meer voor kinderen bedoeld is. En om ze eens kennis te laten maken met computerspellen, een soort van begin in deze wereld. Echter, het is bepaald niet een spel van hoogstaande kwaliteit, al zijn er wel enkele pluspuntjes te bespeuren. Laat me dat even met jullie doornemen, want ik ben niet van plan deze review langer te maken dan nodig is.

Shrek is net een dronken vogelverschrikker

En niet alleen Shrek, maar alle andere personages uit de film zien er niet bepaald lekker uit. Zoals gezegd, Shrek is net een dronken vogelverschrikker, en komt daardoor behoorlijk houterig in beeld. Niet alleen is het in-game een drama, ook de omgevingen zijn niet al te geweldig. Ik kan echter wel een klein positief puntje melden. De menu’s & de theaterfilmpjes tijdens het spel zijn wel erg leuk gedaan. Het is eigenlijks best grappig en idioot om te horen en zien hoe het verhaal tussendoor word verteld. In Shrek – The Third de film is het immers dikke oorlog, zeker nu de koning van Ver Ver Weg land is overleden aan iets wat al net zo mysterieus is als de persoon die van de film een game wilde maken. Maar goed, het is in ieder geval goed bedoeld. Ik ben normaal niet zo geweldig streng, maar ik neig er wel naar als de ontwikkelaars niet wat eerder beginnen om dit soort spellen beter te maken. Natuurlijk zijn er wel enkele aardige videospellen van films, neem King Kong, maar dat is dan ook dat. King Kong was veel te kort, maar het zag er wel erg goed uit en speelde lekker weg. Helaas kan ik dat van Shrek bepaald niet zeggen.

Weer muntjes verzamelen, weer levenkracht zoeken

Dit doe je bijna in alle games die op een film zijn gebaseerd, en de gameplay word er echt niet beter op. Ik ben wel blij dat ik deze game even mocht spelen van Activision, maar even is ook echt even. Ik had het spel tussen de twee en vier uur al uitgespeeld. Je bent hier zo doorheen geraasd, en zelfs met King Kong ben je nog langer bezig dan anders het geval was. Gameplay is toch echt heel belangrijk in een spel, en dan is het jammer om te zien dat hier in Shrek – The Third zo weinig van te merken is. Ontwikkelaars zullen wel denken dat geld belangrijker is, maar willen ze dan geen prijzen voor hun spellen winnen? Wat als de Oscarorganisatie in eens besluit om een Oscar voor beste computerspel uit te reiken, dan ga je mij niet vertellen dat daar van dit soort spellen voor worden genomineerd. De gameplay van deze is game is dan ook veel te kort, te weinig vrijheid en nog eens te lineair voor woorden ook. Eigenlijks is het best jammer, want ontwikkelaars proberen het wel. Ik denk dan ook dat de meeste verkopen uitgaan naar ouders die graag een leuk spelletjes willen voor hun kinderen, en daar is dit spel dan ook uiterst geschikt voor. Het is echt niet een game waar je vrolijk van word, dat zeker niet.

Als je snel klaar wilt zijn…

Shrek is een middelmatige game, en alleen leuk voor mensen die snel een spel willen uitspelen. Verder is het spel ook alleen geschikt voor kinderen, en zou het voor iedereen boven de 18 verboden moeten worden. Het is jammer dat Shaba Games te weinig tijd had, want games uit films kunnen best leuk zijn. Het is alleen dat er steeds weer hetzelfde concept in zit, en dat is echt balen voor degene die ook wel eens een goede game willen spelen die op een film is gebaseerd. Wanneer mensen dit spel gaan kopen, wil ik ze vriendelijk adviseren om dit spel te laten liggen tot dat het door een 2 voor de prijs van 1 actie de deur uit gaat. Pas dan kun je jezelf in bedwang houden als je, net als ik, niet helemaal tevreden bent over het spel. Dat laatste is trouwens nog zacht uitgedrukt. Naast het feit dat je maar dingen moet blijven zoeken & verzamelen is er erg weinig te doen. Het spel biedt weinig uitkomst voor mensen die al jarenlang games spelen, en is dan ook alleen geschikt voor de Pamper generatie. Helaas moet ik dit spel een lager cijfer geven dan verwacht, maar je zult het wel begrijpen als je Shrek – The Third in-game in actie ziet. Jammer, maar waar, Shrek is niet geworden wat het had moeten zijn.


 • Auteur: Eric Peter v/d Kooi | Genre: Kids | Release: 20-06-2007 | Uitgever: Activision | Ontwikkelaar: Shaba Games
  Graphics: 6.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 5.4 | Besturing: 5.4 | Replay: 5.0
  5.8

  0 0 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x