Ship Simulator 2008

thumbnail

Bootje varen voor de casual gamer?

Een geheel andere game die ik gespeeld heb de afgelopen dagen is Ship Simulator 2008. Het spel is voor de PC uitgekomen en baseert zich op een kleine doelgroep, al wil het zich ook richten op de casual gamers door het simpel te houden. Echt Geïnteresseerden zullen misschien wel omkijken naar dit spel en hopelijk maakt dat een kwalitatief goed resultaat voor diegene.

Om te beginnen gaat het hier om een spel waarbij je vooral zult moeten varen. Je kunt je bootje kiezen en daarna allerlei campaigns uit gaan voeren. Een story mode ontbreekt helaas wat de replay waarde van dit spel al direct niet ten goede komt. Het spel drijft dan ook vooral op de onafhankelijke campaigns waarbij je bijvoorbeeld iemand moet gaan redden die aan het verdrinken is waarna je hem of haar weer terug op zijn boot moet zetten. Het klinkt allemaal saai maar geloof me; in de game zelf is het nog een stuk saaier. Verder kun je, persoonlijk nog wel het leukste in de gehele game, stunts uitvoeren op een tweetal objecten. Je hebt ‘n schans en ‘n slide waar je overheen kunt glijden, tenminste zo hoort het. Echt uitdagend klinkt het misschien niet kijkende naar mijn tekst en dat is het simpelweg ook niet. De missies zijn dan wel aardig geïnspireerd en je hebt echt heel wat handen vol met opdrachten, maar het komt vaak op hetzelfde neer: wat rondvaren en simpele taken vervullen. Als je eenmaal deze opdrachten tot een goed einde hebt gebracht gebeurt er vrij weinig. Het voltooien van missies is dan ook een tekstuele voldoening waarna je zelf weer verder kunt gaan varen in een vaak lege omgeving. Wat er precies leuk aan is vraag ik me werkelijk af.

De game biedt in totaal 30 verschillende missies die je uit zouden moeten dagen. Helaas is dit niet echt het geval, maar goed, men heeft wat dat betreft aardig zijn best gedaan. Je kunt hierbij varen in verschillende gebieden als Rotterdam, New York, Southampton, Marseille en San Francisco. De missies kun je voltooien met rescue boats, supertankers, container schepen en offshore rigs.

Als het op gameplay gebied al een slaapwekkend iets is, dan kan het op grafisch gebied niet slechter zijn, zul je misschien denken. In feite is dat vrijwel evenredig aan de gameplay. Dit ziet er namelijk vrij dof en kartelig uit. De schepen en het water zijn dan nog van een enig sinds acceptabele waarde, de omgevingen daarentegen zijn schandalig lelijk. Persoonlijk geeft het spel me meer het gevoel dat ik te maken heb met een game die door een hobiest gemaakt is die aardig wat klaar kan programmeren maar nog niet klaar is voor het echte werk. Het spel oogt namelijk vrij amateuristisch en ook de echte experts zullen niet blij worden van dit spel. De leuke metertjes in de interface, die je tijdens het varen overigens weg kunt halen, hebben weinig toegevoegde waarde voor het spel en zijn er dan ook enkel voor de sier. Je hoeft namelijk niet veel meer te doen dan je cursortoetsen te gebruiken en daarmee wat heen en weer te sturen. Terugkomende op de gameplay is het dan ook vrij triest waar we hier over praten. Men heeft zeker zijn best gedaan er wat van te maken, maar het is bij lange na niet gelukt.

Enig pluspuntje van de game, en zelfs dat is vrij gemagerd positief te noemen, is het geluid. De main menu soundtrack brengt de sfeer er goed in, maar ingame is het zoals je wel verwacht had een vrij saaie bedoeling. Je moet dan ook vooral genieten van de horn van je boot die je kunt activeren, al dan niet van het water dat tegen je boot opspat.

Ship Simulator 2008 is helaas zelfs voor de fans niet het geld waard. De game mag dan wel niet volledig gefixeerd zijn op deze lui maar biedt te weinig goeds om uit te blinken. Door het ontbreken van een story mode biedt het spel daarnaast te weinig herspeelbaarheidwaarde, om nog maar niet te spreken over de afwezigheid van een multiplayer. Het zijn de 30 missies die je hebt, en daarmee moet je het doen. Daarnaast zijn deze vaak binnen enkele luttele minuten al voltooid waarna je weer naar je volgende, saaie opdracht kunt gaan. De free roaming feature die aanwezig is en het mogelijk maakt om vrij te gaan varen op zee is ook slaapwekkend, wat het spel niet echt boeiender maakt. Een leuk probeersel van de developer die geheel in het water is gevallen. Koop liever ‘n houten bootje en ontwikkel zelf wat plezier in een nabij gelegen meertje. Dat moet ongetwijfeld minder slaapwekkend zijn.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Simulation | Release: 09-08-2007 | Uitgever: Lighthouse Interactive | Ontwikkelaar: VSTEP
  Graphics: 4.0 | Geluid: 5.5 | Gameplay: 3.0 | Besturing: 5.0 | Replay: 3.0
  4.0

  0 0 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x