Remake of the Seven
Remakes we hebben ze ondertussen in alle soorten en maten. De één is iets trouwer dan de ander en sommigen laten je zelfs geloven dat het een remake is terwijl het eigenlijk een vervolg is. Romancing Saga 2: Revenge of the Seven is een remake van het originele Romancing Saga 2 uit 1993. Deze game heeft al eens eerder een remaster gekregen op smartphones en later voor allerlei andere platforms. Revenge of the Seven is echter een 3D remake meer in de stijl van Trials of Mana en wij hebben daar de demo al van kunnen spelen (die nu publiekelijk beschikbaar is).
Romancing Saga 2 speelt zich af in het koninkrijk van Varannes waar zeven helden uit het verleden zijn gecorrumpeerd door duistere krachten, demonen zijn geworden en terugkomen om eens een hartig woordje te spreken met de mensen die ze zijn vergeten. Centraal in de proloog, het deel van de demo, staat Leon, de koning van Varannes, en Gerard, de zoon van die koning, die geforceerd worden om het op te nemen tegen één van deze demonen.
Dat doe je niet alleen. Romancing Saga 2 kent een turn based battle system waarbij de positie van je karakters enorm van belang is. Karakters kunnen op plekken neergezet worden, zodat bijvoorbeeld een tank voor aan staat om de klappen op te vangen, een magiër staat helemaal achterin om helemaal geen klappen te vangen en in het midden heb je een aantal snelle karakters staan om schade aan te richten. In de demo merk je hier helaas niet zo veel van, want er wordt eigenlijk maar één formatie echt uitgelegd. Je kan wel wat experimenteren met de vijf karakters die je krijgt, maar veel meer dan de basis formatie is niet echt mogelijk.
Combat zelf best te omschrijven als het systeem wat ook in Final Fantasy X gebruikt wordt. Al je karakters hebben een bepaalde snelheid wat bepaald wanneer je mag aanvallen. Op een zichtbare tijdlijn wordt bijgehouden wie er aan de beurt is en met allerlei verschillende aanvallen kan je deze tijdlijn beïnvloeden. Je hebt dus zelf vrijwel altijd de mogelijkheid om de acties van vijanden te vertragen.
Quality of the seven
Het origineel stond er om bekend dat het nou niet bepaald de meest toegankelijke game was. Er waren geen quest markers, geen duidelijke indicatie dat een karakter een nieuwe skill zou leren en het was vooral zoeken naar de plek waar je nou naartoe moest. De game is nu een stuk toegankelijker door allerlei toevoeging zoals markers, icoontjes en duidelijke uitleg wat je moet doen, maar voor de echte masochisten onder ons kan je dat alles gewoon uitschakelen in de instellingen en de game gaan spelen zoals deze origineel was ontwikkeld. Wel met de nieuwe graphics en muziek dan natuurlijk.
Dat gezegd hebbende, de demo wordt afgekapt op een moment waar de game nog niet echt is begonnen is. Effectief zit je nog steeds in de tutorial fase en heel veel opties zijn nog niet beschikbaar. Vijanden in de tutorial vallen al om als je tegen ze aanloopt. Bij wijze van spreken dan. Combat is dodelijk eenvoudig en de demo geeft niet per se aan of dat in de loop van de game veranderd. Daarbij is het nog maar de vraag hoe het inheritance mechanisme uitgewerkt wordt. In het origineel was dat een kernconcept van het verhaal waarmee je de vaardigheden van het ene karakter overgeeft aan een ander. De karakters levelen door een bepaalde vaardigheid (sla met een zwaard en je wordt beter met zwaarden) vaker te gebruiken en dat kan je dus doorgeven aan een ander karakter. Dit hele mechanisme komt alleen aan het einde van de demo voor.
Revenge of the Seven belooft een redelijk trouwe remake te worden van het origineel uit 1993. Hopelijk nog net een beetje trouwer dan wat we in de demo kunnen zien, want de moeilijkheidsgraad mag wel iets hoger.