Ridge Racer 7 (hands on)

thumbnail

Het is al ruim twaalf jaar geleden dat ik voor het eerst Ridge Racer (RR) op de PS1 speelde. De besturing was lekker arcade en had een lekkere soundtrack. Ik heb heel wat uurtjes in de game gestoken. Ondanks het plezier wat RR me gaf, heb ik de andere delen nooit gespeeld, maar wel de ontwikkelingen gevolgd. Mijn voorkeur van arcadebesturing ging over naar simulatiebesturing bij de komst van Gran Turismo. Met de komst van de PS3 is er ook een nieuwe RR, de zevende al weer.

Over de top driften

Op Spac3 was ik lekker bezig met F1 Championship Edition. Terwijl ik hiermee bezig was hoorde ik achter me steeds een bekend deuntje en racegeluiden. Ik draaide me om en zag Bas spelen met RR7. Ik legde mijn controller neer en liep naar Bas toe. Hij duwde zijn controller in mijn handen met het commentaar: ‘het is niet mijn game!’

Met de controller in mijn handen startte ik mijn eerste Ridge Racer game op. De eerste paar rondjes gingen moeizaam. Bij RR maak je namelijk niet een bocht op de normale manier. Je stuurt je racewagen al driftend een bocht door. Het is niet zomaar driften zoals bij Project Gotham Racing 3. Nee, het is over de top driften. Het is een typische RR besturing. Na enkele rondjes rijden had ik het onder de knie. Als je het éénmaal door hebt is het uitdagend en leuk om te zien hoe je driftend en wel je rivalen inhaalt. De game is duidelijk bij zijn roots, de arcade feel en look gebleven. Bij een goede arcadegame hoort ook goede muziek. Bij RR zit dat zeker goed. Lekkere opzwepende trancemuziek knalt door de luidsprekers. Tijdens het racen, zorgt het er alleen maar voor dat je nog harder door de bochten wilt driften. Waar de trancemuziek lekker in mijn oren klinkt, daar klinkt het geluid van de auto’s een beetje schel en ééntonig. Dit kan ook een beetje liggen aan de luidsprekers van de LCD-TV. Op een goede home cinema set zal het wel meevallen.

1080P

RR7 is één van de weinige PS3 games die op 1080p gedraaid kan worden. Alleen zie ik het er niet vanaf. Als er werd gezegd dat het 720p was, dan had ik het ook geloofd. RR7 laat dus nog niet het grafische potentieel van 1080p zien. De auto’s zien er mooi uit, maar niet echt bijzonder. In RR7 is het nu wel mogelijk om je auto helemaal te customizen. Dit kan op visueel- en prestatiegebied. Je hebt nu dus de mogelijkheid om een one of a kind auto te maken. De omgeving is zoals ik van RR gewend was erg statisch. Er vliegt af en toe wel een vliegtuig voorbij, maar dan heb je het eigenlijk dan ook wel gehad. Ik moet zeggen dat in dat opzicht weinig veranderd is ten opzichte van de vorige RR delen. Begrijp me niet verkeerd, de game ziet er goed uit, maar het is niet wat ik had verwacht van een PS3 game op 1080p.

De RR7-versie die ik speelde was de retailversie. In RR7 kun je vanaf 23 maart met één van de veertig wagens over de tweeëntwintig circuits, de mirror mode niet meegerekend, racen. In de career mode zul je in 160 races moeten bewijzen of je mans genoeg bent, daarna kun je jezelf gaan meten tegen je buddy’s via het online netwerk. Helaas was er op de Spac3 niet de mogelijkheid om de online mode in zijn geheel uit te proberen. Er was namelijk geen internetverbinding aanwezig, wat natuurlijk altijd jammer is. Uit de informatie die ik van Spac3 heb gekregen heb ik wel kunnen lezen dat je met veertien mensen online kunt spelen. Je hebt ook een coöperatieve mode; hierin race je in teams tegen elkaar. Hier kun je verschillende strategieën gebruiken zoals in ieders slipstream rijden. Ik denk dat deze mode veel uitdaging zal bieden en de gameplay dan ook ongetwijfeld zal verlengen.

Kopen op 23 maart?

RR is een leuke game, maar het kon niet mijn aandacht vasthouden op de Spac3. Dit komt mede door de geweldige racegame F1 die ook op Spac3 speelbaar was. Ik zal daarom RR7 niet op 23 maart gaan halen. Er zijn immers betere racegames op 23 maart beschikbaar. Zo zijn naar mijn mening F1 Championship Edition en Motorstorm veel beter dan deze tegenhanger en zal één van deze twee vanaf 23 maart bij mij thuis liggen.


 • Auteur: Glenn Pelupessy | Genre: Race | Release: 20-03-2007 | Uitgever: Namco | Ontwikkelaar: Namco
  Graphics: 8.0 | Geluid: 7.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.0 | Replay: X.X
  7.5

  0 0 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x