Razer BlackWidow V4 75%

thumbnail

Alle soorten en maten

Een keyboard wordt steeds belangrijker, zowel in de gamesindustrie als voor kantoorwerk. Ergonomie en comfort is prominent als je geen last wilt krijgen van spierpijn of pijnlijke vingers, of zelfs RSI. Een goed keyboard lijkt niet belangrijk maar is misschien wel net zo belangrijk als een goede muis. Je hebt ze zowel in laptop-achtige formaten als in mechanische vormen. Wij mochten van Razer de Razer BlackWidow V4 75% testen en veelvuldig gebruiken. Letterlijk hebben we het keyboard ontleed en weer opnieuw aangekleed.

Als je houdt van customizen en degelijkheid, dan ben je direct aan het goede adres met de Razer BlackWidow V4 75%. Dit is namelijk een high-end keyboard dat echt voor de veeleisende gamers en kantoorwerkers die veelvuldig gebruik maken van een keyboard. Niet voor niets heeft Razer dan ook veel opties toegevoegd aan een simpel ogend stuk hardware. Je kunt zelfs het geluid van de keys manipuleren door het hot-swappable design. De toetsen kun je namelijk stuk voor stuk los halen en vervangen door nieuwe Razer Tactile Mechanical Switches. Deze switches zijn los verkrijgbaar maar wij kregen 2 pakketjes erbij met de groene en gele versie. De gele switches hebben een iets lager en stiller geluidsniveau. De oranjes keys hebben een middentoon en klinken vrij kortstondig, hebben een licht harde toon en worden standaard meegeleverd. De groene hebben een iets hogere toon en vind ik persoonlijk de meest irritante toon hebben. Met de 2-in-1 switch en keycap puller kun je de keys loshalen en herplaatsen. Het lijkt allemaal vrij sensitief materiaal maar die gevoeligheid valt op zich wel mee. De pinnetjes voor de connectoren breken zeker niet snel af. De connectoren werken goed en kunnen makkelijk geplaatst worden, al zal dit alles best wel een helse klus zijn om te vervangen. De switches packs kosten 25 Euro per pakket en zijn op zich niet heel duur, maar de meerwaarde is wat mij betreft niet heel groot, tenzij het geluidsniveau je echt heel veel irritatie bezorgt. De gele keys zouden dan een overweging kunnen zijn.

Het keyboard komt met een magnetisch plush wrist rest waar je handen op kunnen rusten. Het verbinden van de magneet werkt uitermate goed en is erg krachtig qua connectie en laat dus niet snel los. Het kussen is echt van zeer hoogwaardige kwaliteit leer. Alleen al het gevoel aan de onderkant van de handen geeft al enige extra rust aan je handen, daar waar je ze normaal op je bureau hebt liggen of op een onderlegger (grote muismat in mijn geval). Het verbetert daarnaast de ergonomie en wrijving flink waardoor je geen geïrriteerde handen zult krijgen. Het keyboard beschikt niet over een numpad en die is helaas niet optioneel verkrijgbaar bij dit keyboard. Het is voor mij soms een gemis aangezien het gebruik van de calculator vaak wat vertragend werkt met de standaard nummers op het keyboard. Het keyboard beschikt wel over een drietal media keys. Met een pauze-knop, een skip en een mute button kun je het geluid direct stoppen. Daarnaast bevindt zich rechtsboven op het keyboard een scroller knop waarmee je kunt draaien om het volume te verhogen of te verlagen. Deze scroller voelt wat ruw aan en geeft een ‘klikkend’ gevoel bij het draaien, waardoor je met gevoel het volume hoger of lager kunt zetten.

Hoogwaardige kwaliteit

De knoppen voelen degelijk aan, net als de rest van het keyboard. Na een reviewexemplaar van Trust de overstap maken naar een Razer keyboard is een wereld van verschil. Het keyboard alleen al voelt wel 4 keer zo zwaar en dat valt te zien aan de kwaliteit. Alles voelt zo robuust en stabiel aan dat je gelijk het kwaliteitsverschil voelt. Dat is uiteraard ook te zien aan het budget. Tijdens het typen zul je vooral het verschil voelen bij het aanslaan, dat gewoon zeer soepel loopt. Ook de weerstand terug bij het omhoog gaan van elke toets is gewoon zeer vloeiend waardoor typen echt een gemak wordt, en niet vermoeiend. Zelfs na uren typen en het schrijven van deze review voelt alles nog als een genot aan ten opzichte van andere keyboards. Het geluid van de spacebar is wat harder dan die van de andere toetsen, wat het geluid wel gevarieerder maakt. Persoonlijk heb ik het liefst zo min mogelijk geluid, maar goed, het went vrij snel en is niet irritant. Het keyboard kent diverse shortcuts, waaronder het gebruik van de FN-toets. Wanneer je deze aanzet zie je enkele combo’s die je kunt maken, waaronder de print-screen toets die zich onder de P bevindt. Verder kun je de alternatieven vinden waaronder Home, End en Pause aan de rechterzijkant van het keyboard. Ook vind je hier de alternatieve modi waaronder het maken van hotkeys en de game mode die je direct kunt inschakelen. Een klein beetje jammer is het feit dat de alternatieve FN-keys niet belicht worden, waardoor je eigenlijk niet kunt zien welke secundaire acties er op de toetsen gebruikt kunnen worden. Zelfde geldt voor de audio-keys, die alleen van onderen belicht worden en de knop zelf niet. Het is een klein smetje op hetgeen allemaal vrij positief is.

Alles kan aangestuurd worden middels software, die overigens niet verplicht is. Het gaat om de Razer Synapse software, waarmee je alles naar eigen wens kunt customizen. De software is met 500MB best wel aan de forse kant te noemen, maar biedt wel tal van mogelijkheden. Je kunt onder andere de polling-rate instellen, daar waar de default 1000 Hz is. De polling-rate bepaalt het aantal signalen dat naar de PC gestuurd wordt en waarmee dus de signalen verwerkt worden. Voor mij was de standaard meer dan voldoende, ook tijdens het gamen overigens. Mijn aanslagen per minuut halen makkelijk de 200 per minuut, en ik ben dan ook geen trage typist wat dat betreft. En in gaming zul je ongetwijfeld niet zoveel op je keyboard rammen dat het allemaal niet bij te houden zal zijn. Of die responsetijd dan ook merkbaar is wanneer deze hoger staat valt eerlijk gezegd te betwijfelen, maar dat is mijn mening. Bij de gaming mode worden daarnaast diverse shortcuts gedisabled, waaronder de Windows-toets en Alt+tab.

In de Chroma Studio kun je pas echt los gaan en alle lighting LED’s individueel van elkaar configureren of aansturen met een thema. Je kunt selecties maken als de arrow keys en bijvoorbeeld WASD die je een aparte kleur wilt geven maar je kunt ook diverse speciale effecten geven waaronder ‘Breathing’, waarbij je keyboard lijkt te ademen van de ene naar de andere kleur, ‘Starlight’, waarbij willekeurig de ene key oplicht na de andere als een sterrenhemel en ‘Fire’, waarbij het lijkt alsof je keyboard omgetoverd wordt tot een kachel met oranje en rode lichteffecten. Het zijn de Quick Effects die snel instelbaar zijn en ook makkelijk configureerbaar zijn. De Advanced effects bevatten tal van layers die je kunt instellen, om zo alles tot in het kleinste detail te configureren. Dit verg nog enig oefenwerk en bestuderen want heel intuïtief werkt het soms niet helemaal. Soms lijkt het alsof de effecten door elkaar heen lopen en maak je layers aan zonder dat je het door hebt, waardoor het enigszins verwarrend kan zijn wat je nu aan het doen bent. Na een tijdje krijg je het echter wel door, al stapte ik al vrij snel weer over naar de standaard effecten. Het toetsenbord bevat overigens ook aan de zijkanten een LED waarmee op het oppervlak waar de hardware op ligt ook licht uitgestraald lijkt te worden. Het zijn van die kleine details die het keyboard een extra dimensie geven. Zelfs op muziek kan het keyboard met licht reageren. Zelf stel ik veelal de Spectrum-lighting in, waarbij de LED’s willekeurig en langzaam van kleur veranderen. Verder kan de software elke key binden naar een willekeurige functie naar keuze (macro) en is er de Turbo-mode per key. Daarmee kun je regelen hoe vaak de key ‘virtueel ingedrukt’ moet worden bij de bind. Goede bijkomstigheid is dat je profielen kunt maken per game en dat de software zowel met als zonder account gebruikt kan worden.

Razer staat bekend als een high-end merk wat betreft randapparatuur en dat is met dit keyboard ook te merken. Het toetsenbord kost 219,99 Euro (adviesprijs) en dat is niet niks voor enkel een toetsenbord. Je kunt kiezen voor een zwarte of witte editie waarbij wij het zwarte exemplaar kregen. De toeters en bellen daar gelaten, je moet er een beetje warm van worden natuurlijk, zo’n kermis op je toetsenbord, maar je kunt het ook vrij neutraal houden; Dit keyboard is een must voor zowel gamer als kantoorwerker. De degelijkheid van de hardware straalt echt in alles uit en de 3-pins connectoren zijn degelijk gebouwd en zijn op zichzelf al een bijzonder straaltje techniek. Het kussentje dat je polsen opvangt tot de audio-controls, alles werkt perfect en vloeiend. De software is uitgebreid en je kunt het zo gek maken als je wilt met polling-rates en allerlei kleurpatronen die variabel of statisch afgewisseld worden in verschillende layers. Zelf vind ik het een beetje overdone om echt speciale game profielen te maken voor een keyboard (dat zie je eerder bij het gebruik van een game-muis). De Razer BlackWidow V4 75% is uiteindelijk dan ook een high-end toetsenbord dat zeker het geld waard zal zijn en niet teleur zal stellen. Van top tot teen straalt het keyboard klasse uit. De lichte minpunten, waaronder het ontbreken van een numpad en het ontbreken van belichting bij de audio-controls en FN-toetsen zijn dan ook een lichte teleurstelling op verder een vrijwel perfect uitgewerkt toetsenbord. Nu nog ooit een nieuwe muis en headset en de overstap naar volledig nieuwe en hoogwaardige Razer-branding is al snel gemaakt.


 • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Hardware | Release: September 2023 | Uitgever: Razer | Ontwikkelaar: Razer
  Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:
  8.5
  + Superdegelijk en comfortabel materiaal
  + Vervangbare mechanische keys
  + Zeer customizable
  - Prijs is aan de stevige kant
  - Numpad erbij was leuk geweest
  - Secundaire FN-acties zijn niet verlicht

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx