Totaal ander vervolg
Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat Rage verscheen voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Het spel was het laatste kunststukje van John Carmack, waarmee hij nog even zijn kwaliteiten als engine-bouwer wilden laten zien. Het werd grafisch een hoogstaande game, maar qua gameplay en qua storyline middelmaat. Rage werd nooit echt de game waarop men had gehoopt, maar bleek uiteindelijk toch redelijk indrukwekkend op sommige gebieden betreft. Deel 2 doet het volledig anders, dat kunnen we je alvast vertellen.
In deel 2 van deze franchise ervaar je de klassieke ID Software gevechten in een gestoorde open wereld van Avalanche Studios als Ranger Walker, ’s werelds laatste ‘superheld’ en de beste hoop op het omverwerpen van het tirannieke heerschap van General Cross en zijn gemuteerde Authority minions. Beheers je verwoestend arsenaal aan vleesetende wapens gecombineerd met je prestatie-verhogende door Nanotrite-geïnjecteerde vaardigheden om je vijanden te veranderen in gelatineachtige kubusjes vlees. Van de River Hogs in de moerassen tot de Goon Squad van de woestenij, tot de riool-mutanten en de samoerai-achtige Immortal Shrouded; alles in RAGE 2 is erop uit om je te grazen te nemen. Zorg er dus voor dat jij hen eerst kan omleggen.
En dat omleggen, daar ligt de prioriteit in deze game. Met tal van wapens word je op pad gestuurd in deze game op zoek naar collega’s die je wat missies. Dat is op zich overigens niet zo’n groot probleem, want al snel word je door de main quest heen geleid, die overigens relatief kort is. Maar er is genoeg te doen in de wereld van Rage 2. Hoewel de wereld relatief klein is en deze vrij snel te doorkruisen is, zul je merken dat er wel genoeg te doen is voor jou als speler. Je kunt namelijk ARK’s zoeken en bezoeken, waar je weer extra skills kunt unlocken, waaronder bijvoorbeeld de grav jump of de mogelijkheid om in een menigte met vijanden te springen en iedereen omver te blazen. Maar je kunt ook projecten aangaan, of simpelweg basissen van tegenstanders uitroeien en blokkades en tankstations neervlammen. In principe werk je voor een drietal facties, welke je allemaal kunt levelen. Wanneer je genoeg respect hebt verdiend bij de facties en level 5 bereikt hebt, volgt een eindmissie om de main quest vervolgens uit te spelen, en dat gaat vrij snel. Verder kun je jezelf ook flink upgraden, met nanotrites en projecten. Naast dat kun je ook nog eens je wapens voorzien van verbeteringen en je bolides verbeteren. Opvallend is dat de game erg toegankelijk is en het instapniveau laag. Dat is goed, aangezien de focus hiermee komt op de gameplay-ervaring en niet op de RPG-elementen, alhoewel die laatste aspecten wel prima aanwezig zijn in de game. Het draait dus vooral om het knallen zelf, wat vrij vergelijkbaar is met games als DOOM en Quake. De gameplay is erg snel, en gevoelig, maar voelt wel erg lekker. Met de Overdrive-functie, die automatisch wordt opgeladen wanneer je vijanden neerknalt, kun je nog eens extra losgaan en vijanden nog sneller aan flarden schieten. Wat vooral opvallend is, is dat de bombastische impact van de gameplay. Schoten komen echt aan bij vijanden, en je ziet het bloed echt uit de vijanden schieten. Rage 2 is dan ook een ruwe shooter, met vrij ouderwetse feeling.
Veel van hetzelfde maar toch gevarieerd
Naast het knallen is ook het berijden van bolides van belang. Je ziet overal wel weer gasten rondrijden en blokkades waar je doorheen moet zien te knallen om bij je eindbestemming te komen. Echt op de Hielen gezeten word je echter niet heel vaak, zoals bij bijvoorbeeld Far Cry 5 het geval is. Je bent dus redelijk vrij om de strijd aan te gaan met tegenstanders, of om simpelweg snel door te rijden. Het maakt de gameplay allemaal een beetje meer gevarieerder, en dat geldt ook voor eindbazen die je geregeld tegen komt. Opvallend is sowieso dat het raggen best wel aantrekkelijk blijft. Dat komt mede door het goede level-design dat best wel wisselend is. Ook de missies zijn dat. Het ene moment moet je zien te overleven in een arena, en vervolgens moet je door gangenstelsels om daar vervolgens een eindbaas te verslaan. Weer een moment later moet je een race winnend volbrengen om je reputatie te verbeteren. Rage 2 is echter nooit een game die diepgaand is. Het verhaal wordt amper uitgediept, en ook de characters die je tegenkomt zijn vrijwel nooit prominent aanwezig. Daardoor voelt het een beetje als Borderlands aan, waarbij je ook simpelweg vijanden neer blijft raggen zonder enige echte rode draad.
Even wisselend zijn de graphics. Van een afstandje zorgt de game voor een goede indruk, maar van dichtbij zijn de textures vrij matig uitgewerkt. Grafisch is het spel echter nooit echt hoogstaand, maar zeker wel van een acceptabel niveau. Veel objecten worden vaak weer hergebruikt, en voice-acting ziet er helaas vaak slecht uit, waarbij de lipsynchronisatie niet gelijk loopt met de uitspraken van NPC’s. Het zijn details die wel meer ontbreken in de game, en de totale beleving allemaal wat meer richting de middelmaat brengen. De lichte roze-tinten hier en daar zijn hier en daar wel te zien net als in de user interface, welke uitermate overzichtelijk en stijlvol in elkaar gezet. Hetzelfde geldt voor de freaks die je tegenkomt in de vorm van tegenstanders en NPC’s. Deze zien er overtuigend uit, al zijn ze nooit echt van het freak-gehalte dat je zou verwachten als je de cover van de game ziet.
Rage 2 is een singleplayer-avontuur dat niet tot in de eeuwigheid herinnerd zal worden als een klassieker. Het is prima middelmaat waarbij de gameplay weinig vernieuwing brengt. Het is niet de serieuze demon-shooter en de grafische benchmark die de eerste game wilde zijn, maar neigt meer richting de DOOM-kant op te gaan. Daarnaast is de hoeveelheid content ook niet dermate hoog, waarmee het vooral nog wachten is op de extra DLC die nog meer speeltijd zal gaan brengen. Toch heeft het spel wel een of andere aparte sfeer die gebracht wordt en aardige RPG-elementen die het spel interessant weten te houden, met name de extra abilities die je haalt uit de ARK’s. Daarnaast staat de gameplay als een huis, zij het dat er enkele bugs aanwezig zijn (bv. het vastlopen van het geluid). Rage 2 is dus een game voor de fans van bijvoorbeeld een Borderlands, die een net wat lager instapniveau kunnen billeken. Gooi daar een dosis DOOM-gameplay overheen, en je hebt de perfecte no-brainer shooter in je huis gehaald.