Radical Rabbit Stew

thumbnail

Puzzelen met konijnen

Normaal gesproken speel ik geen puzzel games, iets waar ik doorgaans snel geïrriteerd van kan raken. En wanneer een puzzel helemaal niet lukt, geef ik het gauw op, maar Radical Rabbit Stew (of RRS), is een verrassende puzzel game met een minimalistisch verhaal. Een verhaaltje dat gaat over de ontvoerde ruimte koks, van het meest legendarische ruimte restaurant in het heelal, geheel in stijl van de oude 8 bit games. RRS heeft mij daarom ook positief verrast, maar niet op alle fronten. Het grappige begin zorgt ervoor dat je direct wil gaan spelen. Een game die begint met makkelijke puzzels en uiteindelijk moeilijker en moeilijker zal worden. Hier en daar zijn er verrassende momenten, maar die dien je wel zelf te maken en daar is vaardigheid voor nodig.

Allereerst mag gezegd worden dat de stijl van de game mij niet volledig aanspreekt. Hoewel ik 8 bit prima kan waarderen, is het in RRS niet altijd even goed afgewerkt. Hierbij doel ik dat vooral dat de puzzel werelden er voor een 8 bit game goed uit zien, maar dat vooral de omgevingen en karakters wel iets strakker hadden gemogen. Gelukkig zijn er tijdens het meppen van konijnen (hiermee moet je door de puzzels zien te komen), wel wat fijne effecten. Ik heb het dan o.a. over een rook effect wanneer je konijnen in grote pannen mept. Dat rookeffect is prima en zorgt in grafische zin voor net wat meer dimensie tijdens je pogingen om de konijnen in de pannen te krijgen, want de puzzels kunnen af en toe wat frustrerend zijn, maar daar later meer over. RRS kun je in grafische zin kort over zijn: Leuk en kleurrijk, maar niet helemaal netjes afgewerkt. De puzzels daarentegen hebben de bedoeling dat je een stapje verder mag. Het doel is dat je konijnen met inzicht in een pan probeert te meppen, via stootblokken en de hoeken en gaten van de puzzel wereld zelf. Als je ze allemaal op deze manier in een pan hebt gelanceerd, mag je door naar de volgende puzzel via de algemene wereld, een 8 bit versie van een fictief heelal, dat is het doel; puzzel na puzzel op deze manier afronden.

De puzzels daarentegen zijn wel fijn. In het begin zijn ze heel erg makkelijk, maar naarmate je vordert worden ze moeilijker en moeilijker. Tot je op een gegeven moment tegen bazen moet en het lastig wordt om nog een onderschatting te kunnen doen. Iedere puzzel is weer anders en dat zorgt ervoor dat de game een redelijk hoge replay waarde heeft, maar na de zoveelste keer opgegeten te zijn door een kwaadaardig konijn, kan het zijn dat je de game links laat liggen. In ieder geval is het tempo van de game in het begin erg hoog en ben je snel door de eerste vijf tot tien puzzels heen, maar daarna wordt het lastiger en laat de game zijn tanden zien. Uiteindelijk moet je verscheidene werelden langs om uiteindelijk de eindbaas van de game te kunnen verslaan en de koks te redden van hun ontvoering. Het bied een interessante mix van minimaal ontwikkelde personages (Iets wat deze game juist goed houdt), die uiteindelijk hun dienst bewijzen in veel werelden met een beperkte mogelijkheid om de puzzels op te lossen. Die beperkte mogelijkheid, het meppen van konijnen en vinden van extra levens, is ook een ding wat de game goed doet. En datzelfde geldt voor de besturing.

De besturing is erg simpel en dat pleit voor RRS als 8 bit game. Deze titel heeft ook geen uitgebreide besturing nodig, maar inzicht om puzzels op te lossen. En dat inzicht komt de hele game van pas, ook tijdens het soms moordende tempo waarmee je puzzels kan, of soms zelfs moet, oplossen wil je de volgende kunnen doen. Tijdens dat springen en rennen van- en naar puzzel werelden zijn de controls ook gewoon simpel gehouden. Dit zorgt dus voor het grote tempo van de game, maar er is meer. Zo is ook de soundtrack simpel en klassiek gehouden, waardoor deze game een redelijke aantrekkingskracht heeft voor wie er echt van houdt om puzzels te doen in een oude 8 bit setting. De game weegt dan weliswaar nog geen 600 megabyte op de Xbox One X, waardoor je niet veel van de titel hoeft te verwachten, maar wat het doet, doet de game goed. Een simpel opgezette game, met veel puzzels, die redelijk doel treft.

Al met al ben ik dus best te spreken over RRS, ook al had de grafische stijl iets beter afgewerkt kunnen worden. De soundtrack voelt klassiek, de besturing is bewust en terecht simpel gehouden en er zit een flinke variatie aan puzzels in. In het begin is de game makkelijk, maar dat verandert snel. Deze titel zal misschien niet iedereen aanspreken, maar voor een beperkt budget prijsje van nog geen 20 euro, wat overigens geen aanbieding prijs is, zal de game voor puzzel liefhebbers het proberen waard zijn. De klassieke 8 bit uitstraling en het hoge tempo waarmee je dient te spelen, zorgen ervoor dat het een game is geworden voor een redelijke fanatiekeling. Wanneer je, net als ik, een beetje open wereld moe bent (van de grote blockbuster games), is dit misschien een leuke afwisseling. Kleurrijk, niet te duur en een puzzel game die weet te verrassen, dat is Radical Rabbit Stew.


 • Auteur: Yellow13NL | Genre: Puzzel | Release: 16-07-2020 | Uitgever: Sold-Out Software | Ontwikkelaar: Pugstorm AB
  Graphics: 7.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 7.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 8.4
  7.4
  + Soundtrack
  + Variatie puzzels
  + Simpele besturing
  - Grafische afwerking
  -
  -

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x