Pure

thumbnail

Quad rijden is altijd al populair geweest. In het verleden deden veel mensen het en nog steeds zie je veel jeugd dat zich bezighoudt met het rijden op een ATV. Ditmaal kun je de strijd aan gaan in de virtuele wereld van het racen op een dergelijk voertuig en kun je proberen de nummer 1 te worden op de meest modderachtige banen van de wereld in Pure, een nieuwe game van Disney Interactive Studio’s.

Stoer en zeer toegankelijk

Je hoort het inderdaad goed, Disney dat komt met een game als deze. Dat zullen weinig mensen in hun achterhoofd gehouden hebben maar gelukkig weten ook zij van aanpakken. Je zou verwachten dat zij alleen maar kiddy games zouden uitbrengen maar niets is minder waar. Het spel komt weliswaar wat speelser over door het arcade racegevoel dat de gameplay opwekt en de Nederlandse taalondersteuning in de game, maar ligt verder zeer dicht bij het stoere racegehalte dat je zou wensen in een dergelijke game. Het spel begint met een kleine proef waarbij je simpelweg de controls onder de knie kunt krijgen. Je dient je boost te gebruiken om jezelf sneller te manouvreren over de baan. Daarnaast is het in deze game van uiterst belang dat je gebukt over de bergen gaat om vervolgens de nodige stunts uit de kast te halen. Hiermee win je extra benzine waarmee je kunt boosten en dus de tegenstanders beter achter je kunt houden. De eerste test zal voor de meeste goed te doen zijn, waarna je direct kunt deelnemen aan de World Tour. Na het kiezen van een eigen karakter (een dikke handvol aan personages met alle hun eigenschappen en achtergrond) kun je je eigen quad samen gaan stellen. Elk onderdeel dat op een quad voor zou moeten komen kun je naar jouw wensen customizen, zowel wat betreft kleur, als wat betreft de eigenschappen. Eigenschappen houden onder andere de snelheidscapaciteit van een montor in, de ability om stunts uit te voeren of de boostfactoren. Elk onderdeel heeft zijn voor- en nadelen en het is aan jouw om die met overwinningen verder te verbeteren via kleine upgrades en verdere aanpassingen aan je bolide.

Het spel biedt in totaal zo’n 35 circuits welke stuk voor stuk zeer aantrekkelijk ogen. De ene keer komt het vooral aan op het stuntvermogen van de speler en vervolgens zul je kortere tracks van 5 ronden tegenkomen waarbij het racevermogen wat meer op de proef wordt gesteld. Er zijn ook levels waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk power-up’s te pakken en zoveel mogelijk ingewikkelde stunts uit te halen om niet zonder benzine te komen staan. Hierdoor heeft de ontwikkelaar geprobeerd het spel niet te eenzijdig te houden en wat meer variatie in de gameplay te brengen, en dat is goed gelukt. Het maken van stunts zal in het begin van de game nog niet van hoogste prioriteit zijn maar zal later in de game, als je naar nieuwe classes gaat welke moeilijker zullen zijn steeds belangrijker worden. Je stuntmeter moet dan ook constant zoveel mogelijk gevuld zijn om de meest bizarre stunts uit te halen. Niet alleen zien de stunts er vaak zeer fraai uit, het houdt je ook flink bezig waardoor je je niet alleen bezig hoeft te houden met het racen zelf. Op zich is het racen dan ook vrij eenvoudig gehouden en voelt alles vrij arcade aan. Door haarspeldbochten glijd je zonder al te veel problemen heen en corrigeren gaat vaak nog op het laatste moment, waardoor het vaak wat onrealistisch oogt, maar wel lekker speelt en waardoor je vaak minder fouten zult maken. Zou je echter in een race een schans niet halen of simpelweg uit de bocht vliegen, dan is daar de snelle respawn functie die je snel weer op de baan zet. Tegenstanders zitten over het algemeen vrij dichtbij elkaar en een gap van 20 seconden is in de meeste gevallen dan ook vrij snel dichtgereden. Ook online zul je merken dat tegenstanders vaak goed gewaagd aan elkaar zijn en ook het nodige stunten hebben aangeleerd. Dat maakt het spel dan ook zowel offline als online zeer uitdagend.

Een oneerlijke vergelijking?

Als je deze titel langs MotorStorm gaat leggen kom je vrij bedrogen uit. Het spel oogt op zich wel een beetje hetzelfde maar gaat wat meer de arcade kant op en voelt iets minder professioneel aan. Dit spel is dan ook echt voor de racemonsters die stunten als een hoge prioriteit zien en verder willen instappen in het racecircuit. Zowel de beginners als de professionele racers kunnen dan ook snel aan de slag met dit spel. Zoals ik al zei oogt het spel wel een beetje als MotorStorm. Zo zien de omgevingen waarin je rijdt er werkelijk schitterend uit. Het hoge contrast houdt verband met de bruine modder, de zonneschijn die door de bomen de open gaten proberen te vinden en de plassen waarin je rijdt spatten schitterend op als iedereen zich door het water waagt. Het spel biedt meerdere wegen die je kunt begaan waardoor je soms voor- of juist nadelige gevolgen zult ervaren. De game oogt in ieder geval zeer verzorgd, loopt uitermate lekker en geeft je echt het gevoel dat je in een bergachtige omgeving vol met modder aan het rijden bent.

Met daarbij de nodige soundtracks die je individueel aan of uit kunt schakelen zul je zowel in het main menu als ingame merken dat de sfeer goed neergezet wordt. Je karakter schreeuwt verder ook tijdens de race over het een en ander dat te maken heeft met je tegenstanders, en het is dan ook niet alleen het gegrom van je quad en de achtergrondmuziek waarmee je het zult moeten doen. Pure speelt dan ook goed weg maar is weliswaar toch iets te makkelijk gebleken om echt uitdagend te kunnen zijn. Het is dan ook niet zoals bij Race Driver: GRID, waarbij skills een vereisten zijn. De banen waar je op zult rijden zijn veelal vrij eenvoudig en ook door de arcade feeling kun je fouten on the fly vaak nog corrigeren waardoor het veelal aan komt op het stunten en de boosts die je nuttig moet zien te gebruiken in een race. Echter maakt dit alles het spel wel zeer toegankelijk voor de beginners wat waarschijnlijk het hoofddoel was geweest van Disney. Met extra mogelijkheden als het installeren van de game op de harde schijf voor snellere laadtijden en het gebruik van de SixAxis tilt-mogelijkheden is dit spel dan ook zeer compleet als geheel en tot in detail uitgewerkt.

Pure is ongetwijfeld een succes gebleken voor Disney. Het spel speelt erg lekker weg, is soms wel wat te eenvoudig, maar biedt veel extra opties die andere games van dit kaliber misschien niet te bieden hebben. Het customizen van je quad is uitermate uitgebreid en ook de circuits waarop je kunt rijden zijn steeds weer uitdagend genoeg om door te gaan met de singleplayer tour die goed gevarieerd wordt met verschillende race disciplines. Ook online is het leuk om jezelf ranked steeds beter te zien manifesteren, al is het vaak een kwestie van simpelweg goed stunten en boosten om jezelf naar voren te kunnen rijden en is het op racegebied wat minder afhankelijk van je skills, maar dat weerhoudt mij er niet van om dit spel te beoordelen met een ruime voldoende.

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
()
x