Bullfrog
Als ik denk aan nostalgie dan denk ik vaak terug aan de mooie tijden waarin Bullfrog diverse genres regeerde. Het meeste denk ik nog wel aan Theme Hospital, een schitterende strategie game waarin je een bizar ziekenhuis met de meest gekke patiënten moest zien te leiden. Maar ook games als Dungeon Keeper en Theme Park World waren natuurlijk grootse successen. Helaas is Bullfrog inmiddels aan de horizon verdwenen en werd het succesvolle concern overgenomen door Electronic Arts. Nu zul je denken dat het restant van Bullfrog wat men heeft achtergelaten met diens franchises zo goed als verdwenen is, en dat is eigenlijk ook zo. Een franchise die echter nog een beetje tot leven is gekomen op de Dual Screen is de Populous-reeks. Met Populous DS heeft EA dan ook een aloud concept opnieuw tot leven gebracht.
Populous is in vergelijking met veel andere Bullfrog games een stuk minder gebruiksvriendelijk wat betreft concept dan veel andere games die men in het verleden heeft ontwikkeld. EA heeft geprobeerd het restant van de gameplay zoveel mogelijk intact te houden met deze titel en dat kan bij de beginners dan ook zorgen voor de nodige struikelingen. De tutorial, die echter wel enige oplossingen biedt, kan je hopelijk wat meer op weg helpen en maakt wat meer duidelijk hoe en wat met dit spel. Kortgezegd is het in deze game de bedoeling om de rol aan te nemen van een bovenaardse kracht, een God. Je dient een beschaving te leiden, te manipuleren en te voorzien van wonderen die je kunt gebruiken om zo de vijand uit te schakelen. Het landschap kun je in het spel naar eigen wil kostenloos aanpassen, waardoor je je beschaving verder kunt uitbreiden. Het gebruik van het landschap, het geven van orders aan je worshipers en het toepassen van Miracles en Armageddon vormen de belangrijkste elementen in het spel. Je eigen worshipers kunnen zich verzamelen en kunnen zich keren tegen de opponent en in gevecht gaan. Maar dit is ongetwijfeld niet het enige aspect waarmee je je bezig zult moeten houden, want de krachten van bovenaf zullen ook meespelen, zoals al duidelijk werd.
De gameplay is misschien wat moeilijk te verwoorden en in het begin wat lastig te volgen, maar het spel heeft een beetje weg van een strategie game gemengd met turn-based elementen. In totaal heb je de beschikking over 3 game modi, te weten de Challenge mode, welke verdeeld is in levels, de Versus mode, waarin je een game kunt hosten of een host kunt joinen in een skirmish game, en de Free play mode, waarin je in principe met enkele simpele basisregels het spel naar eigen hand kunt zetten. Het spel biedt dus diverse mogelijkheden wat dat betreft. Helaas is de gameplay wat minder uitgebreid, waardoor het spel wat mij betreft soms wel wat eenzijdig en saai over kan komen. De game is dan ook vooral gericht op de nostalgische fans van Populous, die nog steeds de PC-versie met volle overgave spelen en toevallig ook een DS in bezit hebben.
Kwalitatief ook wat terug in de tijd
Je kunt aan het spel ook wel zien dat men er geen groots werk van heeft gemaakt want zowel wat betreft het grafische aspect als wat betreft de soundeffects kun je wel spreken van een vrij matige game. Ingame ziet het er zeer eenvoudig en vrij saai uit en dat maakt het spel er niet veel uitdagender op. Ingame is het zeker niet schandelijk wat je zult zien, maar het had allemaal wel wat kleurrijker en minder strak mogen zijn dan het nu is geworden. Ook qua geluid is het allemaal niet je van het. Ingame hoor je als je even nergens mee bezig bent enkel de wind die over het land raast en de standaard soundtrack die je onder andere in de menu’ s te horen krijgt is ook om gek van te worden en zo standaard als maar kan. Het is jammer want het haalt allemaal de aardig goede elementen van de gameplay wat naar beneden, waardoor het spel voor de meeste spelers al gauw iets minder interessant wordt. De game bevat ‘genoeg’ speelmodi, waardoor de fans ten alle tijden aan de gang kunnen met de diverse speelmogelijkheden, wat dan wel weer ‘n aardig pluspunt vormt. De aanwezigheid van de gallerie zal voor de meeste niet echt een noemenswaardige betekenis hebben, maar voor de fans van de Deities en de Warriors kan hiermee de pret waarschijnlijk niet op.
Omdat het spel kwalitatief niet echt meer bij de tijd is en ook qua gameplay niet echt verder is gegaan dan de jaren 90 is Populous geen geweldige game geworden. Het aloude gameconcept is volledig intact gebleven en als de aloude spelers van de franchise daar absoluut gek van worden dan zal dit spel ongetwijfeld wel bij je aanslaan. Houd je echter van een game die wat meer bijtijds is en wat meer doordachte gameplay elementen met zich meebrengt, dan zal dit spel niet geheel in jouw verwachtingspatroon vallen.