Waar het allemaal mee begon
PONG, het is misschien de meest bekende klassieker uit de verre historie van games. Het spel werd voor het eerst in 1972 uitgebracht en was zo simpel als het maar kon zijn; Je had een balletje, en 2 batjes, of ja, verticale balkjes. Met de balkjes moest je de bewegende bal zien te raken en de bal mag niet aan je voorbij gaan. Het heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Nu heeft Atari weer een heruitgave van de game laten maken, maar deze game is hopelijk iets uitgebreider, want tegenwoordig, nemen we geen genoegen meer met een aloud concept zoals dat van PONG.
Dat deze PONG game heel wat anders is dan de standaard PONG, mogen duidelijk zijn. Het spel bevat namelijk een totaal nieuwe campaign mode. Het betreft een verhaalmodus, hoe verzin je het… Maar het kan, en ik moet zeggen. Men heeft dit best wel innovatief ontworpen. Je loopt namelijk rond in een soort van doolhof, als zijnde was het in een aloude Zelda game in een top-view. Met je eigen, samengestelde pakje, loop je als batje rond in de diverse werelden van de game. Het is de bedoeling dat je in de stages op zoek gaat naar het eindstation. Dit kan door alle vijanden te ontwijken, maar dat kan ook door hier en daar de strijd aan te gaan. Door de strijd aan te gaan beland je in een PONG-gevecht, waarbij je tegen een AI-bestuurde tegenstander gaat spelen. Dan komt de echte gameplay van het spel aan bod. Het concept is simpel; Dat is exact hetzelfde als het oude, vertrouwde PONG. Maar je hebt power-ups, en die zijn zeer belangrijk in de game. Elke keer dat je de bal raakt, gaat er een punt van je leven af. Heb je dus een 50 levenspunten, dan kun je 50 keer de bal raken. Door power-ups te gebruiken, kun je het de tegenstander lastiger maken. Zo zijn er power-ups die ervoor zorgen dat de bal rare bewegingen maakt, maar je kunt ook het batje van de tegenstander tijdelijk bevriezen, groter of kleiner maken, of zelfs een Apocalyps teweeg brengen. De power-ups zijn in feite ballen die geactiveerd worden wanneer de bal je batje raakt. Deze moet je tijdens het spelen activeren en selecteren met je trigger. Het besturen van je batje gaat via de analoge sticks, en werkt erg soepel. Tijdens het spelen krijg je ook diverse, nieuwe ballen met hun speciale krachten. De ene bal legt paddestoelen neer waar de bal tegenaan kan ketsen, en weer andere ballen zorgen ervoor dat je levenspunten aangevuld worden. Vooral deze laatste power-up wordt veel gebruikt en is ook belangrijk. Deze heb je dan ook vrijwel altijd in je zak zitten, maar het aantal verschillende power-ups dat je hebt is zeer beperkt. Er zijn meer dan 50 verschillende ballen, met elk hun krachten en zwaktes.
Skills, upgrades, what?
Het spel kent zelfs enkele RPG-elementen, hoe bizar is dat… Je kunt namelijk levelen in het spel, en geld verzamelen, en dat uitgeven aan kostuums en aan ballen. Verder kun je bij elk level dat je omhoog gaat ervoor kiezen om skill upgrades te doen. Wil je bijvoorbeeld ineens de hele map zien? Of wil je juist je health-niveau uitbreiden? Of wil je simpelweg meer kans maken op speciale ballen? Het zijn enkele voorbeeldjes die de game te bieden heeft. Het verhaal van de campaign slaat helemaal nergens op, maar het basisconcept zit eigenlijk verrassend goed in elkaar. In de hub heb je een handvol met levels, welke elk bestaan uit 4 korte chapters, gevolgd door een eindbaas in level 4 van elke regio. De eindbaas is gewoon net wat moeilijker en heeft wat extra abilities die het je extra uitdagend maken. Daarnaast zijn er diverse minigames verstopt in de wereld. Zo moet je bijvoorbeeld zo snel mogelijk alle lampen aan zetten in een donkere ruimte, of heb je een memory-spel welke je zo foutloos mogelijk moet oplossen. Ook heb je diverse PONG-uitdagingen waarbij je bijvoorbeeld een regenworm helemaal kapot moet maken met je balletje.
Naast de verhaalmodus kent de game een Lokale Veldslag Modus, ja, alles is Nederlands in de game. Hierin kun je het lokaal met 4 spelers tegen elkaar opnemen in teams van 2. Ook is er een klassieke modus. Helaas zijn deze niet tegen de AI te spelen. Online kun je echter ook aan de gang met de game, door tegen spelers online te spelen. Als singleplayer game moet je het dus vooral doen met de verhaalmodus. Deze duurt zo’n 6 uurtjes, wat op zich niet verkeerd is voor een game die verre van de volle mep kost.
Speels, haarscherp en super strak
Audiovisueel is dit een prima game. Het spel is haarscherp. Dat komt mede doordat zoveel rechthoekig is. Het volle kleurpalet zorgt er verder voor dat alles erg kleurrijk is en vrolijk oogt. De user interface, zowel ingame als buiten de gameplay, oogt verder fris, maar toch zeer overzichtelijk. De cartoony look zorgt ervoor dat je niet direct het aloude PONG-gevoel krijgt, maar dat er achter de batjes ook een soort van characters schuilen. Je kunt je batje kleden als een piraat met baard en bril, maar er zijn ook heel veel andere mogelijkheden. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of je kunt het wel samenstellen. Ook is het leuk dat alles in het Nederlands beschikbaar is, waarmee de game dus erg toegankelijk is voor jeugdige spelers. De controls zijn voor iedereen te leren en zo eenvoudig mogelijk gehouden. Het is nog net niet pijltje omhoog en pijltje omlaag, en that’s it, maar het kan wel. Zowel de analoge stick als de D-pad kunnen namelijk gebruikt worden. De vrolijke muziek daarnaast is wel redelijk van hetzelfde. Echt storend is het echter niet, maar je wordt er op een gegeven moment wel een beetje gek van.
Het is verrassend hoe leuk men een aloud concept heeft weten op te frissen. Ik had een game verwacht die me niet echt kon verrassen, maar het concept van de verhaalmodus heeft me toch best wel toen verbazen. De mini RPG-elementen zoals het levelen, en de skills upgrades, waaronder de mogelijkheid om extra speciale ballen te verzamelen, zorgen ervoor dat het spel best wel verslavend weet te blijven. De gameplay is op een gegeven moment echter wel vrij eentonig, en na de campaign heb je het ook wel redelijk gezien. Echter heb je er dan een kleine 10 uurtjes op zitten, wanneer je ook nog met vrienden hier en daar wat tijd eraan besteed om tegen elkaar te spelen. Dit is dan ook een prima game om tussendoor zo nu en dan even te spelen. De klassieke modus kan daarbij natuurlijk niet ontbreken, en zorgt voor dat extra sausje aan nostalgie.
Via de Microsoft Store kun je de game bestellen