Paper Beast kwam in 2020 uit voor de PS VR en is de meest recente game van de game designer Éric Chahi. Spelers die bekend zijn met zijn werk, From Dust, Heart of Darkness en Another World, weten dat zijn games stuk voor stuk kunstwerken zijn. De artstijl in Paper Beast heeft veel weg van de surrealistische werken en werelden van Salvador Dali. Met de PS VR2 krijgt Paper Beast een Enhanced Edition die dankbaar gebruik maakt van alle nieuwe mogelijkheden. De game daagt de speler uit om een onbekende wereld te ontdekken en diverse puzzels op te lossen. Het is een VR titel die het medium echt verder weet te brengen, maar het is daardoor ook een titel die niet voor iedereen is weggelegd.
Origami dieren
In Paper Beast ontdekt de speler de vreemde wereld in zeven verschillende hoofdstukken. Elk hoofdstuk komt met zijn eigen puzzels, wezens en omgevingen. De game neemt een grote gok door geen uitleg, instructies of hulp te geven aan de speler. Je zult langzamerhand moeten ontdekken hoe de wereld werkt. Het doel hier is om de speler volledig mee te slepen en de eerste paar minuten zijn hier een goed voorbeeld van. De speler start in een kleine ruimte met een radio omringd door gordijnen. De speler kan de wereld om zich heen beïnvloeden door te richten en voorwerpen te verslepen. Door de radio te bewegen gaat deze aan en je komt er daardoor al snel achter dat je ook de gordijnen weg kunt trekken. Dit onthult langzaam de surrealistische woestijnwereld om je heen. Je hebt geen idee wat je vervolgens moet doen, maar een krab gemaakt uit papier komt ineens tevoorschijn. Je probeert hem op te pakken om vervolgens erachter te komen dat je de gehele tijd onder een grote papieren giraf stond. Dat zijn twee wow-momentje in korte tijd zonder dat je echt weet wat je aan het doen bent. De game zit vol met dit soort momenten en weet de speler mooi te verleiden de goede kant op te gaan. De giraf ziet er interessant uit en je volgt deze om te zien wat er verderop te beleven is.
Naast het oppakken van voorwerpen en wezens kun je hier ook heel veel met physics spelen. Zand en water kun je beïnvloeden door bijvoorbeeld het zand of water weg te schuiven of te pompen. Water zal bevriezen of smelten in de buurt van warmte of kou en is het mogelijk om ballen klei groter te maken door deze van een heuvel af te laten rollen. Je zult hier dus moeten spelen met je omgeving zonder dat je een grote hoeveelheid opties voorgeschoteld krijgt. De origami wezens kun je ook verleiden met planten of zul je moeten bevrijden uit een plakkerig goedje. In veel gevallen weten deze wezens je mooi te sturen door ze te volgen. Door het gebrek aan uitleg kan het dus nog wel eens voorkomen dat je even vastzit en niet weet wat je nou moet doen om verder te komen. Geduld en blijven experimenteren is hier belangrijk. Ben je een speler die graag geholpen wordt met je volgende stap dan kan dit een frustrerende ervaring zijn. Maar weet je door te zetten dan is de beloning erg groot.
Een grote verbetering
Door de upgrade naar de PS VR2 ziet deze prachtige game er nog scherper en kleurrijker uit. Met name de HDR-ondersteuning maakt een groot verschil, waardoor de kleuren echt van het scherm afspatten. Dichtbij hebben de objecten en wezens veel meer detail gekregen, maar bij de omgevingen is de upgrade minder duidelijk zichtbaar. Als je de game rustig doorloopt dan zal je in drie uurtjes klaar zijn en dat is niet erg lang. Gelukkig krijg je toegang tot een Sandbox modus na het uitspelen van de zeven hoofdstukken. Hier kun je van bovenaf spelen met de wereld en wezens. Dit laat nog beter de physics in deze wereld zien en is leuk om even mee te spelen. Met de enhanced edition is de sandbox nog groter geworden en is het aantal wezens en bomen omhooggegaan.
De soundtrack in deze game is ook echt een lichtpuntje. Elk groot moment wordt bijgestaan door geweldige muziek. De game zit bomvol wow-momenten en hoewel de puzzels vaak in kleinere omgevingen te vinden zijn, weet de game toch goed te spelen met schaal. Na een uurtje zul je onder andere een luchtballon ontdekken waardoor je mooi de gehele wereld kunt bekijken. De combinatie van de beelden en de audio zorgen samen voor een waar spektakel. De eerste helft van de game is het sterkst omdat alles dan nieuw, fris en spannend is. Het tweede deel schotelt op sommige momenten vergelijkbare puzzels voor, waardoor je veel beter weet wat je moet doen. De game stopt dan ook op het juiste moment.
Een unieke ervaring
Paper Beast Enhanced Edition is een echt kunstwerk. Elk moment in de game komt direct uit een schilderij van Salvador Dali komt. De simpele interacties met de vreemde wereld zorgen voor frisse puzzels die zelfs regelmatig uitdagend kunnen zijn. De speler wordt weinig geholpen, waardoor het echt een meeslepende ervaring is. Maar dit zorgt er ook voor dat je soms even vast komt te zitten. De soundtrack is ijzersterk en de visuele upgrade is zichtbaar met name bij de voorwerpen dichtbij. De prijs is dan ook het grootste minpunt. Met drie uur en 25 euro is de game zeker niet goedkoop. De extra sandbox modus is leuk, maar zal deze tijd niet veel verlengen. Gelukkig kunnen PS VR1 eigenaren de game upgraden voor 5 euro, waardoor je zeker de game nog een keer moet uitproberen. Paper Beast is een echte aanrader en de tip is dan ook om lekker de tijd te nemen en van elke minuut volledig te genieten.