Overlord (demo)

thumbnail

Een game van Nederlandse bodem

Enige tijd geleden kwam de game Overlord mij ten gehore. Ik had toen nog geen bal verstand van de game; en eveneens toonde ik weinig of geen interesse. Toen ik echter te weten kreeg dat de game uit Nederland komt, begon bij mij de interesse wel op te komen. Een game uit Nederland trekt voor Nederlanders altijd de aandacht of interesse, of het nu negatief is of niet. Overlord is immers een spel dat je direct kunt herkennen als een Europese game, maar niet zo direct als een spel dat uit Nederland afkomstig is. Codemasters is de uitgever, en zij hebben ook een tak hier in Nederland zitten. Vandaar dat het voor Triumph Studios een stuk makkelijker was om een uitgever te vinden dan normaal. In Overlord zitten ook herkenbare dingen, dingen van andere games, games die al een glorietijdperk hebben gehad. Ik zal in deze demo review een korte impressie geven; de demo is door mijn handen al twee keer uitgespeeld.

Overlord doet aan LOTR Sauron denken

Jij speelt de Overlord in de gelijknamige titel. Vanaf het begin weet de demo meteen al te boeien. Je krijgt eerst een kort tussenfilmpje te zien voor je kunt spelen. Dit ziet er erg goed uit; want voor Nederlandse begrippen is dit filmpje van zeer hoogstaande kwaliteit. Ook internationaal kunnen ze hier bij velen nog een voorbeeld aan nemen. De Overlord doet erg denken aan Sauron uit The Lord of the Rings trilogie. Ook in het filmpje, waarin Minions de Overlord aankleden, doet erg denken aan een scène uit de laatste LOTR film. Ik heb het dan nu over The Witchking of Angmar, als die zich klaarmaakt voor de laatste strijd tegen de mensen. Het spel geeft meteen een vertrouwde indruk, dat komt ook omdat heel veel dingen aan Fable doen denken. Neem bijvoorbeeld The Halflings of gewone mensen. The Halflings lijken in dit geval sprekend op The Hobbits uit de LOTR boeken en films. De mensen doen dan weer denken aan de personages uit Fable.

Er zijn echter wel meer dingen die een vertrouwd gevoel geven, maar daar ligt voor de ontwikkelaar het gevaar, dat het minder origineel lijkt dan anders het geval is. Veel dingen herken je in een oogwenk, en dat is misschien best jammer. Zo zijn de mondbewegingen bijna typisch Fable, en dat is voor een next-gen titel niet erg mooi. De fysieke kracht van de demo die ik speelde is ook niet echt geweldig, maar aan de andere kant heeft de demo wel een heerlijke vaart en vooral sfeer. Neem bijvoorbeeld The Minions. Vanaf het moment dat zij jou uit de ruines halen, is het meteen al lachen geblazen. Ze willen je met een soort van zuur in de ogen wassen, en ze doen het ook nog. Het humorgehalte doet meteen denken aan die typische Engelse humor. Humor is in de demo in overvloed aanwezig, en het is allemaal goed ingebouwd. Je word niet meteen met de stomste dingen doodgegooid, maar gaandeweg presteer je het zelf wel om een brede glimlach om je gezicht te krijgen. Zelfs The Minions maken echt indruk, maar dat hadden de meeste waarschijnlijk allang door. Dat brengt ons dan meteen bij de besturing.

Besturing redelijk wennen; teveel Minions het werk laten doen

De besturing is redelijk wennen, maar voelt in ieder geval beter aan dan bijvoorbeeld Fable. Als je met de 360 versie hebt gespeeld, dan weet je dat er wel iets anders kan. Met de linker analog-stick kun je bijvoorbeeld rondlopen. Met de rechter analog-stick zou je dan moet rondkijken zonder te lopen. Het is echter zo dat dat pas kan als je LB eerst ingedrukt houd; dit zorgt weer voor een beetje gewenningsgevoel. Voor de rest valt er op de besturing weinig aan te merken in de demo; ik ben echter wel van mening dat Triumph Studios hier nog wel wat aan moet doen, anders verwacht ik niet al te beste recensies als het gaat om de gameplay. Je leert echter wel alles in het spel. Vanaf moment één moet je al de besturing leren gebruiken en kennen. The Minion master legt je alles uit, en hij en alle andere Minions doen gelijk denken aan The Gremlins uit de gelijknamige films. Je leert het allemaal wel, maar even geduld hebben om te wennen aan de besturing is wel een vereiste. Een beetje tunen aan de besturing is dus nog wel nodig.

The Minions moet je echter veel te veel werk laten doen, zo heb ik althans ervaren uit de demo. Je hoeft bijna weinig of niets te laten doen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel plekken waar jij niet kan komen, en The Minions wel. Jij moet dan voor de zoveelste keer je Minions het werk laten doen. Het is een beetje jammer, want je wilt zelf namelijk ook wel eens wat Halflings afmaken. Dat kun je echter wel een keertje doen, door bijvoorbeeld later in de demo een graanveld in de brand te steken met een vuurspreuk. In dit geval moet je dan gewoon op X drukken, want het ‘’roosteren’’ van Hobbit achtige mensen is eigenlijks best lachen. En je Minions er achter aan sturen om alle schatten op te halen ook. Er is in de demo voor ongeveer 150 aan goud te vinden. Dit goud kun je echter nog niet besteden. Je Minions kunnen het alleen ophalen en naar jou toe brengen, maar daar loert het gevaar weet dat je weinig of niets zelf hoeft te doen. Er zijn natuurlijk nog wel wat positieve dingen te melden; en die zal ik nu uitleggen.

Corruptie en noemt het maar

In de Overlord demo zit ook het één en ander aan corruptie. Zo kun je bijvoorbeeld reizende handelaren, of iets in die richting, om zeep laten helpen door je Minions. Wanneer je dit doet stijgt je corruptie level, maar je krijgt echter wel minder kans op goede informatie. Deze informatie heb je namelijk soms nodig om verder te kunnen in het spel. Er is in de demo echter niets van te merken, maar het wordt je wel vertelt door The Minion master. Wanneer je zin hebt om te slopen, dan zit je in Overlord gebakken. Je moet echter wel weer bijna alles laten doen door je Minions, maar je zou dit ook zelf kunnen doen. Echter, als je bijvoorbeeld mensen aanvalt kunnen ze jou al behoorlijk snel aardig verwonen in levenskracht. Ik vind dit persoonlijk best wel jammer, maar eigenlijks kun je van een demo niet verschrikkelijk veel verwachten. Bovendien heb je niet één Minion die je eerst kunt besturen, maar kun je gelijk al over drie beschikken en later zelfs tien. Je hebt in ieder geval genoeg te doen.

Korte conclusie

Overlord is een heel aardig spel. Het lijkt een beetje teveel op Fable, iets wat duidelijk te zien is in de demo. We kunnen Overlord eigenlijks geen next-gen titel noemen; misschien alleen als het gaat om het eerste tussenfilmpje. Ook de laadtijden zorgen een beetje voor irritatie, met name als je nieuwe gebieden in stapt, moet je steeds weer wachten. De laadtijden zijn ook niet echt boeiend, maar in sommigen games is dat wel eens anders geweest. Je moet nu naar een soort dansende Minion kijken. Op sommige punten duurt het laden wel korter, maar de laadtijden zorgen wel voor een balend gezicht. Het had wel minder gekund. Voor de rest had de besturing wel iets anders mogen worden aangepast, en hadden je Minions wel eens iets minder werk hoeven doen. Als eindresultaat zorgt het spel wel voor een heel vermakelijke ervaring, iets wat meteen aan Fable of een ander spel met een Kerstsfeergehalte doet denken. Kortom, ik ben wel tevreden, maar er moet nog wel het nodige worden aangepast om het spel te verbeteren.


Auteur: Eric Peter v/d Kooi | Genre: Actie, RPG | Release: 09-06-2007 | Uitgever: Codemasters | Ontwikkelaar: Triumph Studios
Graphics: | Geluid: | Gameplay: | Besturing: | Replay:
8.0

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x