Nyko Zero PS3

thumbnail

Bij de introductie van de PlayStation 3 was het grote gebrek bij Sony’s PS3-controller uiteraard het ontbreken van de rumble-functies. De trilmogelijkheid werd echter later geïntroduceerd wegens problemen rondom een patent, en inmiddels is de DualShock 3 dan ook aangekondigd. Europa moet in ieder geval nog even wachten op deze verbeterde apparatuur en dat zorgt ervoor dat andere fabrikanten snel kunnen anticiperen met alternatieve hardware. Nyko besloot daar toe dan ook met de Nyko Zero PS3 controller voor de PlayStation 3.

Andere technologie

Het exemplaar dat wij mochten testen van Nyko bezit enkele interessante features welke de aankomende DualShock 3 achter zich zou moeten laten. Zo bezit deze onder andere een dubbele vibratiemotor. Ons exemplaar had deze helaas nog niet geïntegreerd maar alle Zero-apparatuur die vanaf maart uitgebracht wordt bezit deze functie wel al. Daarnaast maakt de Zero PS3 gebruik van de draadloze 2.4 Ghz technologie waardoor je tot 9 meter afstand van je PS3 kunt gamen. Hiervoor is wel een USB-dongle nodig. Aangezien niet gebruik gemaakt wordt van bluetooth kun je met de controller dus ook niet de PS3 booten. De console herkent de dongle dan ook pas als deze ingeschakeld is, waarna je kunt initialiseren door op de knop op de USB-dongle te drukken. Na de initialiseerfase, waarbij het licht in de USB-stick snel gaat knipperen, is het de bedoeling op de Home-toets, waarbij een soort van kermislicht optreedt, van de Zero PS3 controller te drukken, waarna deze na ’n nipte seconde herkend zal worden. De dongle is dus noodzakelijk en dient ten alle tijden in de console te zitten.

De USB-dongle brengt dus niet echt veel voordelen met zich mee en echt veel heb je niet aan het feit dat je de controller op 9 meter afstand nog kunt gebruiken, maar echt hinderende nadelen heeft het uitstekende apparaatje ook niet. Het rode licht van de dongle is op zich wel een lust voor het oog, maar het had praktischer gemogen. De tilt-sensor die in de normale PS3 controller zit is ook in deze apparatuur natuurlijk aanwezig. Met welke game kun je dit beter testen dan Lair? In het spel werkt de nauwkeurige snelheidsmeter goed, maar echt voordelen zijn er verder niet. Wel zul je merken dat de controller architectuur zich beter leent voor games als Lair.

Apart, aardige voordelen, maar nog niet perfect

De Nyko Zero 3 kan op 3 manier gevoed worden. Je kunt gebruik maken van een bijgeleverde, rode USB-kabel, zoals bij de normale PS3-controller, je krijgt een accu, welke je kunt gebruiken en opladen, maar je kunt de accu ook eruit klikken en vervangen voor een klein kastje met daarin 2 NiMH batterijen (dit laatste wordt niet bijgeleverd bij de eerste batch). De levensduur van de voeding is goed en dan ook langer dan we gewend zijn. Wat dat betreft hoef je hem dan ook minder vaak op te laden dan de DualShock 3. Bij het opladen en het gebruik zul je dus 2 USB-sloten bezet moeten laden. Mooi is de battery indicator, waamee je kunt zien of je controller bijna leeg is of niet.

Het design van de controller is natuurlijk een belangrijk aspect van de apparatuur. Zo heb je onder andere leds onder de 4 knops-toetsen rechts en brandt de Home (init)-button. Dit alles vindt zijn plaats in een design dat wat weg lijkt te hebben van een Xbox 360-controller en in wit, zilver en zwart verkrijgbaar is. Het design moet ’n beetje bij je passen maar oogt wat ouderwets origineel en kits. De schroeven bijvoorbeeld die je simpelweg kunt zien maken het geheel een stuk minder professioneel. De triggers daarentegen zijn wel erg goed geplaatst en werken echt een stuk beter dan die van de huidige PS3-controller. De positie is erg relax en door de ergonomie van de apparatuur zul je opmerken dat alles een stuk beter in de hand ligt. Ook de analoge sticks werken een stuk soepeler en hebben meer grip. Meer grip heeft de controller zelf ook en hij is ook relatief zwaar te noemen, al vind ik dat laatste zelf wel een voordeel. Het hybride design voelt een stuk minder plastic aan en het metaal polymeer dat is gebruikt geeft daadwerkelijk een lekkerder gevoel in de hand. Tevens is het ook koeler waardoor je minder snel zult gaan zweten. Na enige tijd kan de controller echter wel wat plakkerig aanvoelen, maar het geheel ziet er door het gebruikte materiaal in ieder geval niet goedkoop uit en werkt simpelweg beter. Echt goedkoop is de Nyko Zero PS3 overigens niet want er moet in totaal een krappe 69.95 Euro neergelegd worden voor dit alles.

Moeilijke overweging

Of dat geld het ook waard is valt een beetje in twijfel te trekken door de verdere nadelen die er zijn. Het D-pad (vierpuntsdruktoets) werkt namelijk vrij stroef net als de 4 knoppen rechts. Zo merkte ik onder andere bij Formula One dat het overspringen van en naar verschillende toetsen relatief stroef gaat omdat je deze vrij diep naar binnen moet drukken. Bij veel button bashen is het dan ook een wat minder soepele controller wat mij betreft. Vooral de vierpuntsdruktoets werkt vrij tegenvallend en golvend (niet 4 onafhankelijke toetsen dus), vooral als je hiermee bijvoorbeeld stuurt als alternatief voor de analoge stick. Deze toch vrij zwaar wegende nadelen maken de controller dan ook niet perfect en dat is vrij zonde. Echter hebben de genoemde punten ook deels met gewenning te maken want na een tijdje zul je hier steeds minder last van hebben, gelukkig maar. Als het design je zint en als je nu al de behoefte hebt naar rumble voor de PS3 met daarbij uitstekende grip en een langere levensduur van de accu, dan zou de controller het overwegen waard zijn. Let echter op de genoemde nadelen en bekijk dan pas of je gaat voor Sony’s product of voor dit alternatief. Wat mij betreft biedt de Nyko Zero PS3 zeker voordelen, maar je moet daarvoor wel in de buidel tasten.


Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Hardware | Release: 20-03-2008 | Uitgever: Nyko | Ontwikkelaar: Nyko
Graphics: X.X | Geluid: X.X | Gameplay: X.X | Besturing: X.X | Replay: X.X
7.0

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x