Need for Speed Rivals

thumbnail

Hot Pursuit 3.0

Sinds de lancering van Need for Speed: Hot Pursuit kennen we al het principe ‘kat-en-muis’-spel in de Need for Speed franchise. Toen was het voor het eerst dat je als speler in de huid kon kruipen van een politieagent. Het concept is in de afgelopen jaren weer gebruikt in een nieuwe Hot Pursuit maar lijkt nu alleen maar belangrijker te zijn geworden in Need for Speed Rivals.

Need for Speed Rivals vertelt het verhaal van 2 partijen die lijnrecht tegenover elkaar staan: De straatracers en de politie. In Redview County heeft de politie haar handen vol aan alle eenlingen genaamd ‘straatracers’. Allerlei achtervolgingstechnieken zijn dan ook nodig voor de blauwhemden om de racers, die zich nergens van aantrekken, tegen te houden. En daarmee heb je ook direct een tweetal speelmodi te pakken. Al direct bij het starten van de game kun je kiezen welke tutorial je wilt starten: Die van de politie, of die van de racers. Beiden dien je helaas te voltooien, iets wat voor de kenners natuurlijk als overbodig gezien zal worden. Tutorials voor een racegame zijn sowieso vrij onnodig, maar gezien de tevens gemakkelijke besturing is deze al helemaal niet meer nodig. Gas geven, remmen, en je eventuele technieken gebruiken zijn de knoppen waar je het zoal mee doet. Je sirene aanzetten en activiteiten starten zijn daarnaast ook nog handelingen die je kunt verrichten. Om je wegwijs te maken in de wereld van Redview County is er het Easydrive systeem. Hiermee kun je snel en gemakkelijk garages opsporen om je bolide te herstellen van schade, maar je kunt hier ook naar toe gaan wanneer je al je doelen hebt behaald, of geld wilt storten. Geld storten is voor racers van belang, want wanneer je dit niet doet, en de politie pakt je, dan ben je alles weer kwijt.

Verdwenen grens tussen single- en multiplayer

Wat deze Need for Speed zo speciaal maakt, is het ontbreken van de grens tussen single- en multiplayer. Wanneer je in een racewereld terecht komt zul je zien dat er al direct medespelers in de game zitten. Je kunt het tegen hen opnemen wanneer je ze tegenkomt, maar je kunt ze ook achtervolgen en te grazen nemen als politie zijnde in messcherpe achtervolgingen. Tevens zijn er natuurlijk ook bots aanwezig, waardoor je niet afhankelijk bent van medespelers in de lobby. Alles kan door elkaar heen lopen, er zijn geen laadtijden wanneer races (time trial, race of ontsnappingen) en je kunt de hele omgeving verkennen, waardoor er maar weinig beperkingen zijn in het spel.

Als racer zijnde zul je gebruik moeten maken van diverse ontsnappingstechnologieën, want ook de politie maakt gebruik van allerlei techniek om je te grijpen. Zo zijn er de schokgolven, de spijkermatten en kun je zelfs heli’s inzetten, iets wat we al kennen van Hot Pursuit. Wat dat betreft is er niet heel veel veranderd. Als ‘cop’ zijnde is werken in teamverband erg belangrijk, Als racer zul je je meer een eenling voelen. Missies bestaan uit kleine doelen. Je kunt je eigen speelstijl bepalen: Agressief achtervolgingen voltooien, of simpelweg patrouilleren. En als racer is dat ook het geval. Je bent dus niet constant gebonden aan time trials die je liever niet speelt, of lineaire missies die achter elkaar opvolgen als in een gescript verhaal. Daar ligt misschien ook wel weer de valkuil. Hoewel het zorgt voor veel vrijheid, zul je misschien wel al snel merken dat het allemaal ’n beetje hetzelfde zal zijn. Evenementen zijn veelal kort, waardoor de variatie aan mogelijkheden al snel herhaaldelijk kan worden. Gelukkig zijn er in de game ook weer de mogelijkheden op bolides te upgraden, een paintjob te geven, nieuwe bolides aan te schaffen of simpelweg je technologie te verbeteren, iets wat natuurlijk niet kan ontbreken in een game als deze.

Sneller dan snel

Wat betreft gameplay is Need for Speed Rivals één van de snelste games ooit. De controls zijn erg eenvoudig en ook het driften gebeurt vrijwel vanzelf, waardoor je met enkel de rem de meeste bochten wel zult halen. Echter rijdt er ook willekeurig verkeer rond, dat je meer in de weg zal zitten. Door de hoge snelheden tot rond de 300 kilometers per uur zul je merken dat het soms flink opletten is. Heel makkelijk is het dan ook niet wanneer je als beginner in dit spel stapt, al zal de arcade gameplay wel relatief snel wennen. Lastig daarbij is de camera die achter de bolide geplaatst is. Deze biedt soms zo weinig overzicht (vooral wanneer je bergopwaarts gaat, dat je weinig zicht hebt op hetgeen er in de verte naar je toe raast. In een snelle game als deze is dat natuurlijk erg kritisch. En de andere camera, waarbij je laag op je voorbumper gepositioneerd zit, is het ook niet echt overzichtelijker en goed te volgen. Maar met dat kritiekpunt achter ons gelaten moet gezegd worden dat het spel audiovisueel verder perfect is. De omgevingen zijn weliswaar vrij druk, maar ogen prachtig. De ene keer is het dag, het andere moment nacht, en de Frostbite 3 engine laat op beide momenten zien waartoe het nog in deze generatie in staat is. Qua audio zul je het moeten doen met drukke, bijpassende muziek. Tijdens het racen kun je switchen tussen de tracks, wat natuurlijk altijd handig is wanneer je een plaatje wat minder vindt. Hoewel de muziek druk is, past het in de stijl van het spel, en zo nu en dan komen ook wat bekendere tracks voorbij. De ingame geluidseffecten zijn verder niet indrukwekkend, en lijken vooral meegenomen te zijn uit de eerdere games. Vooral visueel is Need for Speed Rivals een pareltje.

Alldrive, de verdwenen grens tussen single- en multiplayer, is een concept dat zeker toekomst heeft en eigenlijk ook al een next-gen stap is die ongetwijfeld verder uitgewerkt zal worden. Wat dat betreft heeft Ghost Games goed werk afgeleverd door hier nu al mee te beginnen. Hoewel het concept nog niet vlekkeloos werkt, en veel spelers toch voor hun eigen missies gaan, lijkt het vooral te werken bij onderlinge duels, en achtervolgingen. In teamverband is het nog geen perfecte toevoeging, maar wie weet zal men in de toekomst hier nog beter op gaan aansluiten. Need for Speed Rivals is daarmee vooral een kat-en-muis spel tussen eenlingen. Visueel is het spel bijna subliem, en ook qua gameplay zul je merken dat je geen snellere game krijgt dan deze. De franchise pakt de goede punten uit Hot Pursuit prima op, en gaat vooral een stap verder in de multiplayer. Ik ben benieuwd wat de volgende game dan ook zal brengen.


  • Auteur: Jeroen Janssen | Genre: Race | Release: 24-11-2013 | Uitgever: Electronic Arts | Ontwikkelaar: Ghost Games
    Graphics: 9.0 | Geluid: 8.0 | Gameplay: 8.0 | Besturing: 8.0 | Replay: 7.8
    8.3
    + Visueel prachtig
    + Verdwenen grens tussen single- en multiplayer
    + Chaotische achtervolgingen
    - Camera achter de auto biedt weinig overzicht
    - Door de vele, korte events kunnen ze herhalend worden
    -

    0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx