Anders dan je gewend bent
Monopoly, wie kent het niet? Er zullen weinig mensen zijn die dit bordspel nooit eerder hebben gespeeld. Dat er dan weer een game uit, is niet zo gek. Echter is deze Monopoly wat anders dan je zult verwachten. Het welbekende concept wordt namelijk aardig misbruikt in deze titel. Het is een gekkenhuis waarbij strategie en geluk geen grote rol speelt, maar waarin snelheid en chaos de boventoon voeren. Laten we beginnen!
Om te beginnen kun je in het spel direct een tutorial spelen. Eerlijk gezegd; Ik dacht ‘m niet nodig te hebben, want ik ken de basis van Monopoly al te goed. Maar toen kwam ik er al snel achter dat het concept net een beetje anders is dan gebruikelijk. Het is namelijk de bedoeling dat je gewoon willekeurig rondloopt in een stad, in het donker, op het strand of in een herfstachtige omgeving. Daar staan allemaal huizen en gebouwen gelokaliseerd die je kunt opkopen zodra dit wordt omgeroepen. Door geld te verzamelen dat willekeurig tevoorschijn komt, of voor een bank wordt uitgespuwd, kun je enkele seconden bieden op een huis als je er tegenaan staat en op O klikt op je controller. Echter kunnen andere mensen je overbieden. Als je dus net te laat bent, is het huis niet meer van jou en is het verkocht aan de hoogste bieder. Je kunt echter andere spelers weg proberen te blazen of irriteren met allerlei power-ups. Verder kun je zelfs huizen verwoesten of zelfs slopen met willekeurige power-ups die variëren van krachtig, tot vrij zwak (zoals lichte blokkades die je kunt neerzetten). Door zoveel mogelijk huizen te kopen, kun je de game winnen. Verder kun je ook water en elektriciteit oppakken, welke zowel willekeurig tevoorschijn komen, als bij de energiecentrale of waterstations te krijgen zijn. Je kunt deze dus opzuigen en vervolgens gebruiken om je bestaande huizen te upgraden en zo krijg je zogenoemde eigendomsmedailles. Als de tijd op is, wordt er geteld en komt er een winnaar uit. Dat is eigenlijk het gehele spelconcept.
Is dat dan leuk? Ehm… niet echt eigenlijk. Het concept verveelt erg snel en wordt vooral in singleplayer en op internet vooral zwaar irritant. Je welverdiende bezittingen kunnen namelijk al snel als sneeuw voor de zon verdwijnen door de verschrikkelijke power-ups die spelers kunnen krijgen. Het zorgt op de bank met vrienden misschien nog wel voor enig plezier, maar tegen de AI of online zal het zwaar op je zenuwen werken als je weer zuurverdiende gebouwen kwijt raakt. Verder zijn de veilingen zeer onvoorspelbaar en eindigen ze soms erg onverwacht. Daardoor is het belangrijk om goed de balans te vinden tussen het beschermen van een gebouw dat je wilt hebben en het bieden op meerdere huizen tegelijk. Er zijn daarbij ook nog vliegtuigen, treinen en andere objecten die je van de wijs proberen te brengen en het zicht blokkeren om het allemaal een tikkeltje moeilijker te maken.
Dat de gameplay niet overweldigend is en vrij weinig met het originele Monopoly-concept te maken heeft is wel duidelijk. Maar de graphics helpen daar ook niet bij. Het is soms erg lastig te zien in welk bezit een huis nu valt door al het kleurgebruik en ook de drukke omgevingen werken daarbij niet echt in het voordeel. In de UI kun je wel zien hoeveel gebouwen elke speler heeft en hoeveel geld ze hebben. Het spel kent daarnaast een vrij irritante soundtrack waar je al snel het volume van omlaag zult brengen. De uitleg van Mr. Monopoly is dan wel weer aardig, al is dit allemaal in het Engels, al zal dat niet problematisch zijn gezien de ondertitelingen die jongeren vast wel kunnen volgen. Komt bij dat het spel regelmatig crasht. Bij het uit standby komen van de console (PS5 in dit geval) crashte het spel nogal eens en ook aan het einde van een ronde knalde het spel er wel eens uit. Zwaar irritant dus. Hopelijk kan men dit nog herstellen met wat updates.
Inhoudelijk weinig bijzonder
Het spel bevat een verhaal-modus waarin je diverse missies moet zien te voltooien. Dit varieert van een bepaalde hoeveelheid gebouwen veroveren of simpelweg het meeste geld verzamelen. De AI kan hierbij variëren van makkelijk tot moeilijk. Verder kun je de ‘Ieder voor zich’-modus spelen, waarin je simpelweg een casual game speelt met andere spelers op de bank of AI-tegenstanders. Leuk is dat je ook in teams kunt spelen en dus samen kunt werken en het op kunt nemen tegen de AI. Het spel biedt de mogelijkheid om personages vrij te spelen, net als accessoires zoals hoeden. Is dat van toegevoegde waarde? Niet echt. Verder kun je online spelen, waar echter niet al te veel anders werkt dan offline. Tevens heb je doelen die je kunt behalen, waaronder bepaalde aantal veilingen die je moet winnen, of een bepaald aantal wedstrijden dat je moet winnen. Het zijn doelen die je automatisch wel behaalt hier en daar, maar verder weinig van toegevoegde waarde zijn.
Helaas is Monopoly Madness niet de game waarop ik had gehoopt. Als je met een frisse blik in het spel stapt en verwacht het klassieke Monopoly-spelletje te spelen, dan kom je van een koude Kermis thuis. Dat is het namelijk totaal niet. Het is simpelweg een game waarin het de bedoeling is om elkaar te irriteren, op huizen af rennen en resources opzuigen. Het is eigenlijk niet heel veel meer dan dat. Na ‘n paar uurtjes heb je dat wel redelijk gezien en de campaign-modus bevat te weinig uitdaging en variatie om echt door te willen zetten. Dat het spel voor half geld verkrijgbaar is mogen duidelijk zijn, maar wat mij betreft is dit een game die meer in de richting van een tientje zou moeten komen. En zelfs voor dat geld krijg je een zeer middelmatige game die je al snel aan de kant zult leggen, of je nu jong of oud bent.
Interesse om wat gameplay van het spel te zien? Bekijk dan onze video waarin we een missie spelen van het spel!
Dit lijkt niet echt op het origineel, weet niet wat ik ervan moet denken.