Het aantal échte knallers voor Playstation zijn dit jaar op één hand te tellen. Waar Sony normaal gesproken de ene na de andere exclusive klaar heeft staan valt het dit jaar wat tegen. De nieuwe multiplayer game van The Last of Us lijkt voorlopig niet uit te komen, als deze überhaupt het daglicht ooit gaat zien. En rond Wolverine van Insomniac Games is het sinds de aankondiging ook angstvallig stil. Gelukkig is Insomniac de laatste jaren uitgegroeid tot één van de beste first party studio’s van Playstation en hebben zij wel de volgende topper klaar staan: Marvel’s Spider-Man 2. In 2018 werd het eerste deel van deze nieuwe reeks uitgebracht en in 2020 een spin-off in de vorm van Miles Morales. Beide waren twee spectaculaire titels waarbij vooral de graphics, de combat en het verhaal grote indruk maakten. Met dit tweede deel gaat Insomniac nog een stapje verder, misschien wel twee.
Eén en al spektakel
Spider-Man 2 gaat direct door waar de verhalen van deel 1 en Miles Morales gestopt waren. Zowel Peter Parker als Miles Morales hebben hun portie aan gevechten al gehad en daar komt voorlopig nog geen einde aan. Peter is de mentor van Miles en laat hem nog steeds zien hoe het is om Spider-Man te zijn. Maar Peter heeft intussen wel steeds meer de behoefte om Peter Parker te zijn dan Spider-Man, en dat blijkt zeer lastig te combineren. Bij het start van het spel komen er dan ook weer direct grote problemen waarbij er weer beroep moet worden gedaan op Spider-Man. Het gevecht waar dit uiteindelijk tot leidt is zonder meer één groot spektakel. Het geeft de term sandbox een geheel nieuwe betekenis. Maar zoals we gewend zijn van de Spider-Man games focust het spel zich niet alleen maar op één vijand. In deel 1 kwam je schurken zoals Scorpion, Rhino en Doctor Octopus tegen. In deel 2 zijn er ook weer meerdere grote gevaren. Aan de ene kant heb je Kraven, een soort super-jager die het als een sport ziet om zoveel mogelijk superhelden over de klink te jagen. Door die jacht komen er weer nieuwe en oude bekende vijanden van Spider-Man voor het in het verhaal. Aan de andere kant heb je Venom, misschien wel de grootste dreiging van allemaal.
De manier waarop het verhaal verteld wordt is niks minder dan spectaculair. Van bloedstollende achtervolgingen door de stad tot grote gevechten in het riool. Vooral één specifieke achtervolging met portals zal je niet snel vergeten. Je ziet duidelijk dat Insomniac de techniek heeft geleend met Ratchet & Clank en dat werkt als een trein. Elke seconde zit je op het puntje van je stoel. Bovendien wordt dit ondersteund door uitstekende tussenfilmpjes met voice-acting van hoog niveau, dit geldt ook voor de gezichtsuitdrukkingen. Af en toe lijkt het net of je een film of serie van Spider-Man aan het kijken bent en schrik je op zodra je weer aan de slag moet.
Goede balans in missies
Gelukkig houdt de ontwikkelaar er dan ook rekening mee dat het niet alleen om Spider-Man gaat, maar ook om de jongens die het pak dragen. Waar je bij de vorige delen alleen als Peter of Miles speelde heb je nu de mogelijkheid om met beide te spelen. Op persoonlijk vlak gebeurt er genoeg bij Miles en Peter en dat is ook terug te zien in de missies en zijmissies. Het zorgt voor de nodige rust tussendoor en dat is erg prettig. Missies met MJ en Hailey zijn logischerwijs wat minder spectaculair maar dragen wel bij aan het verhaal. Bovendien zijn er nog genoeg activiteiten en collectibles te vinden om even wat anders te doen. Insomniac heeft wel hard gewerkt om deze activiteiten wat diverser te maken, want dat was een veel gehoorde klacht bij het eerste deel. Je was voornamelijk drie of vier dezelfde dingen aan het doen en dat werd op een gegeven moment wel eentonig. Met de nieuwe soorten zijmissies en activiteiten houdt de ontwikkelaar de variatie er goed in. Denk hierbij onder andere aan fotograferen, misdaad oplossen en drones kapot maken. Natuurlijk staan er wel beloningen tegenover het voltooien van deze missies. Dit zullen voornamelijk tokens zijn waar je skills kan upgraden of nieuwe pakken kan aanschaffen voor Miles en Peter. Vooral het vrij spelen van de pakken is erg leuk, waarbij er gekozen kan worden uit tientallen verschillende pakken. Deze zijn overigens puur cosmetisch en hebben geen impact op de gameplay. Je kan er dus uitzien zoals je zelf wil, zonder rekening hoeven te houden of een nieuw pak wel net zo sterk is als je bestaande.
Het spel speelt zich weer af in New York maar het zou wel erg makkelijk geweest zijn voor Insomniac om gewoon dezelfde stad te gebruiken uit de vorige delen. Daarom is er nu een groot deel bij de stad toegevoegd in de vorm van Coney Island, Brooklyn en Queens. De wereld is op slag bijna twee keer zo groot geworden. Het is ook mooi om te zien dat het nieuwe gedeelte behoorlijk anders is dan het Manhattan waar het spel zich normaal afspeelde. In plaats van alleen maar grote wolkenkrabbers bestaan de nieuwe gebieden vooral uit woonwijken. Het zorgt voor de nodige variatie, en dat was nodig nadat New York twee keer gebruikt was in de vorige delen. Bovendien geeft dat de ontwikkelaar de mogelijkheid om een ander soort missies toe te voegen.
Eén van de grootste verkooppunten van de Spider-Man reeks is het slingeren door de straten heen. Dit gaat zo vloeiend en in deel 2 lijkt dit nog verder verbeterd. Maar hoe gaat dat dan bij het nieuwe gebied waarbij er geen wolkenkrabbers zijn om aan te slingeren? In Spider-Man wordt de wingsuit geïntroduceerd. Waar dit op neerkomt is dat je door de wereld kan zweven zodra je jezelf een flinke slinger hebt gegeven. Dit lost het probleem op van het ontbreken van wolkenkrabbers maar zorgt er ook voor dat je nog meer mogelijkheden krijgt om snel door de gigantische wereld heen te bewegen. Het kost even wat tijd om goed onder de knie te krijgen, maar zodra je er handig in wordt vlieg en slinger je als een echte professional door New York heen. En geloof me, dat gaat nooit ververvelen.
Een ander groot verkooppunt was de combat. De Batman series begon met deze vloeiende manier van combat maar Spider-Man perfectioneert dit nog verder. Je vliegt, schopt, slaat en voert speciale aanvallen uit met het grootste gemak. Intussen ontwijk je kogels, voeten en vuisten om de hoogst mogelijke combo uit te voeren. Omdat je nu speelt met Miles en Peter zit het ook met de variatie helemaal goed. Beide superhelden hebben namelijk een andere manier van vechten. Waarbij Peter vooral gebruik maakt van de metalen poten op zijn pak, heeft Miles een soort van elektrische krachten. In eerste instantie lijkt Miles dan ook een stuk sterker, maar zodra Venom zijn intrede maakt zal dit al snel veranderen. Dit is dan ook direct één van de beste toevoegingen van Spider-Man 2. Venom is zo’n fantastische badguy dat het jammer is dat dit in de films niet echt de volledige potentie benut. Zowel de aanvallen als de persoonlijke impact op Peter van Venom zijn extreem goed uitgewerkt.
(Grafisch) een klein wonder
Het sterker maken van Miles en Peter gaat weer door middel van skills. Doordat je nu met twee personages speelt zijn er ook meer skills om uit te kiezen. Je hebt aparte skills voor Miles en aparte voor Peter, maar je hebt ook gezamenlijke skills die effect hebben op beide. Aan jou dus de keuze of je in eerste instantie één van de twee sterker wil maken of beide tegelijk. De skills geven je voornamelijk nieuwe aanvallen of extra effecten aan bestaande aanvallen. Buiten de skills heb je ook gadgets om vrij te spelen en te upgraden. Denk hierbij aan een apparaat dat met touwen alle vijanden naar zich toetrekt of een gadget dat door middel van een stroomstoot vijanden de lucht in knalt. De gadgets zijn een uitstekende toevoeging aan de combat als je dit ook combineert met de speciale aanvallen. Binnen de kortste keren rijg je de combo’s aan elkaar. Het leuke is ook dat de tweede Spider-Man af en toe ook om de hoek komt kijken bij missies of activiteiten. Zelfs bij korte gevechten waarbij je snel een paar boeven in elkaar moet slaan komt de andere wel eens helpen. Met wat spectaculaire combo’s maak je ze allemaal een kopje kleiner. Direct hierna zal de andere Spider-Man ook weer vertrekken, maar het geeft je echt het gevoel dat je samen de stad aan het redden bent. Het is dan wel een gemiste kans dat dit spel niet in co-op te spelen is. Dat zou het spel nog verder naar legendarische hoogtes duwen als je samen met een vriend door New York kon slingeren.
Waar andere ontwikkelaars vaak moeite hebben om met een spel zowel grafisch als qua performance indruk te maken lukt het Insomniac keer op keer om te verbazen. Spider-Man 1 en Miles Morales waren al een grafisch hoogstandje waarbij met de Performance mode altijd een stabiele 60fps gehaald werd. Bovendien gaven ze je altijd een hele reeks aan keuzes. Wil je 60fps, 120fps, 30fps met raytracing of 60fps met raytracing maar dan een wat mindere resolutie. Voor ieder wat wils. Maar met deel 2 gaan ze weer een stapje verder. Wederom krijg je de keuze tussen 30, 60 en 120fps maar bij elke grafisch modus staat raytracing aan, en dat is indrukwekkend. De game heeft op geen enkel moment problemen om de gekozen framerate in stand te houden, zelfs tijdens het op hoge snelheid slingeren door de stad niet. De hoofdpersonages zien er stuk voor stuk gedetailleerd uit en dan verdienen vooral de pakken van Peter en Miles een extra vermelding. Regen glijdt van het pak af en je kan de stof bijna voelen. Hoe ze dit toch elke keer voor elkaar krijgen is een groot mysterie, maar indrukwekkend is het absoluut. De raytracing is vooral indrukwekkend in de reflecties van gebouwen en in een missie waarbij Peter een kermis bezoekt. Zonder twijfel één van de mooiste en best lopende spellen van dit moment.
Spider-Man 2 doet heel veel goed en het is dan ook lastig om de mindere punten uit te lichten, die ook nog eens vrij schaars zijn. Spider-Man 2 borduurt wel gewoon verder op de vorige delen, en speelt daarom wel grotendeels gewoon hetzelfde als wat je gewend bent. Verder merk je dat de burgers in de stad vaak er toch wel hetzelfde uitzien en aanzienlijk minder gedetailleerd zijn dan hoofdpersonen zoals Peter, Miles en MJ. Is dit storend? Absoluut niet. Ontwikkelaar Insomniac zou ook gek zijn om het hele concept om te gooien terwijl dit zo ontzettend goed gewerkt heeft in het verleden. Dit nieuwe deel doet alles wat je verwacht en zelfs nog wat meer. De uitbreiding van New York is uitstekend waarbij er ook rekening is gehouden met meer diversiteit in zijmissies en activiteiten. De mogelijkheid om zowel met Miles en Peter te spelen is briljant en zorgt voor wat extra variatie. De beste toevoeging van alles is misschien wel Venom. De manier waarop hij geïntroduceerd wordt tot de impact dat hij heeft op Peter en de combat is buitengewoon goed gedaan. Het uitblijven van de optie om co-op te spelen met een vriend is dan wel weer heel erg jammer, een gemiste kans. Laat je dat echter niet tegenhouden om Spider-Man 2 direct aan te schaffen. Spider-Man 2 is een geweldig avontuur wat je vanaf de eerste seconde vastgrijpt en niet meer loslaat. Zonder twijfel één van de beste spellen van 2023 en een must-have voor alle Playstation bezitters.
Echt een topgame dit. Gelijk al besteld!
Had er ook een co-op optie bij verwacht gezien beiden Peter en Miles te spelen zijn.Maar dat maakt het zeker niet minder dan een game of the year deelnemer.Kan niet wachten totdat ik deze topper ook eindelijk zelf kan spelen.
Ik moet toegeven dat ik deze franchise nog steeds niet heb gespeeld. Leuke game zo te zien.
Geweldige Spiderman-sjablonen op capcut
Ben ook echt fan van de graphics van deze game 😍