Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds

thumbnail

Marvel en Capcom fans kunnen er weer tegen aan. Met het razend populaire Street Fighter 4, die succesvol de stap van 2D naar 3D heeft gemaakt, is het nu tijd voor Marvel vs. Capcom om hetzelfde te doen. Lukt het Capcom om de fans een ‘Nerdgasme’ te geven of wordt het toch meer een ‘Nerdrage’?

Marvel vs. Capcom 1 en 2 waren zo immens populair, dat er tot op heden op bijna elke competitie wel een standje te vinden is met de beste spelers ter wereld die druk bezig zijn om die prijzenpot te winnen. Een stap maken van 2D naar 3D gaat niet altijd vlekkeloos, zie de Sonic reeks, maar Capcom heeft toch de geheime formule gevonden om het wel te laten slagen. Wat is Marvel vs. Capcom 3 toch een prachtige game geworden! De characters vechten nog steeds in een 2D omgeving met een 3D gevormde achtergrond en spelers. Dit werkt gewoon, dus waarom zou je dit aanpassen?

It’s Alive!

In de achtergrond kan je goed zien dat de makers er alles aan hebben gedaan om elk klein detail zo perfect mogelijk over te laten komen. Alle levels zijn zeer levendig, met beweging en explosief of andere hectische dingen die daar gebeuren, en past perfect bij de serie die daarvoor bedoeld is. Zo kan de speler in een laboratorium van de Resident Evil spellen vechten. Op de achtergrond zie je dan enkele glazen kooien met ‘Lickers’.Als het gevecht heftig wordt dan breken de kooien en lopen de Lickers door het scherm. Wordt er nog heftiger gevochten dan gaan de Lickers dood en droppen ze ‘Herbs’. Dit zegt toch maar eens hoeveel aandacht en tijd er geschonken is aan iets wat niet zozeer belangrijk is voor de gameplay, maar wel zeer welkom is.

Marvel vs. Capcom is niet een traditionele fighting game. Waarbij Street Fighter de nadruk ligt op 1 vs. 1 gevechten, gaat het in Marvel vs. Capcom om 3 vs. 3 gevechten. Spelers kiezen uit 3 characters en bestuderen hun manier van omgaan. Zo is de Hulk goed in air-combos, Chris goed in afstand gevechten en Zero goed in Close Combat. Een speler moet eerst nagaan welke figuren het best bij zijn/haar speelstijl past en kan er een bepaalde tactiek bepaald worden om de vijand te verassen. Tijdens gevechten kan er afgelost worden met teammaten of kunnen ze even opgeroepen worden om snel een aanval te doen. Wat wel vervelend kan zijn voor nieuwelingen, is dat je moeilijk kan inschatten welke speler nu het geschiktst is. Er is een heel groot verschil tussen Ryu en Dante. Dit is een kwestie van tijd en ongelooflijk veel oefenen om goed genoeg te worden om het tegen andere spelers online of naast je op de bank te gebruiken.

Midden in een snelle combo, moet er natuurlijk geen rustige muziek gespeeld worden! Net zoals zijn voorgangers heeft Marvel vs. Capcom 3 ‘up tempo’ nummers die de speler aanmoedigt om die combo’s aan elkaar knopen. Veel muziek komt uit oude Capcom spellen die een remix hebben ondergaan. Voor de Marvel levels is er gekozen voor muziek uit de oudere spellen van de reeks. Dit is leuk voor fans van de spellen.

’Love is in the Air’

Dat de liefde voor beide franchises er van afspat, is wel duidelijk. De werknemers bij Capcom hebben nauw samengewerkt met een paar schrijvers uit de Marvel Universe. Dit heeft voor hele leuke in-game conversaties gezorgd. Zo kan er een gevecht ontstaan tussen Ryu en Deadpool, Deadpool vertelt Ryu dat hij een groot fan is van de Street Fighter reeks om vervolgens te beginnen met vechten. Mocht Deadpool winnen, dan eist hij van Capcom dat hij op de cover mag van de volgende Street Fighter.

Waar het natuurlijk echt omgaat in Marvel vs. Capcom3 is de multiplayer. De multiplayer is zowel online als offline mogelijk in 1 vs. 1 gevechten. In tegenstelling met Street Fighter, kan er in dit spel nog even geknutseld worden het online spelen. Zo zijn er competities die opgezet kunnen worden met meerdere spelers. Als er dan net een gevecht bezig is, ziet de speler twee kaarten die tegen elkaar opbotsen totdat het gevecht is afgelopen. In een competitie met 8 spelers kan er dus lang gekeken worden hoe twee kaarten zeer gevaarlijk tegen elkaar botsen. Hier spelen we toch geen game voor? Laat ons dan ten minste dat gevecht zien of misschien kunnen we met andere figuranten op de achtergrond mee feesten. Dit is erg jammer en dit had gewoon beter gekund.

De 1 vs. 1 gevechten zijn gelukkig wel weer goed gedaan. Tijdens arcade mode kan er een optie aangezet worden dat Challangers een potje mogen verstoren om online te spelen. Dit gaat vrijwel zonder lag en qua moeilijkheid kan er gekozen worden om te zoeken naar spelers die van hetzelfde niveau zijn. Dit houdt het weer leuk voor de beginners onder ons. Wat ook nog handig kan zijn voor beginners is de ‘simple control mode’. In deze mode is het makkelijker om special moves te doen en wordt het aan elkaar knopen van combo’s ook gemakkelijker.

Voor alle tijd die de speler al vechtend doormaak, krijgt de speler ‘Battle Points’. Mocht het BP level hoog genoeg zijn, dan worden er automatisch nieuwe characters, artwork of sounds vrijgespeeld worden. Alles heeft betrekking op hoe en met wie er gespeeld wordt; is Captain America een veelgespeelde character, dan wordt zijn artwork eerder unlocked dan andere. Voor het online spelen worden er ook nog andere punten gescoord die invloed hebben op welke spelers er online uitgepikt worden om een tegenstander te zijn. Deze punten bepalen in welke klasse de speler behoort en tegen wie hij/zij het beste kan strijden om een potje spannend te houden.

Nerdgasme of Nerdrage?

Marvel vs. Capcom 3 krijgt het toch echt voor elkaar om voor een ‘Nerdgasme’ te zorgen. Met alle diepe zorg in details en extraatjes die vrijgespeeld kunnen worden, alles draait om de fans. Ik krijg bijna het idee dat de makers zelf de grootste fans zijn die er bestaan. Er is zoveel liefde in deze game gestopt dat zelfs complete vreemdelingen dit erg goed kunnen zien. Het is jammer dat het, ondanks de simple mode, niet heel erg beginner vriendelijk is. Simple mode is leuk voor eventjes, maar na een tijdje wil je iets uitdagenders, en de stap van simple naar normal is vrij groot, en helemaal als er dan ook nog voor een zeer ingewikkelde character wordt gekozen. Ook kan het nogal hectisch op het scherm worden door de vele special attacks en andere characters die even snel te hulp schieten. Overall straalt de liefde die in deze game er zo immens van af, dat een beginner de nodige tijd wel wilt besteden om deze game onder de knie te krijgen, en dat is iets wat maar enkele spellen kunnen.


Auteur: Stefan Roest | Genre: Fighting | Release: 18-02-2011 | Uitgever: Capcom | Ontwikkelaar: Capcom
Graphics: 8.5 | Geluid: 7.7 | Gameplay: 8.3 | Besturing: 8.2 | Replay: 8.0
8.3
+ Er is zoveel aandacht aan de details besteed
+ Simple mode maakt het voor beginners iets makkelijker
+ Prachtige graphics
- Een beetje hectisch op het scherm
- Instapgrens ligt toch nog net iets te hoog
- Online competities kunnen beter

guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Naar boven