Madden NFL 09

thumbnail

“Madden… Madden, is dat niet die american football serie?” was het eerste wat ik dacht toen Jeroen zei dat hij Madden voor me had klaarliggen. Het komt er dus op neer dat ik niet veel van Madden en American Football afwist, mijn kennis erover hield namelijk op bij het feit dat je met een bal naar de overkant van het veld moet rennen om te scoren. Na het doosje wat nader bekeken te hebben zag ik ook staan dat de game zich aanpast aan je eigen niveau, dat belooft wat!

First sports game that adapts to you!

En dat het spel zich aan jou wil aanpassen begint al als je het spel voor de eerste keer opstart. Er springt namelijk een grote dikke man in beeld die vertelt dat hij dhr. Madden is, en hij gaat bij jou de Madden IQ test afnemen. Na dat gebrabbel van de man, verwachtte ik een of andere test met alllemaal vragen over de geschiedenis van American Football. Het bleek echter alles behalve dat te zijn. Je werd namelijk meteen in de game gegooid en moest laten zien wat je ervan kon. De opdrachten waren opgedeeld in 4 cathegoriën: ‘aanvallen, gooien, aanvallen verdedigen en worpen verdedigen’. Op ieder onderdeel krijg je dan tien keer de kans om je opdracht te voltooien en aan de hand van de uitslagen berekent de game je Madden IQ. Ik scoorde opvallend goed op het aanvallen, maar in de rest van de dingen bleek ik net zo goed te zijn als een blinde baviaan, omdat ik overal de minimum score behaalde. Dit gaf mij een Madden IQ van 345, ver onder het gemiddelde van 500.

Na de IQ test te hebben gedaan wordt je doorgestuurd naar het menu, en het eerste wat me daar opvalt is de muziek. Het is het soort muziek dat perfect bij het spel past (en het soort muziek waar ik van houd). Om dan maar eens wat meer over american football te leren besluit ik een bezoekje aan de virtual trainer te brengen. Wederom verschijnt meneer Madden voor me om te vertellen wat ieder onderdeel inhoud. Het is echter wel jammer dat hij niet altijd alles duidelijk uitlegd en soms ook moeilijk is te verstaan. Hier is ook, net als in de Madden IQ test, alles opgedeeld in vier verschillende cathegoriën. Die onderdelen zijn dan weer gesplitst in drie andere onderdelen en zo is het de bedoeling dat je alles goed onder de kie krijgt. Na hier wat uurtjes doorgebracht te hebben voelde ik me dan ook eindelijk klaar om met een echte wedstrijd te beginnen.

Superstar mode

Uiteindelijk begin ik dus maar eens met een wedstrijd en hier zie ik dus ook eindelijk waar die Madden IQ test voor was. Ieder onderdeel van de test was namelijk ook een onderdeel van de moeilijkheidsgraad. Dat betekende dus dat de game voor mij bij alle onderdelen op easy stond. Alleen de aanval stond op hard, en wat dat allemaal voor gevolg had ontdekte ik snel genoeg. Het zorgt er namelijk voor dat je tijdens de wedstrijd continu op het puntje van je stoel blijft zitten. Je zult nooit een hele grote voorsprong hebben, of juist heel ver achterstaan. Wanneer je je eigen moeilijkheidsgraad echter een beetje beu begint te worden, kun je voor de wedstrijd ook kiezen om met andere instellingen te spelen. Altijd leuk als je gewoon even makkelijk wilt winnen. En wanneer je zo goed in het spel bent geworden dat je Madden IQ niet meer klopt, dan kun je gewoon de test opnieuw doen.

Naast het gewone potje american football en de virtual trainer heeft Madden ook nog een heleboel andere gamemodes. Zo is er de Franchise mode waar je eigenlijk gewoon de competitie naaspeelt met je favoriete team, of heb je de Madden Moments, waar je de beste momenten van het NFL seizoen van 2007-2008 zelf na kunt spelen. Het meest interessant vond ik toch wel de Superstar mode. Hierin creëer je een eigen personage of begin je met een bestaand iemand, om hem vervolgens op te leiden tot NFL ster. Dit begint heel simpel, met trainingsoefeningen (de veldpositie die je personage heeft, heeft hier ook invloed op) en het zoeken van een manager. Dit draait dan uit tot het spelen voor het kampioenschap. Ook moet je hierbij verschillende andere activiteiten doorgaan, zoals het geven van interviews, krachttraining en zelfs een IQ test (een echte dit keer) met vragen over american football. Dit is ook de gamemode waarin ik de meeste tijd heb doorgebracht, en het is ook heerlijk om je mannetje op te leiden tot een superster.

Perfectie

Het spel zelf ziet er verder ook super uit, de animaties lopen prachtig in elkaar over en de details zijn schitterend. Zo zie je tijdens een regenbui het water mooi opspatten wanneer er weer eens een groepje mensen met hun smoel in het gras duikt. Ook het geluid is geweldig en het commentaar tijdens de wedtrijden klopt helemaal en is nooit eentonig. De stadions geven ook een levendig gevoel en reageren op de gebeurtenissen op het veld.

Al om al is Madden NFL 09 een super spel. Alles erin klopt en is heel goed uitgewerkt. Het lijkt er ook op dat EA echt zijn best heeft gedaan om van het twintigste deel van Madden een topper te maken. Er is echter een heel groot minpunt, en dat is dat American Football niet voor niets American Football heet: het is gigantisch populair in Amerika, maar er is zo goed als geen Europeaan die zich er iets van aantrekt.
 • Auteur: Joost Verplak | Genre: Sport | Release: 23-08-2008 | Uitgever: EA Games | Ontwikkelaar: EA Sports
  Graphics: 9.1 | Geluid: 9.2 | Gameplay: 8.8 | Besturing: 9.0 | Replay: 8.6
  8.9

  0 0 stem
  Artikelbeoordeling
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
  0 Reacties
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties

  Naar boven
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx
  ()
  x