Gitaar werkt addicted
Als mensen mij op events als de GamesCom vragen om mee te doen aan een potje Rock Band of Guitar Hero, dan blijf ik liever op de achtergrond toekijken, dan dat ik me waag aan een gitaar of drumstel. Die instelling is helemaal veranderd sinds ik dit jaar eindelijk ben begonnen met Guitar Hero 5. De verslavingsfactor van een basgitaar is zelfs overgeslagen op mij en inmiddels zit LEGO Rock Band al zo’n anderhalve week in mijn PlayStation 3 console te draaien. Hopelijk draait de muziek net zo hard als de game disc.
Het is de eerste keer dat de LEGO-blokken zich wagen aan een game die zich volledig focust op muziek. Echter was het geen grootse verassing voor de meeste toen bekend werd dat het speelgoed gecombineerd zou worden met een muziekgame. De grote vraag is eerder: Hoe goed is de muziek? Die is geweldig. Songs als Crocodile Rock van Elton John, The Final Countdown van Europe, de Ghostbusters van Ray Parker Jr., Summer of 69 van Bryan Adams en wat bekendere als Song 2 van Blur en You Give Love a Bad Name van Bon Jovi uit Guitar Hero 5 doen het bij mij geweldig. Natuurlijk kun je de songlist, die op de consoles 45 tracks groot is, ook uitbreiden met downloadbare songs die eerder geschikt waren voor Rock Band van EA. Liedjes als Losing my Religion en Simple Kind of Life vonden dan ook al snel hun weg naar mijn harde schijf.
Red levens met rock
Maar wat maakt LEGO Rock Band dan anders dan andere muziekgames? Eigenlijk barweinig, want het principe is gewoon exact hetzelfde. Echter heeft de ontwikkelaar een verhaal erom heen proberen te breien, en dat is best aardig gelukt. De LEGO characters, ook wel de bandleden van jouw zelf te customizen band, belanden in allerlei avonturen, en komen terecht op het platteland, een piratenschip en bezoeken zelfs Aliëns, om aan hen de muziekkunsten te laten zien en het kwaad veelal te verjagen, of juist te helpen om regen uit de lucht te rocken. Het verhaal is simplistisch, en draait om enkele standaard avonturen, maar voegt zeker iets toe aan de gameplay, die net zo constant is als Guitar Hero of Rock Band. De Story mode maakt het mogelijk je eigen band te customizen. Zo kun je de naam van je band kiezen, een logo bepalen en zelfs een eigen crew van mensen samenstellen. Deze kun je vervolgens stuk voor stuk customizen met nieuwe kleding, instrumenten en andere bijbehorende accessoires. Tevens heb je een eigen room waar je band in vertoeft als ze even niet aan het rocken zijn, welke je ook een eigen invulling kunt geven. Het managen en customizen van je band via de shop maken het spel dan ook wat persoonlijker, en voegen iets meer variatie toe aan het spel. Tevens brengt dit ook wat meer de LEGO-uitstraling naar je toe die je mag verwachten.
Tijdens het spel krijg je vaakte maken met Gigs. Dit zijn samengestelde muziekstukken die je dient te spelen, en waarbij een bepaalde, minimale limiet bepaalt wordt aan de hand van sterren. Gigs bestaan uit zelf samen te stellen muziekstukken, maar kunnen ook randomized voor jouw gekozen worden, en leveren allerlei nieuwe items op die je kunt aanschaffen met je gewonnen virtuele geld. Nieuwe venues kunnen bezocht worden mits je genoeg sterren verzameld hebt in eerdere venues. Venues zijn in dit spel bijvoorbeeld een duikboot of een mini-busje, en vormen een stapje hoger voor de musici onder de gamers. Het verdienen van fans en extra studs vormen een extra uitdaging in de game, maar vormen helaas niet echt een grootse meerwaarde voor het spel, net als het aanstellen van nieuwe staff, wat te statisch aanvoelt.
Als je training nodig hebt of simpelweg je eigen songs stuk voor stuk wilt spelen dan zijn er natuurlijk ook nog de Free Play en Training modi. Echter zullen de meeste direct beginnen met de Story Mode, welke ook voor 95% de game maakt. Het spel is gelukkig zowel speelbaar met Guitar Hero als met Rock Band accessoires, iets waarvoor veel mensen waarschijnlijk bang waren, aangezien het woord ‘Rock Band’ voorkomt in de titel. Echter kun je de gitaar van Guitar Hero gewoon combineren met die van Rock Band en dan ook beide, of onafhankelijk de apparatuur gebruiken in het spel.
Perfecte LEGO-stijl
LEGO Rock Band is grafisch gelukkig niet overvol met allerlei blije interfaces en overbodige details. De benodigde balken zijn duidelijk in beeld, en het ritmebord is iets smaller als die in Guitar Hero 5, en dat is geen slechte keuze. Overzichtelijkheid, maar toch leuke LEGO-figuren die op de achtergrond staan te rocken, zorgen voor een goede, toepasselijke muzieksfeer, die echt de charme van LEGO benadrukken, en dat is exact wat ik wenste in deze game. De LEGO-sfeer komt overduidelijk naar voren, maar toch blijft het een degelijke en duidelijk concept dat overeind blijft en dus niet bederft door overbodige toevoegingen.
Deze nieuwe game probeert enkele aspecten toe te voegen aan de verhaalmodus, maar slaagt er niet in om ook daadwerkelijk nieuwe mogelijkheden te brengen die een meerwaarde hebben. Je kunt weliswaar je virtuele geld uitgeven aan allerlei accessoires en staff, maar eigenlijk doe je dat alleen voor de trophies, en niet voor voldoening. De tussenfilmpjes die bij de Rock Challenges voorbij komen en de customize opties zijn op zich wel een aardige toevoeging, maar tillen het spel niet naar een echt hoger plan. De geweldige lijst met muziek gelukkig wel. 3 op de 4 tracks zullen waarschijnlijk bekend in de oren klinken, en bij de meeste mensen die ook geregeld jaren 80 muziek beluisteren zal zelfs de gehele songlist zorgen voor het nodige rockwerk, en dat is exact waarvoor de developer wil zorgen. Wat dat betreft is het spel dan ook zeer geslaagd.