De wereld wordt nog steeds geplaagd door een grote plaag spinnen. Na Kill It With Fire en Kill It With Fire VR, komen dezelfde makers met een volwaardig vervolg op het eerste deel. De kern van het spel is hetzelfde gebleven, maar we gaan nu de ruimte in op een eigen ruimteschip vol met spinnen. Dit geeft ons toegang tot wilde futuristische wapens, gekke gadgets en andere dimensies. Het tweede deel is op alle vlakken groter, maar is dit genoeg om mensen hun angsten aan de kant te zetten?
Meer opdrachten
Het eerste level probeert je op een verkeerd been te zetten door te beginnen in een woonkamer die erg veel lijkt op de woonkamer uit het eerste deel. Maar je komt er al snel achter dat dit level als een tutorial fungeert en de woonkamer toegang geeft tot een groot ruimteschip. Het schip zit vol met diverse spinnen en het is aan de speler om deze allemaal uit te roeien. Na de introductie van een aantal wapens wordt de speler losgelaten in het schip en moet je zelf uitvogelen wat je volgende stap is. Gelukkig draag je een klemboard met je mee met diverse taken die je zult moeten voltooien. Deze taken starten simpel, zoals het opruimen van een aantal voorwerpen, maar ze worden steeds ingewikkelder en vragen soms om het bezoeken van meerdere locaties. De verschillende puzzels en opdrachten zijn dan ook een grote stap vooruit.
Voor degenen die niet bekend zijn met het origineel, in de serie kun je spinnen kapot maken met alles wat je tegenkomt. Huishoudelijke voorwerpen kun je oppakken en gooien naar de spinnen. Enkele voorbeelden zijn een stofzuiger, pistolen en Molotovcocktails. Maar waar de nadruk bij de andere spellen lag bij zoveel mogelijk voorwerpen uit je omgeving te gebruiken, kun je hier meer gebruik maken van de wapens en de gadgets. Dit zorgt ervoor dat de game iets rustiger aanvoelt en je minder snel op zoek moet naar een voorwerp om een spin te verslaan. Dit is een grote verbetering en geeft de speler meer redenen om alle wapens uit te proberen. Het tweede deel voelt dan ook aan als één grote puzzelgame, waar je elke keer weer de verschillende puzzels moet oplossen.
Diverse locaties
Het voltooien van deze puzzels is dan ook wat je moet doen om verder te komen in je ruimteschip. Je kunt niet meteen overal heenlopen, de deuren en kamers worden geblokkeerd totdat je genoeg voorwerpen hebt om ze vrij te spelen. De kristallen, cassettebandjes, blauwdrukken en moersleutels geven je niet alleen toegang tot nieuwe wapens, maar in sommige gevallen meer kristallen of andere voorwerpen. De verschillende planeten of dimensies voegen nieuwe omgevingen toe die we nog niet eerder hebben gezien. Van een eng spookhuis tot aan een grote meubelwinkel, er is hier redelijk wat variatie te vinden. Maar waar de eerste paar uur van deze game in hoog tempo voorbijvliegen met een reeks aan leuke opdrachten, kom je er vervolgens achter dat je alle opdrachten, puzzels en uitdagingen moet voltooien om verder te komen in de game. Dit zorgt ervoor dat de game ineens zijn snelheid verliest en je regelmatig elke centimeter van een level moet afspeuren voor de laatste moersleutel of blikje energydrank. Sommige voorwerpen zijn echt goed verstopt en hoewel ik de uitdaging zeker waardeer, had een optie om één van je gadgets te gebruiken om bepaalde voorwerpen sneller te vinden zeker geholpen.
Kill It With Fire 2 heeft dezelfde visuele stijl als zijn voorgangers en er is hier weinig in verbeterd. De omgevingen zijn iets groter, bevatten iets meer detail en zijn er meer voorwerpen te vinden. De game maakt geen grote sprong vooruit. Dit is jammer want de effecten en hoe voorwerpen reageren voelen niet erg afgewerkt aan. Zo bevat de game bijvoorbeeld een waterspuit die je moet gebruiken om objecten schoon te spuiten. Het mikken en richten voelt wel erg priegelig aan. De eerste paar objecten zijn leuk, maar na vijf objecten ben je hier al snel op uit gekeken. De explosies en vuureffecten ogen nog steeds erg pixelachtig en de verbrande plekken die achterblijven zorgen voor een rommelig gezicht. De grootste verbetering zijn de physics. In het eerste deel vlogen er regelmatig spinnen door dingen heen en zul je hier minder te maken hebben met vreemde trillende objecten.
Met en tegen vrienden
De campagne bevat een handvol verschillende omgevingen en een groot aantal puzzels. Je zou de game in een paar uur kunnen doorlopen als je weet waar alles te vinden is. Maar doordat de game je flink laat zoeken naar voorwerpen zonder hulpmiddelen is dit een game waar je al snel richting de acht of tien uur gaat. Je kunt de campagne dan ook met drie andere spelers spelen en dit kan het zoeken van deze voorwerpen iets versnellen. Het maakt alles wel een stuk meer chaotisch en het kost niet zoveel moeite om spinnen te verslaan met de vele wapens. De game bevat bovendien een multiplayer modus waar een team spinnen en verdelgers het tegen elkaar opnemen. Dit klinkt als een leuke bonus, maar er waren op dit moment helaas geen andere spelers online om de multiplayer modus aan de tand te voelen.
Kill It With Fire 2 heeft meer wapens, gadgets, levels, puzzels en mogelijkheden. De game begint dan ook met een geweldige start. Maar hoe langer je het spel speelt, hoe meer de game aan snelheid verliest. Het verdelgen van de spinnen met de verschillende creatieve wapens is leuk voor de eerste paar uur, maar de game weet de speler vervolgens weinig redenen te geven om deze allemaal in te zetten. De presentatie is erg hetzelfde gebleven en deze wist voorheen ons al niet erg weg te blazen. Het tweede deel weet niet genoeg verbeteringen toe te voegen om spelers van het eerste deel een goede reden te geven om het tweede deel op te pakken.
Ik haat spinnen dus zou wel wat voor mij zijn 😀