Als je vroeger een spel als WoW op je computer wilde spelen, moest je het eerst kopen. Na de installatie van de software kon het spel beginnen. Vandaag, is het allemaal een beetje anders. Veel van de zeer populaire videospelletjes kunnen volledig gratis worden gespeeld. Dit concept wordt Free-to-Play genoemd, of kortweg F2P.
Dat de studio’s van ontwikkelaars desondanks immense bedragen verdienen met hun spellen, is te danken aan de in-game aankopen. Veel Nederlandse spelers gebruiken iDEAL om deze aankopen te betalen. Bij deze aanbieder kunt u niet alleen deze aankopen doen, maar kunt u ook voor deze betaalmethode kiezen als u bijvoorbeeld geld wilt storten op uw rekening in een online casino.
Over welke spelletjes hebben we het precies?
Onder de F2P-spellen vinden we titels als Fortnite, Apex Legends of Call of Duty: Warzone. Miljoenen spelers in Nederland spelen deze spellen regelmatig. Deze spelletjes en het businessmodel erachter leveren de videospelletjesindustrie 78 procent van haar totale inkomsten in 2020 op, ook al kan het basisspel in de gratis versie door elke gamer volledig worden gespeeld. Dit doet de vraag rijzen waarom gamers überhaupt geld uitgeven als het spel in feite gratis kan worden gespeeld.
Wat bedoel je met in-game aankopen?
Er moet een fundamenteel onderscheid worden gemaakt tussen zogenaamde pay-to-win-aankopen en de in-game-aankopen waarover wij het hier willen hebben. Pay-to-win betekent dat je in ieder geval iets moet betalen om kans te maken. Deze concepten worden echter meestal niet aanvaard door de spelers en een dergelijk spel zal op lange termijn niet kunnen overleven.
Met aankopen in het spel, is het fundamenteel anders. Je kunt bepaalde content in het spel kopen, maar je hoeft dit niet te doen om verder te komen in het spel. Alles is mogelijk zonder een aankoop, maar dan duurt het wel wat langer om een bepaald niveau van vooruitgang in het spel te bereiken. Bij in-app aankopen moet iedere speler zijn verantwoordelijkheid nemen. Wij zullen het concept van het betaalde spelvoorschot hieronder echter vanuit een andere invalshoek bekijken. Laten we nu eens samen uitzoeken waarom zoveel jonge Nederlanders zo verliefd zijn op deze spelletjes.
Dit is waar geld aan wordt uitgegeven in het spel
Tijdens het spel is het mogelijk om bepaalde voorwerpen te kopen. Deze en bepaalde vaardigheden of speciale skins voor het gespeelde personage kunnen dan worden gekocht met de in-game valuta, die op zijn beurt kan worden gekocht met “echt” geld. In het spel “Fortnite”, bijvoorbeeld, heet de in-game valuta “V-Bucks”. De aanbieders bieden ook graag speciale seizoenkaarten aan. Dergelijke pakketten bevatten verschillende bonussen voor een personage. Dit kunnen speciale artefacten, wapens of harnassen zijn.
Sommige spelers houden gewoon niet van wachten en willen veel sneller vooruitgang boeken in het spel dan mogelijk is zonder het gebruik van geld. Met financiële middelen kunnen echter bepaalde “boosters” worden aangeschaft die het bijvoorbeeld mogelijk maken om grondstoffen in grotere hoeveelheden of aanzienlijk sneller te delven. In sommige spellen kun je ook ervaringsdrankjes kopen om het proces van het vrijspelen van het volgende level te versnellen, wat enkele uren kan duren.
Motivatie van spelers voor in-game aankopen in detail
In een onderzoek onder 776 spelers in de Zwitserse game community werd getracht te achterhalen wat spelers motiveert om in-game aankopen te doen. Uit de representatieve gegevens kwam een bepaalde rangschikking naar voren, namelijk dat 74 procent van de spelers in-game aankopen doet om het spel optimaal te kunnen spelen.
De tweede meest genoemde reden was de motivatie om ergens in het spel vast te zitten en de aankoop te gebruiken om ongehinderd verder te kunnen spelen. Dit motief werd door 48,2 procent van de ondervraagde spelers genoemd. Volgens hun eigen verklaringen wilde 36,3 procent van de deelnemers hun winstkansen vergroten en een hele 28,5 procent van de spelers kocht voor zichzelf een langere speeltijd.
Zuiver esthetische redenen werden door 16 procent van de spelers opgegeven, en 12,1 procent beweerde de gemeenschap te willen steunen. De overige 16,8 procent gaf andere redenen op, die in de context van de studieresultaten niet afzonderlijk mogen worden opgesplitst.
De zogenaamde Loot Boxes
In sommige spellen heb je de mogelijkheid om zogenaamde Loot Boxes te kopen, die willekeurige inhoud bieden. Deze loot boxes hebben echter een zeer slechte reputatie, omdat het hier toegepaste toevalsprincipe echt als gokken kan worden aangemerkt. Ontwikkelaar EA (Electronic Arts) heeft in Nederland een boete van tien miljoen euro moeten betalen omdat het de zogenaamde FIFA Ultimate Team Packs als in-game aankoop aanbood in FIFA 21.
Interessante feiten over de boete van 10 miljoen euro door Electronic Arts
Wij willen het geval van Electronic Arts in Nederland nader bekijken om de achtergrond beter te begrijpen. EA werd ervan beschuldigd gokmechanismen in het spel te hebben geïmplementeerd door de lootboxes in de vorm van de Ultimate Team mode packs te implementeren. Deze Ultimate Team Packs zijn al enkele jaren voor echt geld te koop. De speler, die er soms veel geld aan uitgeeft, hoopt zeldzame spelerskaarten in deze pakjes te vinden. Het is in heel Nederland bekend dat de projectontwikkelaar hier in het verleden meermaals van beschuldigd is. Maar pas onlangs werd een definitieve boete opgelegd aan FIFA 21.
De kwestie werd door de Nederlandse kansspelautoriteit (Ksa) aan de orde gesteld en door een arrondissementsrechtbank bevestigd, zodat de Ksa de boete van 10 miljoen euro kon opleggen. De boete is opgelegd omdat de Ksa van mening is dat het van essentieel belang is kwetsbare groepen, zoals adolescenten, die FIFA spelen, te beschermen. Het videospel en het gokken moeten strikt gescheiden worden.
Spelers die dergelijke spelletjes spelen zijn vaak nog minderjarig en daardoor veel vatbaarder voor verslaving. Elementen met een herkenbaar gokkarakter horen dus niet thuis in dergelijke spelen. Aangezien EA de vorig jaar in oktober opgelegde geldboete niet onmiddellijk wilde betalen, maar eerst trachtte te voorkomen dat de zaak in het openbaar zou worden besproken, moest de arrondissementsrechtbank een definitieve beslissing over de zaak nemen.
F2P heeft zich gevestigd
Deze vorm van spelen heeft de laatste tijd aan acceptatie gewonnen en zelfs titels die voorheen als koopspel op de markt waren, worden nu in de free-to-play variant aangeboden. Meer en meer ontwikkelaars stellen zich open voor deze strategie en bieden hun spellen als F2P aan. De FIFA-concurrent Pro Evolution Soccer, die ook als eFootball op de markt is, heeft deze stap nu ook gezet.