Horizon Forbidden West: Burning Shores

thumbnail

Eigenlijk al sinds de release van Horizon Zero Dawn is Guerilla Games één van de beste ontwikkelaars van Sony. Ze maakten natuurlijk al naam met Killzone maar pas sinds de Horizon games is deze studio van een bizar hoog niveau. Het is nu iets meer dan een jaar geleden dat Guerilla met het tweede deel in de Horizon serie op de proppen kwam, Forbidden West. Hoewel het verhaal wat minder verrassend was dan het eerste deel werd deze opvolger alsnog met open armen ontvangen. Ook bij ons kreeg hij een prachtig cijfer. De graphics waren (en nog steeds) één van de beste op de PlayStation 5, en de levende open wereld en uitstekende dialogen maakten ook van Forbidden West een ware klassieker. Net zoals Zero Dawn komt de Nederlandse ontwikkelaar nu met een uitbreiding op het verhaal, genaamd Burning Shores. Wij gingen ermee aan de slag om te kijken of deze uitbreiding het geld en moeite waard is.

Meteen aan de slag

Burning Shores gaat eigenlijk direct door waar je met het hoofdverhaal was geëindigd. Het is pas mogelijk om aan de slag te gaan met deze uitbreiding als je alle hoofdmissies hebt voltooid van het oorspronkelijke spel. Zodra dat het geval is krijgt Aloy via haar Focus direct een bericht van Sylens, en kan je beginnen met het avontuur. We zullen niet te veel weggeven van het verhaal maar je gaat op jacht naar een dreiging waarvan je dacht ermee te hebben afgerekend in het hoofdverhaal. Ook wordt het aankomende gevaar benoemd waarmee Forbidden West het verhaal eindigde, en kan je Burning Shores dus ook zien als een bruggetje naar het onvermijdelijke deel 3.

Zodra je de missie van Sylens hebt geaccepteerd vlieg je direct door naar het nieuwe gebied Burning Shores. Dit gebied is bij ons beter bekend als Los Angeles en Hollywood. Behalve de wereldberoemde Hollywood letters is er niks meer over van de wereld hoe wij hem kennen. Alles is overgroeid met planten, ruïnes en metalen robot dino’s. Zodra je komt aanvliegen wordt meteen weer duidelijk dat Guerilla Games hier nog steeds één (zo niet dé) van de mooiste games van deze generatie heeft neergezet. Een golvende zee, exotische planten en meerdere eilandjes springen gelijk in het oog. De gigantische ruïnes met veel detail en activiteit zijn overal te vinden en zelfs de wolken zijn mooier dan ooit. Dit kost uiteraard een hoop rekenkracht en daarom heeft Guerilla Games ervoor gekozen om deze uitbreiding alleen op de PlayStation 5 uit te brengen, en dus niet op de PlayStation 4 zoals Forbidden West. Het is begrijpelijk dat de ontwikkelaar de volle potentie wil benutten van hun paradepaardje maar het is toch een beetje vervelend voor de mensen die nog niet zijn overgestapt naar de current-gen console. Gelukkig zijn tegenwoordig de nieuwe consoles gewoon te kopen in de winkel en is de stap dus snel gemaakt.

Afijn, het genieten van het uitzicht is op dat moment van korte duur. In het nieuwe gebied staan diverse torens die alles in iedereen de lucht en het water uitknallen, dus ook Aloy. Je crasht op het dichtstbijzijnde eiland en komt gelijk in aanraking met Seyka, een lid van de Quen stam waar je in Forbidden West ook al op was gestuit. Seyka en Aloy moeten direct het gevecht aan met wat robots en zijn daarna dikke vriendinnen. Seyka is op zoek naar een groot deel van haar stam want die zijn op een mysterieuze manier verdwenen. Al snel merk je dat zij niet zomaar een personage is maar iemand die jou vergezeld in alle hoofdmissies van Burning Shores. Het is altijd een risico voor een ontwikkelaar om een personage in je gezicht te duwen waar je een groot deel van het spel mee móet spelen. Als deze namelijk irritant is en niet interessant dan is de lol er snel af. Gelukkig is door de uitstekende voice-acting en prima script Seyka een absolute toevoeging, op wat enkele irritante momenten na.

Nieuw speelgoed

Er zijn in totaal vijf hoofdmissies waar je met gemak zo’n zes tot acht uur mee bezig bent, afhankelijk natuurlijk van de moeilijkheidsgraad. De hoofdmissies laten je prachtige delen zien van het nieuwe gebied, wat ongeveer net zo groot is als één derde van Forbidden West, en introduceert ook wat nieuwe gameplay elementen. Zo zijn er een aantal nieuwe soort puzzels, waarbij je zelfs je vliegende mount voor moet gebruiken, en moet je met behulp van ballista’s grote pijlen in de muur schieten om een pad te maken waar over geklommen kan worden. En ondanks dat je een vliegende mount tot je beschikking hebt is de nieuwe boot ook een fijne toevoeging. Er zijn namelijk genoeg geheimen te vinden in en op het water en daar vlieg je anders voorbij. Ook kom je gaandeweg nieuwe wapens tegen wat erg verfrissend is. Na zo’n 50 uur in Forbidden West ben je namelijk wel toe aan wat variatie en dat snapt Guerilla Games gelukkig maar al te goed. De nieuwe wapens geven een belangrijke twist aan de gameplay waardoor je op nieuwe manieren de gevechten aan kan gaan. Bovendien zijn deze wapens sterk, en dat is nodig. Burning Shores is namelijk behoorlijk lastig. Waar je bij Forbidden West nog regelmatig makkelijke gevechten tegenkwam is dat nu wel anders. Tijdens de missies krijg je steeds te maken met een behoorlijk aantal vijanderen die vaak ook nog extra sterk zijn (Apex). Bovendien zijn de nieuwe robots erg leuk om tegen te vechten, maar ook lastig. Met name de kikkerachtige Bilegut is een lastige jongen. Het kostte behoorlijk wat behendigheid en slimmigheid om deze allemaal tegelijk aan te kunnen. Regelmatig moest ik al mijn healing gebruiken om het gevecht succesvol af te ronden.

Niet alleen de nieuwe wapens geven je meer mogelijkheden, maar ook de nieuwe skills. In Forbidden West heb je de keuze uit zes verschillende skilltrees: Hunter, Infiltrator, Machine Mater, Survivor, Trapper en Warrior. Elke tree heeft zijn eigen specialiteit en daar stop je punten in afhankelijk van jouw speelstijl. Deze zelfde trees zijn er nog steeds alleen zijn daar nu skills aan toegevoegd zodat je je nog verder kan verdiepen in jouw speelstijl. Een groot favoriet van ons is de nieuwe skill waarmee jezelf naar bewusteloze robots kan trekken, à la Spiderman, en met één klap een hoop schade kan aanrichten. Buiten het feit dat het er cool uit ziet zorgt dit ook voor nog meer mobiliteit in de gevechten.

Buiten de hoofdmissies zijn er in de Burning Shores nog genoeg andere activiteiten te vinden om je mee bezig te houden. Het verkennen van ruines is er eentje van, bekend uit Forbidden West. Echter zijn deze nu wat uitgebreider en zitten er soms zelfs extra zijmissies aan vast. Zo kwamen we tijdens een hoofdmissie toevallig een ruïne tegen en wilde die “even snel” doen. Na het voltooien van de ruïne kwamen we opeens een oude bekende tegen. Wat volgde was een fantastische zijmissie met veel actie, emotie en mooie loot. De uitbreiding lijkt veel meer van dit soort geheime zaken te bevatten dan het hoofdspel en geeft je dan ook een bak aan content, voor een lage prijs. Burning Shores is namelijk aan te schaffen voor maar €20 en dat is een koopje. De uitbreiding gaat door waar Forbidden West was gestopt en voegt daar een hoop aan toe. Nieuwe skills, nieuwe wapens en een prachtig nieuw gebied. Ondanks dat de open-wereld gameplay van Horizon soms wat verouderd aanvoelt is de rest van zo’n hoge kwaliteit dat het eigenlijk niet uitmaakt. Net zoals de uitbreiding Frozen Wilds voor het eerste spel, is Burning Shore een must-play voor iedere fan van Horizon. Deze uitbreiding doet alles goed en legt een indrukwekkende basis neer voor deel 3.


 • Auteur: Daan Nijboer | Genre: Adventure/actie | Release: 19-04-2023 | Uitgever: Sony Interactive Entertainment | Ontwikkelaar: Guerilla Games
  Graphics: 9.5 | Geluid: 9.0 | Gameplay: 8.5 | Besturing: 8.5 | Replay: 8.0
  8.5
  + Mooi nieuw gebied
  + Nieuwe wapens
  + Veel content
  - Niet voor PS4
  - Gameplay iets verouderd
  -

  5 1 stem
  Artikelbeoordeling
  Abonneer
  Abonneren op
  guest
  Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
  Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

  2 Reacties
  oudste
  nieuwste meest gestemd
  Inline feedback
  Bekijk alle reacties
  Z@3 Redrum
  Lid
  2494
  1 maand geleden

  Vond Horizon Forbidden West leuk maar na 2 uurtjes kon ik het verhaal niet meer volgen. Te veel geouwehoer dus skip skip. Qua gameplay en graphics blijft het wel een geweldige game.

  Griever
  Lid
  2145
  1 maand geleden

  Mooi cijfer,Inderdaad wel jammer dat deze niet op de ps4 uitkomt.


  Naar boven
  2
  0
  Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx