Hitman: Blood Money

thumbnail

De geschiedenis van een huurmoordenaar

In Hitman Codename 47 maakten we kennis met Agent 47, alias Hitman. Ondanks de stroeve besturing en de hoge moeilijkheidsgraad was dit een hele leuke game, waarin je voor de eerste keer in de geschiedenis in de virtuele schoenen van een huurmoordenaar kon stappen. In dit spel moordde je vooral voor keiharde dollars. In Hitman 2 maakten we kennis met de andere kant van de kale moordenaar, toen hij een bevriende monnik wilde redden door huur moorden te plegen. In Hitman Contracts, het derde deel, lag de huurmoordenaar bloedend en bijna dood op een hotelkamer, en terwijl hij door een mysterieuze dokter geholpen werd had hij flash backs van eerdere missies, waaronder ook enkele missies uit de eerste Hitman game. En nu is Agent 47 terug want in Hitman Blood Money is het weer tijd om bloedgeld te verdienen, en niet een beetje maar een hele hoop.

De juiste snaar

Toen ik de game voor de allereerste keer opstartte kwam er een filmpje langs met de namen van de ontwikkelaar en de uitgever, zoals in de meeste games. Normaal klik ik deze door, want het boeit me niet wie de game gemaakt heeft, maar of het spel leuk is. Nu was het anders. Het filmpje raakte bij mij direct de juiste snaar. Onder begeleiding van opera/klassiek achtige muziek zie je langzaam een paar bloemetjes verschijnen. Zodra deze helemaal te zien zijn is het filmpje afgelopen. Misschien klinkt het vreemd, maar bij mij zorgde dit alles er meteen voor dat ik wilde gaan spelen. Ik vond vooral de muziek ongelofelijk goed. Vreemd, want normaal heb ik het niet zo op die opera achtige muziek. Een paar menu schermen later heb ik een eigen profiel aangemaakt en kan ik eindelijk gaan spelen. Na de moeilijkheidsgraad Professional gekozen te hebben (je bent een hitman of je bent het niet) was ik klaar voor het echte werk.

Een cursus huur moorden voor dummies

De eerste missie, wat als een soort trainingsmissie dienst doet, had ik al een keer eerder gespeeld. In tegenstelling tot de rest van de levels is deze missie erg lineair. Het komt erop neer dat je een ex pretpark eigenaar moet vermoorden omdat deze ervoor heeft gezorgd dat de zoon van je cliënt is gestorven door middel van een ongeluk met een reuzenrad. In deze missie krijg je telkens opdrachten die je moet uitvoeren zodat je een beetje wegwijs word met de controls en de diverse mogelijkheden. Gelukkig is de missie wel zo leuk dat de echte Hitman liefhebber niet een saaie tutorial moet doorlopen, terwijl gamers die voor het eerst kennismaken met de Hitman serie eerst even kunnen oefenen voordat ze met het echte werk beginnen. Dit is ook hard nodig, want in de missie na de tutorial word er gelijk van je verwacht dat je weet wat je te doen staat. Je kunt wel hulp krijgen, alleen dit kost geld en die dollars kun je beter gebruiken om nieuwe wapens mee te kopen en deze te upgraden.

Je krantenkop

In de tweede missie moet je een drugs baron en zijn zoon ombrengen. Ze houden een feestje, en dit is de ideale gelegenheid om ongezien het pand te betreden en de mannen om te brengen. Er zijn ongelofelijk veel manieren waarop je dit kunt doen. Je kunt ze simpelweg doodschieten, en daarna ervoor zorgen dat je als de sodemieter ervandoor gaat, maar je kunt er ook voor zorgen dat de dood op een ongeluk lijkt, door bijvoorbeeld een bom op een kroonluchter te plaatsen, die je met één druk op de knop op een van de mannen laat vallen. Dit zijn twee van de mogelijkheden die er zijn, maar natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om huur moorden te plegen. Na elk level krijg je een scherm te zien waarin je onder andere te zien krijgt hoeveel (onschuldige) mensen je hebt omgebracht, hoeveel getuigen er zijn en of je door een camera vastgelegd bent. Dit heeft allemaal invloed op je notoriety level. Als deze laag is is het geen probleem, maar als deze steeds hoger wordt wel. Als dit het geval is word je sneller herkend door mensen, omdat er een schets van je gezicht heeft gestaan in de krant. Na elke missie krijg je de voorpagina van een krant te zien, waarin je naast enkele geinige berichten ook een bericht over de moord die je hebt gepleegd kunt lezen. Hierbij staat een schets van de moordenaar, getekend door de politie. Af en toe is het echt grappig om te kijken wat voor fouten de politie heeft gemaakt, want soms schilderen ze je totaal verkeerd af wat vaak heel hilarisch is.

Minpuntjes?

Er zitten nauwelijks tot geen minpunten aan Hitman: Blood Money. Het enige minpuntje is dat objecten of mensen gedeeltelijk door andere mensen of muren heen steken (dit is vooral het geval als je gefouilleerd wordt) maar erg vervelend is dit niet. Wel wat vervelender is dat je tijdens een missie kunt saven, maar dat dit geen permanente save is: Zodra je de missie eindigt is die savegame ook weg. Als je een missie gehaald hebt komt er uiteraard wel een blijvende savegame op je memorycard te staan. Ook een minpuntje is dat het misschien toch erg moeilijk is voor beginnende huur moordenaars, maar die kunnen door te blijven oefenen net zo goed worden als de doorgewinterde Hitman.

Geweldig

Hitman Blood Money is een geweldig spel. Het heeft een enorm lange houdbaarheidsdatum door de vele mogelijkheden in de missies, het ziet er grafisch best goed uit (vooral de filmpjes, ingame is er niet zo heel veel veranderd) de sound en muziek is geweldig en de gameplay is ook reuzegoed. Dit spel is absoluut waar voor je geld, en een must buy voor liefhebbers van het gerne. Na Tomb Raider Legends laat Eidos zien dat ze wel goede games kunnen uitgeven en Agent 47 heeft ervoor gezorgd dat deze uitgever weer helemaal op de kaart staat. Ook de handleiding van de game is overigens heel erg tof, en de demo van Urban Chaos: Riot Response voegt ook enkele mooie minuten aan de houdbaarheidsdatum van de game toe. Thanks to Eidos!


Auteur: Tim Dijkstra | Genre: 3D Action | Release: 28-05-2006 | Uitgever: Eidos | Ontwikkelaar: IO Interactive
Graphics: 8.8 | Geluid: 9.5 | Gameplay: 9.0 | Besturing: 9.0 | Replay: 9.5
9.3

0 0 stem
Artikelbeoordeling
guest
Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties

Naar boven
0
Klik om direct te reageren op dit artikel.x
()
x