Heavenly Sword

thumbnail

Een mooi roodharig meisje in de hoofdrol

Hack & Slash is een apart genre dat de laatste jaren vooral groot gebracht werd door games in de God of War-reeks, die ontwikkeld werden door de Sony studio’s. Ninja Theory hoopt het succes op de PlayStation 2 van het genre voort te kunnen zetten met een geheel nieuwe game, die we nog niet eerder hebben gehad tot dusver. Heavenly Sword draait opvallend genoeg om een vrouw genaamd Nariko. Of haar mooie lichaam, haar virtuele vechtkrachten en een mooi koppie het voor elkaar kunnen krijgen om te overtuigen op de PS3, die toch wel wat toppers nodig heeft op dit moment, zullen we gaan bespreken.

Vaak ben ik niet direct iemand die zich richt op een verhaal en de meeste games zijn dan ook gebaseerd op een eenvoudige plot dat elke ongeïnspireerde schrijver uit zijn pen zou kunnen persen, maar Heavenly Sword is wat dat betreft al direct uniek. In dit verhaal speelt de roodharige, knappe heldin Nariko de hoofdrol. Ze is erop uit om wraak te nemen op een koning en zijn grootse leger dat achter hem staat. Je zult hierbij de nodige krijgers, maar ook eindbazen gaan tegenkomen die verslagen moeten worden. Gelukkig ben je in het bezit van een Heavenly Sword, dat meer krachten blootstelt dan je lief is. Het zwaard behoorde ooit tot een machtige godheid. Als een sterfelijke persoon het zwaard hanteert wordt deze van zijn of haar levenskrachten beroofd, wat voor een snelle dood kan zorgen. Als Koning Bohan langzaam binnenvalt en later familie van Nariko in handen heeft besluit ze de strijd tegen de immens grote legers aan te gaan. Uiteraard moet de hoofdrolspeelster de strijd bekopen met de dood, maar haar laatste missie is het verdienen van gerechtigheid door Bohan te verslaan. Meer sappige details zul je uiteraard in de game zelf tegen gaan komen, die overigens ook Nederlandstalig ingesteld kan worden.

Heavenly Sword draait simpelweg om hack & slash elementen die een hoofdrol opeisen in de game. Gelukkig heeft men gedacht aan variatie bij Ninja Theory door enkele interessante elementen in de game te stoppen. Zo heb je onder andere de keuze om op 3 manieren te vechten. Je kunt bijvoorbeeld met de power stance aan de gang waarmee je verwoestend, maar relatief traag inslaat op je tegenstanders. De range stance maakt het mogelijk om meerdere mensen al tollend te kunnen raken met je kettingen en vlijmscherpe zwaard, al is de effectiviteit weer een stuk minder. De standaard speed stance is op zich wel de meest gebruikte vechtmodus, maar zal misschien minder gebruikt worden dan mijn persoonlijke favoriete power stance mode, die geactiveerd kan worden door de rechter schouderknop (R1) in te houden tijdens het vechten. Met de nodige combo’s die gemaakt kunnen worden zullen de meest brute moorden tentoongesteld worden aan de speler. Naast de gebruikelijke gevechten kun je daarnaast in chapter 1 al gebruik maken van de bazooka en de kruisboog (deze wordt door Kai gebruikt).

SixAxis-tilt, werkt het ditmaal effectief?

Hiermee komen we direct bij het volgende punt van deze review. Het spel maakt namelijk bij de Bazooka en bij de kruisboog gebruik van de SixAxis-mogelijkheden. Schrik nog niet direct want je hoeft deze niet persé te gebruiken als je dit niet zou wensen. De werking is echter uitzonderlijk goed en na eventjes wennen werkt de aftertouch feature perfect. Met vierkantje kun je namelijk gebruik maken van een zoom-in mode waarin je meer precisie kunt geven aan je kanonskogel of speer. Handig hierbij is het gebruik van de SixAxis-tiltmogelijkheid. Door de controller om zijn as te kantelen kun je richting geven aan je afgevuurde kogel. Het werkt in het begin misschien niet al te denderend, maar geef het vooral niet te snel op; het werkt namelijk erg goed. Met de kruisboog werkt het overigens in het eerste chapter iets minder overtuigend aangezien de opponenten daar nog relatief dichtbij je zullen komen. Naast de wapens die je kunt gebruiken, eventueel in combinatie met de SixAxis, kun je ook andere, kleinere, stukken in het spel verwachten waarbij je gebruik zult moeten maken van de aftertouch. Bij het openen van een deur bijvoorbeeld.

Heavenly Sword is door de extra mogelijkheden betreffende loopacties, aftertouch mogelijkheden en andere kleine features niet zo eentonig als het doet lijken. De game mag dan wel vrijwel constant een hack & slash avontuur vormen, de kleine variërende stukjes maken het toch een stuk aantrekkelijker dan je in het begin zou denken. Toch zul je opmerken dat bij eventueel verlies van het spel niet echt de zin aanwezig zal zijn om bepaalde stukken nog eens over te doen aangezien je weer hele massa’s aan mensen zult tegenkomen die je neer moet leggen voor bijvoorbeeld de eindbaas aan de beurt zal zijn. Gelukkig ligt de moeilijkheidsgraad wat dat betreft niet al te hoog waardoor je niet al te veel met dergelijke situaties te maken zult hebben.

Wat de meeste wel verwacht hadden en wat ook wel positieve invloed heeft op het verhaal zijn de schitterende graphics van de game. De hoge contrasten zijn mooi, de massa’s aan mensen op de achtergrond van een gevecht zien er goed uit en ook de characters zelf zien er goed uit. Je zou zelfs bijna verliefd kunnen worden op dat schitterend vormgegeven Nariko, die er zowel ingame, als in de cut-scenes weergaloos uitziet. De omgevingen zijn daarnaast meer dan netjes in elkaar gezet en passen bij de sfeer van de game. De felle kleuren en de blur-effecten bij de gevechten maken het iets minder vormgegeven gras een zeikerig puntje dat de meeste waarschijnlijk niet eens op zal vallen. Al met al dus weinig te klagen over de graphics. De breek-je-nek scenes bij de gevechten zijn overigens ook erg indrukwekkend te noemen en maken het door deze snap-in stukjes weer een stuk leuker.

Wat ook veel sfeer brengt is het geluid en zijn de dialogen in de game. Het vader-en-dochter gevoel wordt goed overgebracht door de schitterend ingesproken dialogen van de hoofdrolspelers en vooral Koning Bohan brengt een apart gevoel met zich mee met zijn stem, waarmee hij je regelmatig zal gaan bedreigen. Ook de geluiden van je zwaard zijn vaak erg over the top en geven net dat extra slachtsfeertje dat iedereen wel zou willen hebben in een gevecht.

Dat Heavenly Sword geen multiplayer bevat doet eigenlijk weinig negatiefs naar boven drijven aangezien het hier gaat om een keurige game die vrijwel alle elementen bezit die een singleplayer ervaring zou moeten bezitten. De graphics, het geluid en de toch wel gevarieerde gameplay maken het spel kwalitatief erg hoogstaand en ook de storyline is zeker niet tijdens een avondje brainstormen op de tafel gegooid. Nadeel kan zijn dat het spel op sommige momenten wat kan gaan vervelen aangezien de variatie in de gameplay soms ook kan zorgen voor voorspelbare wisselmomenten in het spel. Daarnaast zul je ook de nodige harde schijfruimte vrij moeten maken om het spel te installeren alvorens je kunt spelen. Al met al moet dat voor de liefhebber geen struikelblok vormen. Heavenly Sword zal dan ook door de meeste snel weggespeeld worden, maar door de hoogstaande kwaliteit van het spel zal het avontuur waarschijnlijk nog wel eens overgedaan worden als er in de toekomst nog tijd over is.

  • 0 0 stemmen
    Artikelbeoordeling
    Abonneer
    Abonneren op
    guest
    Vul je email-adres in. Dit veld is niet verplicht voor het plaatsen van een reactie.
    Vul hier een naam of nickname naar keuze in. Hiermee kun je zonder registratie reageren op Evilgamerz.

    0 Reacties
    oudste
    nieuwste meest gestemd
    Inline feedback
    Bekijk alle reacties

    Naar boven
    0
    Klik hier om anoniem of als lid te reagerenx